自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

高中成績差,家長幫不到,自己搵得2,3千,會否用一半家用去搵補習幫佢,再加自己pt錢去幫佢?即例如:1萬家用,用5千再加埋自己返工既錢,其餘慳啲用。如果開始左,就高中兩三年就補習,餘下五千就係我同小朋友一日三餐,買日用品,醫療呢筆生活費了

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

得得Boy 發表於 24-8-23 19:13
高中成績差,家長幫不到,自己搵得2,3千,會否用一半家用去搵補習幫佢,再加自己pt錢去幫佢?即例如:1萬 ...

1)細路是否想補, 佢自己主動要求補就俾
2)如果中六, 四月DSE, 而家開始都係俾七個月錢, 咁就咬住牙關俾啦

goldpiglet    發表於 24-8-23 21:54

男爵府

回覆樓主:

高中咁大個,你想幫佢,佢都未必想。
要看小朋友想吾想

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你嗰一萬蚊家用係包咩㗎?如果已經係高中的話,不如你出嚟搵份正職會唔會好啲呢?咁咪多啲資源俾佢補習囉

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果一萬, 我唔會用5000去補習...

大宅

esmehouse 發表於 24-8-23 19:26
你嗰一萬蚊家用係包咩㗎?如果已經係高中的話,不如你出嚟搵份正職會唔會好啲呢?咁咪多啲資源俾佢補習囉 : ...

都係小朋友生活費,日常用品

珍珠宮

回覆樓主:

有心讀自然會去温習,你見佢冇呢個動態,即唔想再讀。怕你浪費心機。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

得得Boy 發表於 24-8-23 19:28
都係小朋友生活費,日常用品
另外成績差成點先?好多科唔合格、僅僅合格,還是追星星?好多家長嘅要求都唔同㗎嘛。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

esmehouse 發表於 24-8-23 19:31
另外成績差成點先?好多科唔合格、僅僅合格,還是追星星?好多家長嘅要求都唔同㗎嘛。
...

邊緣人

大宅

高中成績差,家長幫不到,自己搵得2,3千,會否用一半家用去搵補習幫佢,再加自己pt錢去幫佢?即例如:1萬 ...

我見有狀元話冇補習,喺YouTube自學個噃

寶石宮

得得Boy 發表於 24-8-23 19:32
邊緣人
咁試吓搵大學生補,得閒就帶佢去大學啲Open Day睇吓幫唔幫到佢開竅。

子爵府

得得Boy 發表於 24-8-23 19:32
邊緣人

你問下佢補唔補先,仲有可以試下補一個月睇下導師啱唔啱自己!大班及私人面授又唔同!

寶石宮

咁求琪 發表於 24-8-23 19:33
我見有狀元話冇補習,喺YouTube自學個噃
你都識講狀元啦,即係人地本身都好好學

子爵府

點解經濟甘差都唔做full time ?

珍珠宮

回覆樓主:

樓主目標補習完是甚麼成績?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

揾得咁少,我會睇程況,如果差少少未補囉!差太多既話,係浪費金錢!

水晶宮

不會。

同埋不會等高中才臨急抱拂腳。

公爵府

牛年勳章

睇仔女自己意願,佢有心想進步,想補,寧願自己搵份全職都會支持佢

侯爵府

esmehouse 發表於 24-8-23 19:36
咁試吓搵大學生補,得閒就帶佢去大學啲Open Day睇吓幫唔幫到佢開竅。

open day是要預约?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

5000再加你做野果2-3千,咁咪7-8000一個月補習費,唔洗用咁多啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊