自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

據傳北韓領導人金正恩下令處決多達30名官員,因為他們未能阻止北韓的大規模洪水和土石流,導致約4千人罹難。

今年7月北韓察江省發生嚴重洪災,造成約4千人喪生,1萬5千多人流離失所,當時金正恩還罕見地親自到災區視察。據《紐約郵報》報道,北韓中央通訊社先前稱,金正恩政府的一名官員透露,金正恩下令當局「嚴厲懲罰」官員,北韓有20至 30名官員被指控腐敗和失職,遭判死刑,被處決的官員身分未確定。不過這則消息尚未得到證實。

報道還說,北韓一名前外交官告訴北韓媒體,很明顯,察江省的官員「非常焦慮,不知道什麼時候他們的人頭就會掉下來」。

事實上,這並不是第一次有報道稱金正恩下令處決官員。2019年,據稱北韓處決了駐美國大使金赫哲(Kim Hyok Chol),原因是他未能與時任美國總統特朗普(Donald Trump)就峰會進行談判。

根據《韓國時報》報道,北韓公開處決的比例普遍較高,在 COVID-19 大流行之前,北韓平均公開處決了 10 人。此後死刑執行率大幅上升,去年至少執行了 100 起死刑。今年7月也曾傳出,有30名北韓高中生因為看了韓劇而遭到處決。

https://www.am730.com.hk/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/%E5%8C%97%E9%9F%93%E6%B4%AA%E6%B0%B4%E9%87%804%E5%8D%83%E4%BA%BA%E7%BD%B9%E9%9B%A3-%E5%82%B3%E9%87%91%E6%AD%A3%E6%81%A9%E7%A9%B6%E8%B2%AC%E8%99%95%E6%B1%BA30%E5%90%8D%E5%AE%98%E5%93%A1/485244?fbclid=IwY2xjawFF-DZleHRuA2FlbQIxMAABHQZlLbwEWisEPQPiIeMnpxQAHOQZ0FKrpTs6H29A7Yhhw5xF8uY7RSCSog_aem_ZBrNKztzbg4IeSFBCVN87w

伯爵府

回覆樓主:

呢啲報道唔係好信,處決哂啲官員,边個做野?佢自己做哂?

別墅

會唔會咁痴線?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

“據傳”

水晶宮

2024勳章

回覆樓主:

「不過這則消息尚未得到證實。」

又係得個傳字,而家新聞加個「傳」字就唔使負責任

翡翠宮

回覆樓主:

不褸北韓負面消息係唔會封閉,只會封閉正面消息

9157    發表於 24-9-5 21:29
toffeechoco    發表於 24-9-5 15:29

瑪瑙宮

紐約邮報

子爵府

回覆樓主:

傳........邊個傳????邊個散播消息????消息來源???

Anyway, 總有人信。

翡翠宮

回覆樓主:

傳你做咗皇帝亦得,得咗

翡翠宮

2521 發表於
傳........邊個傳????邊個散播消息????消息來源???

Anyway, 總有人信。

總有人信~~~~呢句係重點

水晶宮

2024勳章

傳「金仔前女友被槍決」,傳「金仔死在手術枱上」⋯⋯呢啲無人記得啦

子爵府

2024年龍年勳章

czl115 發表於 24-9-5 11:02
「不過這則消息尚未得到證實。」

又係得個傳字,而家新聞加個「傳」字就唔使負責任

伯爵府

回覆樓主:

當年好多人就係日日睇fake news 變左黃C黑暴

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

星洲炒米 發表於 24-9-5 10:38
據傳北韓領導人金正恩下令處決多達30名官員,因為他們未能阻止北韓的大規模洪水和土石流,導致約4千人罹難 ...

《紐約郵報》喎!!信佢一成,xxxx.

有冇證據先

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

北韓D新聞
由以前金正日,得閒就話死咗,金正日係假扮。 到2011真正死咗。 唔到喊的人又要處死。

成個平壤人都係演員。無糧食要食人肉。

公爵府

回覆樓主:

北韓咁神秘,真真假假,無所謂喇!
影響唔到我生活,話之佢,根本唔需要探究!

子爵府

回覆樓主:

下下都死刑,仲有咁多二五仔官員爆料俾外國通訊社 更有興趣點樣爆,飛鴿傳書定send email,會唔會簡單到打個電話就得呢

子爵府

2024年龍年勳章

ddkaka 發表於 24-9-5 11:05
不褸北韓負面消息係唔會封閉,只會封閉正面消息

伯爵府

失職的話捉晒革職
嚴重d就坐監勞改咋嘛
貪污就話處決啫
處決的話一兩個就信啫
三十個我就唔信囉
之後邊個做嘢

象牙宮