6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

D人成日話埋身餵得人奶多BB先會痴身 但真係捱唔住有D兼顧唔嚟..好想放棄...

複式洋房

我都以為埋身餵BB會痴身D 點知佢同我屋企隻衰貓一樣 知冇奶食就唔係幾理我......

複式洋房

Ngaii82 發表於 24-8-26 18:53
我都以為埋身餵BB會痴身D 點知佢同我屋企隻衰貓一樣 知冇奶食就唔係幾理我...... ...
所以有時覺得痴唔痴身呢D真係一個個B既性格嚟

複式洋房

其實有時太痴身都未必係好事,我BB之前就係太痴身一醒就扭抱,搞到我都成日冇覺好瞓,好辛苦

複式洋房

要痴身的話餵咩都痴嘅 你錫佢佢會知㗎嘛
我自己之後轉咗全奶粉BB一樣咁痴我 同埋真係方便好多試過就返唔到轉頭

洋房

susukisooo 發表於 24-8-26 18:48
D人成日話埋身餵得人奶多BB先會痴身 但真係捱唔住有D兼顧唔嚟..好想放棄... ...
慢慢轉其實唔係咁覺眼 我自己當初轉奶係由埋身轉泵奶 之後轉晒奶粉
BB都冇話唔痴我 當然我都揀咗隻同人奶似D既enfinitas 用佢嚟代替人奶都銜接得好好

別墅

餵人奶的確會多一重親密接觸 好唔同 所以我自己都會建議餵到就餵

複式洋房

laviniaching 發表於 24-8-26 20:23
餵人奶的確會多一重親密接觸 好唔同 所以我自己都會建議餵到就餵
唏 但其實講真BB大個鬼記得咩 你會唔會記得當初你阿媽餵你食乜呀?XD

複式洋房

所以計我話最緊要揀自己應付得到嘅方法去餵 唔洗畀太大壓力自己啦 我都係好早就餵奶粉 而家BB都肥肥白白

子爵府

回覆 susukisooo 的帖子

有這回事?我細女埋身食奶,不扭抱,不黏人。

大宅

D人成日話埋身餵得人奶多BB先會痴身 但真係捱唔住有D兼顧唔嚟..好想放棄... ...
我一早放棄,我都係餵奶粉😁

複式洋房

BB唔會因為唔埋身餵唔痴媽媽,我餵人奶用泵,BB一樣會痴媽媽,埋身餵就好難知道奶量,如果BB重得小或返工,可以考慮補奶粉,我揀咗皇家美素俾bb,有皇家乳脂夠飽肚又訓得好,幾長肉

男爵府

我bb 開頭都係飲人奶嫁,之後間中就餵下奶粉,因為太攰頂唔順喇,我簡左隻淡淡地唔會太甜嘅奶粉,皇家美素,bb 人奶奶粉都肯飲呀。有時餵下奶粉個人都輕鬆啲嫁,bb都一樣鍾意痴我多啲。

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

傻豬黎架,呢個係成長既必經階段,況且埋唔埋身餵人奶同痴唔痴媽媽一d關係都無。

子爵府

唔洗擔心啦!BB始終都會痴媽咪,餵唔到人奶都唔怕,我B都係由全人奶轉飲皇家美素,貪呢隻淡淡地,皇家乳脂豐富營養全面d又長肉,比餵人奶時輕鬆左好多

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

如果想同bb close d, 但又怕兼顧吾黎,我覺得可以keep住埋身餵,間中亦可以補淡d奶粉,好似皇家美素,我bb之前補呢隻都照埋身餵,bb身體越來越强壯,生長線達標,病痛又少左!!

大宅

回覆 susukisooo 的帖子

餵到人奶當然係最好,但係心理質素都好重要,生完之後有好多嘢要兼顧,特別係新手媽媽。最重要真係唔好俾自己壓力,冇人奶咪餵奶粉囉。如果要飲奶粉,最好揀隻接近人奶配方嘅奶粉,如果唔係到時唔肯飲返人奶。最緊要放鬆心情,加油。我自己就返工後都全奶粉,而家我放工後多D時間同BB 玩,bb 開心媽咪都開心。

大宅

覺得唔想埋身 / 餵人奶,就轉奶粉,媽媽精神健康好緊要,講真嗰句啦,我系冇諗過全人奶,甚至諗住直接全奶粉,
我奶奶成日講腸胃好健康好, 但而家咁多菌, 打好個底先最重要,所以揀咗皇家美素,呢隻淡口又有皇家乳脂,bb飲開呢隻免疫力好,少病痛又訓得好,生長線超標。

別墅

人講你又信

民房

有奶咪餵咯,癡唔癡身睇bb性格,但無餵就肯定相對少咗d親密接觸

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊