自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我46歲,之前間中量都係正常,120-130/80-90 之間,但我冇經常量,只係間中量下。

但係7月政府醫院复診時,醫生第二次提醒我膽固醇超標,要我自己試下降,跟住我就開始覺得自己左手手指尾有麻痺的感覺,不知是我睡眠冷氣涷緊加姿勢不好做成?

接住又係左眼角不知什麼原因微絲血管出血,我就開始一日二次,食田七粉想降膽固醇通血管, 眼科我己經去檢查冇問題 ,

跟住又不知點解,又係左腳膝關節又開始痛,我又一日食一粒葡萄糖安,現在腳又冇痛了,

早二日我冇意中量下血壓,卻有140+/100+.

我以為是我家中血壓器不準 但今天我在政府醫院用他們的量下,左手150+--160+/100+, 右手就 130+/100+, 我量了好多次都係。

晚上我在家量都係。

我又冇乜頭暈頭痛,我算是早期高血壓嗎?

我最近都在開始 食魚油丸(想降膽固醇) 和月見草油丸(想改善更年期潮熱),田七 粉,這些會令我血壓高嗎?

別墅

回覆 chinfongfong 的帖子

左右手血壓吾同既咩?我無留意

水晶宮

chinfongfong 發表於 24-8-19 21:17
我46歲,之前間中量都係正常,120-130/80-90 之間,但我冇經常量,只係間中量下。

但係7月政府醫院复診時 ...

太高啦,拿拿林去睇醫生,唔好靠網上問啦

男爵府

20162016 發表於 24-8-19 21:29
太高啦,拿拿林去睇醫生,唔好靠網上問啦

我會去看醫生的,我自己都好驚,上來問下只係想了解多點。

水晶宮

chinfongfong 發表於 24-8-19 21:31

咁高驚都好正常,越驚就越高,越高就越驚,明早盡快睇醫生啦
更年期係會有機會令血管硬化、膽固醇高等等問題,明天同醫生講食咗/食梗啲咩supplememt,睇吓仲可唔可以繼續食呢啲藥啊

男爵府

20162016 發表於 24-8-19 21:33
咁高驚都好正常,越驚就越高,越高就越驚,明早盡快睇醫生啦
更年期係會有機會令血管硬化、膽 ...

好的,知道,謝謝你

侯爵府

chinfongfong 發表於 24-8-19 21:17

我5,6年前都好似你咁,間唔中眼球微絲血管出血,又成日頭痛,之後發覺血壓高,16x-18x/9x, 自從食左血壓葯之後,眼球微絲血管無再出血,又無再頭痛。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章

每日定時量血壓,通常早上起身坐定定五分鐘後量比較好。

侯爵府

2024年龍年勳章

chinfongfong 發表於 24-8-19 21:39
好的,知道,謝謝你

你bmi 有冇超? 血壓太高, 要睇醫生食藥調節下! 減重減碳水!

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我用箍手臂血壓計,左右手都係差幾度。

不過樓主下壓好高,好危險,好d搵醫生!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

在診所有機會因為緊張,越緊張越高
建議買個手臂式血壓計在家,早晚量,連量1-2星期,咁就較準
醫生有數據參考都可以俾到方案你

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我自己量都係140+/100+,入左院訓左幾日都係150+/100+,最高係170+ 一出院覆診就開血壓藥,而家量都係110+/9×。我之前係長期頭痛,而家冇頭痛啦
感激遇上你~

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

分別三次不同日子量度都係=>90/140
已經係高血壓
基本驗血驗糖尿先

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

kiko_mami 發表於 24-8-19 22:38
我自己量都係140+/100+,入左院訓左幾日都係150+/100+,最高係170+ 一出院覆診就開血壓藥,而家 ...

因為高血壓所以入院?

大宅

咁既指數要睇醫生先得,食下藥好小事,多做運動。

珍珠宮

我一直血壓時高時低,都係用下自己方法去減,膽固醇合格,但壞膽固醇已接近上限。

有時又覺得心跳得好急,有心季,近排覺得左脚有點麻痹,終於去驗下個心臟,做左心臟超聲波,發現原來心瓣閉合不全的狀况。醫生話可能係先天,亦可能係因為長期高血壓,心瓣長期被大力衝激引致閉合不全,好彩而家只是輕微,但如果持續落去會引發大問題,而閉合不全亦無法逆轉。

所以我聽醫生勸,立即用藥,亦好認真去控制血壓,食膽固醇藥避免血管不暢順而影響心臟。

所以樓主你都係快d找個可靠的心臟科醫生睇睇,否則好似我咁遲左醫,有d問題發生左就不能逆轉。

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

wing324 發表於 24-8-19 22:59
因為高血壓所以入院?

我之前17x/10x都冇入院
之後keep住覆診驗血驗尿檢查好多野
最後結果都係check唔到高血壓成因
而家都係叫減重減磅降膽固醇先

子爵府

醫生有冇開膽固醇藥俾你啊

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

下壓長高過100就唔駛諗。去睇醫生

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

chinfongfong 發表於 24-8-19 21:31

有啲高,即刻睇醫生搵血壓藥同膽固醇藥,chk埋血糖

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊