自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

一直用開 ctrip (携程) 訂酒店去旅行, 今次要訂HK 的酒店, 還是要用trip.com 先得? 因儲開分... trip.com 反而無咩用過....
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

我只會有時用Trip.com, 末用過另一個。上次去韓國聽演唱會,好在Trip.com買,2張演唱會票要4千點元,不含酒店,交通。我哋之後先知原來有喲人透過另一個網站買出現問題,多咗票,搞咗好耐才入到去,位置,心情已欠佳,最後好似有退款,不過詳情吾太清楚。

goldpiglet    發表於 24-8-20 19:37

翡翠宮

回覆樓主:

香港酒店用trip或者其他香港網站都得,一般唔用內地apps畀人民幣卦,除非平啲有so。

珍珠宮

hinhin_ma 發表於 24-8-19 23:52
一直用開 ctrip (携程) 訂酒店去旅行, 今次要訂HK 的酒店, 還是要用trip.com 先得? 因儲開分... trip.com ...

我一直只用ctrip預定內地酒店機票之類,未試過用來預定境外酒店。理論上應該無分別,你試下格吓價差別大唔大?

如果你用開ctrip多,等級高的話,不如keep住用佢,內地酒店對攜程高等級客人好d架,對其他第三方平臺都無咁重視。

珍珠宮

lyh80115 發表於 24-8-20 18:36
香港酒店用trip或者其他香港網站都得,一般唔用內地apps畀人民幣卦,除非平啲有so。
...

攜程如果係高等級客戶,keep住幫襯會對升級/保級有影響。高等級會有多d客戶權益。

翡翠宮

平平常常 發表於 24-8-20 19:14
攜程如果係高等級客戶,keep住幫襯會對升級/保級有影響。高等級會有多d客戶權益。
...

ic

我就少訂酒店,採取每次不同網站格價嘅策略會慳啲!

水晶宮

2024勳章

用攜程都可以訂香港酒店
Alipay有啲trip優惠券,睇吓啱唔啱用

侯爵府

2024年龍年勳章

平平常常 發表於 24-8-20 19:11
我一直只用ctrip預定內地酒店機票之類,未試過用來預定境外酒店。理論上應該無分別,你試下格吓價差別大唔 ...

請問trip.com 係咪即係ctrip 或携程?

我見我老公用trip.com 幾好, 本來我哋訂咗深圳酒店, 但因我病咗要cancel, 完全免費取消無損失!

珍珠宮

okgoodla 發表於 24-8-20 21:25
請問trip.com 係咪即係ctrip 或携程?

我見我老公用trip.com 幾好, 本來我哋訂咗深圳酒店, 但因我病咗 ...

trip 係ctrip的海外版,target customers 係境外人士。

內地酒店個免費取消政策係好好。

珍珠宮

lyh80115 發表於 24-8-20 20:24
ic

我就少訂酒店,採取每次不同網站格價嘅策略會慳啲!

睇你點睇啦。

攜程高等級客戶,有時入住酒店時,前臺會幫佢地免費upgrade 酒店房。提早入住、延遲退房又會鬆動d,方便d。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊