自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

上個月陪爸爸bodycheck,醫生話爸爸大致指數都算正常,唯獨膽固醇係高咗啲。但明明爸爸平時都算半個健康人士,我得知時都有啲震驚。隨後醫生問爸爸呀爺係咪都有… 仲提醒話我都要注意一下,好大機會遺傳。搞到我都好擔心仔仔都有…有冇人都面對緊同樣問題,係咪冇得改變??

水晶宮

happytammi 發表於 24-8-21 17:16
上個月陪爸爸bodycheck,醫生話爸爸大致指數都算正常,唯獨膽固醇係高咗啲。但明明爸爸平時都算半個健康人 ...

自己多加注意飲食、多運動囉,呢啲都係老生常談嘅嘢吧

子爵府

上個月陪爸爸bodycheck,醫生話爸爸大致指數都算正常,唯獨膽固醇係高咗啲。但明明爸爸平時都算半個健康人 ...

我一星期最少運動3次,唔食海鮮唔食牛肉,肥膩嘢都唔鐘意食,唔飲汽水唔鐘意太甜既野

我阿嫲阿爸同姑姐果d全部都3高,我咁既生活習慣都膽固醇責界 不過都無辦法,注意飲食同定期body check囉

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家好多病都會話可能遺傳, 真假真係唔知, 尤其好多病係好多人都有

伯爵府

人體既膽固醇只有三成來自食物,七成來自自己身體制造,係有遺傳膽固醇高的

大宅

回覆樓主:

我有,我仔都有,佢8歲開始食藥,醫生話如果係遺傳嘅,就算點樣控製飲食同埋做運動都唔會有太大幫助,所以話食藥比較好。

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

eeveepikachu 發表於 24-8-21 17:54
我有,我仔都有,佢8歲開始食藥,醫生話如果係遺傳嘅,就算點樣控製飲食同埋做運動都唔會有太大幫助,所以 ...
吓!咁細年紀

伯爵府

2024勳章

係會有遺傳

珍珠宮

回覆樓主:

其實3高呢啲咁普遍 好多人都有
如果有家族史 咪多啲注意健康飲食同運動囉

大宅

游水一個鐘二千米,咩高都會消失

子爵府

一人一讓步 發表於 24-8-21 18:08
游水一個鐘二千米,咩高都會消失

所謂嘅三高係血脂、血糖、血壓。但膽固醇唔同,因為有七成係身體自己製造,如果本身係高,你點努力都唔會低返去正常,只係啲人唔check唔發覺。

我同事的太太,係瑜伽導師,跳鋼管舞,個身型fit到流,飲食亦都健康到不得了,轉公司有免費body check,一check,醫生話要立即食藥,唔需要有任何「試吓調節飲食,做吓運動」嘅餘地,高到係危險。其實我聽到都非常驚訝~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

eeveepikachu 發表於 24-8-21 17:54
我有,我仔都有,佢8歲開始食藥,醫生話如果係遺傳嘅,就算點樣控製飲食同埋做運動都唔會有太大幫助,所以 ...

咁要成世食藥?

珍珠宮

回覆樓主:

我媽勁清淡 蒸魚烚菜個種都責界
我剛都驗咗過高
開始食下麥皮再驗下 睇下點先
唔得都要面對現實

珍珠宮

回覆樓主:

我哥,我都係遺傳,我哥瘦人,注意健康,3X歲就要食膽固醇藥,我極瘦人,生活完全健康,高纖低碳0糖,無食紅肉煎炸油膩零食,一樣膽固醇高要食藥。我媽早在60多啲已中風。
膽固醇除了3成在食物吸收,7成都係肝臟製造,個肝天生超額完成,係體質問題同遺傳有關。
不過唔擔心,只要keep住去驗,有需要就食藥就無大件事,我對上一次驗血,食藥下壞膽固醇只有1.7
食一世藥都比60就塞血管中風好。

男爵府

如果咁,我咪好好彩,屬於膽固醇低嘅人,總膽固醇得2.3

子爵府

金黑街矇 發表於 24-8-21 18:32
所謂嘅三高係血脂、血糖、血壓。但膽固醇唔同,因為有七成係身體自己製造,如果本身係高,你點努力都唔會 ...
其實而家所謂的健康飲食系咪真係健康?個個戒飯,吾食飯,學人食素而且個個都系都要減到瘦到好似柴咁,呢d一d都吾健康

子爵府

xyz_yy 發表於 24-8-21 19:12
如果咁,我咪好好彩,屬於膽固醇低嘅人,總膽固醇得2.3

膽固醇低都唔好,好似易早逝定有什麼病咁

子爵府

三高有遺傳,我兩邊家族一個膽固醇另一個血壓,中風機率較高。我廿幾歲已經注重飲食盡量健康d, 希望唔使咁早食藥

伯爵府

遺傳差唔多都有硬,到時食藥

男爵府

蘭開夏道 發表於 24-8-21 19:28
膽固醇低都唔好,好似易早逝定有什麼病咁

做人真難,高又唔得,低又唔得。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊