自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

千奇唔好去荃灣南豐百滙牙科, 個醫生淨係想揾錢, 講到你好嚴重, 最好就植牙, 最揾錢, 未見過睇牙問醫生點醫,療程嘅先後次序(已比咗$350檢查費), 比意見要比$1500

伯爵府

第一睇完就話, 如果即時book剥牙比埋剥牙錢, 下次就唔駛比檢查費,要你短時間内決定,當時好亂就比咗, 點知去睇第二個醫生話有得醫唔駛剥, 咁咪同百(會)講可唔可以張$1000用在其他治療, 點知佢話$1000中有$350係檢查費嚟, 只可用$650做其他野, 即係第一次係講大話氹你落答, 個醫生真係無醫德, 淨係想賺好多好多錢!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

MICLOH168 發表於 24-7-28 15:46
千奇唔好去荃灣南豐百滙牙科, 個醫生淨係想揾錢, 講到你好嚴重, 最好就植牙, 最揾錢, 未見過睇牙問醫 ...

牙醫咩名?呢d店名下面隨時有好幾位醫生

MICLOH168    發表於 24-7-28 16:04

伯爵府

MICLOH168 發表於 24-7-28 15:46
千奇唔好去荃灣南豐百滙牙科, 個醫生淨係想揾錢, 講到你好嚴重, 最好就植牙, 最揾錢, 未見過睇牙問醫 ...
有照3D, 話邊隻牙有問題, 但要再比$1500先會話比你聽邊隻要做先, 邊隻牙做後, 同做邊樣治療先最好, 如果唔係, 就你自己判斷做乜,同邊隻牙做先

伯爵府

bobomia 發表於 24-7-28 15:54
牙醫咩名?呢d店名下面隨時有好幾位醫生
周x輝,

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

$350、$1000、$1500好亂

你可以列清楚是什麼嗎?

3D x-ray ? 即係幾錢呀?

有d醫生要收診金,不過普通牙醫診金唔會太貴,專科牙醫診金就會貴。

你个牙醫周子x,只係普通牙醫,2008年香港大學牙科畢業

伯爵府

第一次睇已經畀咗檢查費$350,照3D $1500, 醫生講有一隻救唔返,要剝同植牙,重有其他牙有問題,如果要問醫生攞意見,由邊隻牙開始整起,做乜嘢療程,要另外畀千五蚊先會講畀你聽,睇完即日如果book下次剝牙比埋$1000剥牙費, 就下次唔使畀檢查費,如果下次先再打電話book剥牙就要比多$350檢查費,咁我哋咪即時book埋下次嚟剥牙喇, 點知第二個醫生話隻牙有得救,可以唔駛剥,咁我哋咪諗住用一千蚊做其他療程囉,點知佢話只可以退返650蚊畀我哋做其他療程,要扣第二次見醫生嘅350蚊係檢查費

珍珠宮

2024年龍年勳章

MICLOH168 發表於 24-7-29 00:53
第一次睇已經畀咗檢查費$350,照3D $1500, 醫生講有一隻救唔返,要剝同植牙,重有其他牙有問題,如果要問 ...

就咁聽真係覺得好貴,要另外再俾$1500先向病人提供診斷建議?真係唔知佢開單據會用"明目"寫呢?好似謀人寺咁

應該成个集團都係咁樣收費,大家要小心

建議樓主你可以揾消委會

不幸中之大幸,隻牙唔使剝,好彩你搵多間个牙醫俾建議。叫你剝牙位周子x牙醫如果唔係醫術九流,就係無醫德見錢開眼,置病人利益於不顧

MICLOH168    發表於 24-7-29 19:40

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你位牙醫周子x好眼熟,睇返record 原來我之前揾牙醫做research時,曾經將佢放入考慮之列,應該係有網友推薦過佢,但我最後無揾到佢,因為價錢太貴,2019年補牙嘅價錢已經要$1000(2008畢業,即當只做了11年牙醫,很多牙醫年資比他高,都不會收這個價錢),以佢嘅年資和資歷實屬太貴

聽埋你咁講,更加可以blacklist,有醫德嘅醫生,唔會亂咁叫人剝牙同植牙咯!

佢間集團咁樣收費法,事前又唔同客人講清楚,好似謀人寺咁,而佢選擇繼續留喺度做,佢都唔方係好人

子爵府

bobomia 發表於 24-7-29 09:37
你位牙醫周子x好眼熟,睇返record 原來我之前揾牙醫做research時,曾經將佢放入考慮之列,應該係有網友推薦 ...

我有隻大牙最入第二隻下邊甩咗啲補牙,諗住去補番,當時仲系covid好難book牙醫,求期揾咗間觀塘仁x牙醫睇佢話我隻牙裂咗,我問佢裂成點佢話睇唔到,但就即刻影牙xray細片收幾佰蚊,檢查費好似$2-300。佢話只可以剝牙,死都唔肯幫我補牙,我話做牙套佢又話唔得因為最入嗰隻唔夠位,只可以活動假牙或植牙,洗牙又求奇洗。再三叫佢試下補都話唔得,話可以寫紙我去睇專科牙醫。後來佐敦揾咗另一個牙醫我問佢補下先睇下得唔得,佢幫我補咗收$1000,但又話隔離嗰隻有少少蛀牙要我補,又收$1000,話啲牙污糟洗牙又收$1000共$3000. 整完我叫家人揾手機影隻牙睇下,放大都睇唔到佢有補第二隻牙補咗啲咩!

珍珠宮

2024年龍年勳章

ychan^ 發表於 24-7-29 15:18
我有隻大牙最入第二隻下邊甩咗啲補牙,諗住去補番,當時仲系covid好難book牙醫,求期揾咗間觀塘仁x牙醫睇 ...

牙醫咩名呀?
你話最屘第二只大牙甩咗啲補牙料,第二个醫生幫你補返,但你又睇唔到?咁你之前睇到補牙料甩左個度是否已經補返?還是補牙之後,隻牙變返"正常",你以為無補到?

子爵府

bobomia 發表於 24-7-29 21:53
牙醫咩名呀?
你話最屘第二只大牙甩咗啲補牙料,第二个醫生幫你補返,但你又睇唔到?咁你之前睇到補牙料甩 ...

第一個牙醫姓陳好後生

最尾第二隻牙裂咗補咗,另外話我尾三(即系尾二隔離嗰隻)邊位有飳牙叫我補埋,但佢補完尾三嗰隻我睇唔到補咗啲咩又睇唔到有補物料。其實我都有懷疑因為我從未試過有飳牙,我補牙系因為我咬牙太大力,上大牙咬時個位中正下大牙中心位,長期咬合變咗下大牙中間位有蝕,唔補就會有痹痛。補咗尾二牙裂到而家1年暫時未有問題。即系我補咗2隻牙
其實我知牙齒盡量唔好剝牙因為長期無咗隻牙,牙齒會走位。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊