自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

Toto 廁所,打開蓋後發現有水,應該係個制有問題,有冇人知點攪? 驚搵人整俾人亂收費,想先試下整,有冇人有經驗? 謝謝
attach1/tmp/phpASH2ux
attach2/tmp/phpMLExUC

洋房

df24d343980538 發表於 24-8-2 11:04
Toto 廁所,打開蓋後發現有水,應該係個制有問題,有冇人知點攪? 驚搵人整俾人亂收費,想先試下整,有冇人 ...

白同藍制㩒落都冇水

大宅

帶手套,伸隻手搵下出水位有冇嘢塞咗。

洋房

junzi_HK 發表於 24-8-2 11:15
帶手套,伸隻手搵下出水位有冇嘢塞咗。

但個制㩒落去完全冇反應

水晶宮

回覆樓主:

有2個方法,落去五金舖講一般估換零件(自己换),另一個方法師父到。。。自己先换零件但2至3天又壞,師父到收50O元(上星期)

男爵府

回覆樓主:

有支杆去抽起個活塞先會去水,可能支扞壞左,私人屋苑打去管理處問下有冇師傅介紹,或者自己去五金鋪買成支換2-3百蚊

水晶宮

回覆樓主:

去屋企附近五金舖,請人上門整,換缸芯 就可以完全解決問題,順便換埋波曲,一勞永逸。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早排屋企廁箱成抽換哂1200,只換一邊都600,要成個箱拆起換,吾識換之後漏水仲麻煩

洋房

howmuch 發表於 24-8-2 12:07
去屋企附近五金舖,請人上門整,換缸芯 就可以完全解決問題,順便換埋波曲,一勞永逸。

...

請問缸心係咪即係中間個掣下面嗰支嘢?

洋房

yanyan-mummy 發表於 24-8-2 12:34
早排屋企廁箱成抽換哂1200,只換一邊都600,要成個箱拆起換,吾識換之後漏水仲麻煩
...

咁貴

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

df24d343980538 發表於 24-8-2 12:38
咁貴

手工貴'cf都搞左成個鐘,會成地濕哂,cf好好幫我抹返乾,其實咸水醃住幾年好易梅同壞

水晶宮

df24d343980538 發表於 24-8-2 12:36
請問缸心係咪即係中間個掣下面嗰支嘢?

中間的配件叫(水箱缸芯),負責沖水,左邊叫(波曲),負責控制入水。 兩件配件賣大約$90+$100, 請人換大約$1000,連工包料。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

yanyan-mummy 發表於 24-8-2 12:34
...
係呀!我上月未自己換入面啦,換完入面漏水變出面漏水。師傅話一般人吾識點換。最後我索性叫師傅成個座廁換埋,因為怕已經俾我整到吾知邊度會爛左,整完隔一排又壞過。換新就安樂了。

雲母殿

ydoris 發表於 24-8-2 12:52
係呀!我上月未自己換入面啦,換完入面漏水變出面漏水。師傅話一般人吾識點換。最後我索性叫師傅成個座廁換 ...

自己唔識搞,呢啲錢真係唔慳得

琥珀宮

我之前ROCA,自己淘寶成舊換咗

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

df24d343980538 發表於 24-8-2 11:04
Toto 廁所,打開蓋後發現有水,應該係個制有問題,有冇人知點攪? 驚搵人整俾人亂收費,想先試下整,有冇人 ...

識就拆出嚟攞去五金舖配
唔識就搵師傅上門

洋房

木土土 發表於 24-8-2 13:36
我之前ROCA,自己淘寶成舊換咗

請問使唔使跟廁所嘅型號㗎?如果要換支缸芯。
我個廁所係toto,但係佢支芯我上淘寶搵唔到一模一樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

你連買埋款式型號都唔知, 應該自己攪唔到了.

琥珀宮

df24d343980538 發表於 24-8-2 14:37
請問使唔使跟廁所嘅型號㗎?如果要換支缸芯。
我個廁所係toto,但係佢支芯我上淘寶搵唔到一模一樣
...

我係搵到一模一樣的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都係toto, 但支排水閥唔同你果支
如果自己識整 擰支排水閥出嚟換 好簡單 (淘寶70蚊有找)
但唔識搞就惟有搵師傅上門

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊