婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

奶奶早排做完手術返黎半癱狀態,咁我老公就要二十四小時照顧,佢哋最初都唔肯請工人,因為奶奶唔習慣陌生人照顧,所以要老公照顧佢飲食,幫佢沖涼,去完廁所抹pat pat,瞓緊嘅時候都要起身照顧佢,係近排多咗身邊嘅人,朋友,家人叫佢哋請姐姐,先至肯佢請姐姐。姐姐仲未到,今日狀態已經差唔多四個月,咁我同老公嘅關係開始疏離,因為星期六日都要廿四小時照顧。老公自己都想照顧奶奶但佢都大壓力,一個唔係專業人士照顧半癱老人家係好大壓力。咁我就話第時個個姐姐照顧佢多啲啦,唔使成條命俾咗奶奶,已經三個迫埋一齊住,而家仲要將自己所有時間,人生自由都俾晒佢,又一啲時間都冇俾我。大家有冇呢個問題呢,點樣解決好?佢有一個哥哥住喺第二個地方,唔係成日返香港,所以好多嘢都係要叫我老公幫佢收信件,而家老公就係為咗佢哋嘅屋企人付出好多,冇晒自己朋友,時間,同埋陪伴我單獨相處嘅時候。

大宅

回覆樓主:

唔知點答你,當年我外婆都係同你奶奶一樣處境,最終在家照顧兩個月就過世(癱前完全行得走得不用人照料),唔係你呀媽,真係好難解釋畀你知嗰種無奈同悲痛

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

明白樓主心情,但你99同老公都好難受,樓主應更加體諒老公,其實你99而家都唔好受,希望樓主1家平安順利。

大宅

armarmho 發表於 24-8-25 18:17
奶奶早排做完手術返黎半癱狀態,咁我老公就要二十四小時照顧,佢哋最初都唔肯請工人,因為奶奶唔習慣陌生人 ...
咁好簡單啫,你又走去做手術,整到自己半癱,我相信你老公願意分幾粒鐘出嚟照顧你。

男爵府

奶奶早排做完手術返黎半癱狀態,咁我老公就要二十四小時照顧,佢哋最初都唔肯請工人,因為奶奶唔習慣陌生人 ...

你老公不用返工?不用供樓養家?

伯爵府

佢都係要請工人,老公點能夠全日咁樣照顧佢

大宅

wholemilk 發表於 24-8-25 23:02
咁好簡單啫,你又走去做手術,整到自己半癱,我相信你老公願意分幾粒鐘出嚟照顧你。
...
你都不是善男信女

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

等工人姐姐到左可能有改善呢

男爵府

我諗你老公都唔想既,但個個始終係佢媽媽,唔可能放心既

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

咁e家係未有工人前,如果你老公唔照顧,邊個照顧? 你有冇方案? 同埋既然都已經請咗工人,唯有忍幾個月,冇辦法

大宅

工人幾時到?請個鐘點頂住先

大宅

去老人院,有「暫住宿位」寄居一陣,等到工人到。

你講左個重點,一個唔專業嘅人,係(emoji)難照顧一個癱左嘅成年人(唔係BB仔喎)。

如果唔駛換片,插胃喉都仲可以,如果再嚴重啲,照顧者嘅角色係好重好大壓力。

老人家一定唔想去老人院,正如小朋友唔想返學一樣。我工作見得太多。老人家慘,但都唔好忽視照顧者/家人嘅壓力。

侯爵府

2024年龍年勳章

甘你老公呢個狀態都係暫時姐, 忍耐同支持一下就過去~
收入有無影響?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊