自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

每年供$7000幾,供一世,保額$70幾萬,依家攞出來$30幾萬。想緊攞出來,因為不想再供,大家覺得應該攞嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lucky2kidsmum 發表於 24-7-28 08:58
每年供$7000幾,供一世,保額$70幾萬,依家攞出來$30幾萬。想緊攞出來,因為不想再供,大家覺得應該攞嗎?
...

其實你自己都心中有數

我早排都取消晒,買bowtie
300萬,每年~$4800
年年比大吉利是自己埋單拎錢(300萬)就完

男爵府

akachanman 發表於 24-7-28 09:03
其實你自己都心中有數

係,如果供完由佢滚存可能由得佢,但年年都要供。

子爵府

我會睇子女幾大,如果子女已出身,我會cut。
否則照供。做父母供人壽都係怕有咩事冇錢照顧子女啫。

伯爵府

lucky2kidsmum 發表於 24-7-28 08:58
...

爸爸果份供9000一年,未50歲開始供,都係供一世,70歲時cut 左,其實都係買大細, 大吉利是呢d 年紀隨時會走,但如果好地地供都一百歲,拎返既錢同供既差唔多,我地已經供左50萬,cut時拎返30幾萬,唔cut就要供多30萬左右,點都係保險公司著數既。

伯爵府

...

我會cut

琥珀宮

...

有冇睇過去年同今年,攞出黎相差幾多。

我自己計過每多一年,攞出黎比去年多出既錢,係比每年供款多好多,所以當儲錢繼續供,直至無能力供

侯爵府

akachanman 發表於 24-7-28 09:03
其實你自己都心中有數

請問呢個係保到幾多歲?

伯爵府

hui_bb 發表於 24-7-28 09:52
爸爸果份供9000一年,未50歲開始供,都係供一世,70歲時cut 左,其實都係買大細, 大吉利是呢d 年紀隨時會 ...

某程度上好似係幫你儲錢咁。保險公司啲精算師唔會計錯數

水晶宮

...

呢筆錢,最初頭,好多人都係為身後事的費用而存的。畢竟突然間要出十幾萬嘅費用不是容易的事。

但你諗深一層你本身已經有十幾萬擺咗喺度唔郁已經預備咗啲筆錢,就冇需要保險。 呢畢錢放定期,基金的錢利息早已超保險。

保險最搵笨的係頭好多年完全係零利息,白白借錢比佢用,之後計的息都冇補頭幾年的錢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果唔急用, 我會由佢擺係到...

男爵府

lojo11 發表於 24-7-28 11:53
如果唔急用, 我會由佢擺係到...
年年都要供

象牙宮

lucky2kidsmum 發表於 24-7-28 12:44
年年都要供
如果唔供,
留返現金價值可以有幾多保額?

伯爵府

...

供咁多仲要供一世?佢應該每年有份表,你會睇到供到幾時平手。
我都有份人壽儲蓄,供25年,保額同你一樣,但我已供斷。
你直接打去CS問,唔好問agent。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

Kuri 發表於 24-7-28 12:55
我都有份人壽儲蓄,供25年,保額同你一樣, ...
幾十年前呢種係無得供斷。

男爵府

Kuri 發表於 24-7-28 12:55
我都有份人壽儲蓄,供25年,保額同你一樣, ...
已經平咗手。
但要繼續供先得。

伯爵府

lucky2kidsmum 發表於 24-7-28 12:58
幾十年前呢種係無得供斷。

我呢份都係三十年前買
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

男爵府

lucky2kidsmum 發表於 24-7-28 09:05
係,如果供完由佢滚存可能由得佢,但年年都要供。

我永遠都唔會揀供一世嘅保單 老咗點供?

伯爵府

lucky2kidsmum 發表於 24-7-28 12:59
已經平咗手。
但要繼續供先得。

平咗手就cut,我親戚都有一份要供一世,佢買時又唔問下我,依家年年望住幾時平手!

侯爵府

2024年龍年勳章

保險與儲蓄不能混為一談,要儲蓄不如自己儲,27年利踏利都唔少,要供咁長時間,利息都蝕埋

yuyueng    發表於 24-7-29 10:39

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊