自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

用開三叔機 已係s7 好多程式行吾到 想請問有咩機推介呢 謝謝

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

三叔摺機
flip 5
可以設定打開即聽
薯嘜通客戶價$4698
https://shop.smartone.com/tc/storefront/mobile/Samsung-Galaxy-Z-Flip5/3466/?ccp=true

瑪瑙宮

pypy405 發表於 24-9-8 17:46
用開三叔機 已係note7 好多程式行吾到 想請問有咩機推介呢 謝謝

老人家帶佢去睇,三星手機,買部平平地,佢喜歡顏色,function唔好太複雜,唔需要太貴,上到網,打出打入,收到whatsapp,wechat,睇到片,影到相,就都好夠,太複雜,佢地仲唔記得點用。

333s    發表於 24-9-8 19:01

象牙宮

用開三叔機 已係note7 好多程式行吾到 想請問有咩機推介呢 謝謝

samsung note 7
儲存空間
4G+64GB (太細)

老人家手提電話, 不需要太貴掛。

小米香港官網 (mi.com)

紅米
8 GB + 256 GB
poco 65 性價比好高 网下單
8 GB + 256 GB

Motorola Edge 30 5G, $1000 有找
7 系中階 U + 50MP 三鏡頭 性價比好高
8G +128GB

CSL 有 5G 手機,
$1000 有找 。 网下單
ZTE Blade A73 性價比好高
五千大電 + 6nm 處理器 有 128GB ROM
4G + 128GB *

Motorola Edge 30 5G 劈價清貨!$1000 有找 用 7 系中階 U + 50MP 三鏡頭-ePrice.HK

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

回覆樓主:

老人家用開三星,叫佢轉其他牌子手機,可能有些function都唔一定相同,買部三星A字頭,好過買note果D,有平,唔太追最新型號,就冇咁貴。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

水晶宮

回覆樓主:

Samsung galaxy A15, 2023年年尾出的,現在 應該約$16xx.

抵用

男爵府

birdbird 發表於 24-9-8 21:04
Samsung galaxy A15, 2023年年尾出的,現在 應該約$16xx.

抵用

好 thx

珍珠宮

2024年龍年勳章

moonlight9198 發表於 24-9-8 20:57
老人家用開三星,叫佢轉其他牌子手機,可能有些function都唔一定相同,買部三星A字頭,好過買note果D,有平,唔太追最新型號,就冇咁貴。

三星已經唔再出Note系列了!

瑪瑙宮

birdbird 發表於 24-9-8 21:04

抵用

老人家用,應該夠佢基本用既function。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

PaPa 發表於 24-9-8 23:17
三星已經唔再出Note系列了!

冇出好多年,而家多數係A或S多,A比較平D。

大宅

iphone8plus適合老人用,又唔失禮

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

用開三叔機 已係s7 好多程式行吾到 想請問有咩機推介呢 謝謝

買Samsung A15, 今年新款,平靚正。

留意番佢唔包叉電器但有叉電線 (冇記錯係 USB C to USB-C, 如果要叉電叉電插頭就要留意),唔可以用無線叉電, 唔防水唔防塵, 另外得2個sim咭槽( SIM2 同 micro SD card 二揀一)。

官網同有d 舖賣 $1500-1600 包藍牙耳機. 有舖頭賣貴少少約$1600, 包藍牙耳機, 叉電器, 保護貼同透明矽膠手機殼, 你可以上豐x官網睇。

如果唔買三叔機, 買你或照顧者用開既牌子手機, 方便隨時幫佢set 機。

象牙宮

moonlight9198 發表於 24-9-8 19:00
老人家帶佢去睇,三星手機,買部平平地,佢喜歡顏色,function唔好太複雜,唔需要太貴,上到網,打出打入 ...

不知三星有冇長輩版介面?

小米有長輩版。 簡易模式 。
華為有長輩版。
Poco 未試。

長輩的需求 :
1. 簡易模式
2. 字体放最大
3. 声音放大D
4. 身邊有子女, " 耐心教"。 重重复复 至少10次。

同樣用紅米, 之前/之後买的手机, 介面跟系統, 存在不相同的。。
熟悉手机, 需要時間。

我身邊長者多, 對住長者時間太多。得知 未成長者前, 更換密D 手机。學習不同手机。防止腦退化方法。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

333s 發表於 24-9-9 09:08

所以佢用開三星手機,用番三星,佢可能會好d,帶佢去睇下款先。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

333s 發表於 24-9-9 09:08

有簡易模式,亦可以只揀放大字體,調節音效等。

大宅

CalvinMini 發表於 24-9-9 00:59

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我買小米比爸爸用,其實本身部機各方面冇咩唔好,問題係我一直用IPhone,遇著佢部機出現d咩情況我幫佢攪都唔順手,論盡左d囉。

瑪瑙宮

Protea 發表於 24-9-9 10:15
我買小米比爸爸用,其實本身部機各方面冇咩唔好,問題係我一直用IPhone,遇著佢部機出現d咩情況我幫佢攪都 ...

我仔女用I phone,我同老公用三星,所以我又唔識I phone 既野,佢地又唔太熟三星既野,我都怕轉用其他牌子手機,唔慣。

珍珠宮

2024年龍年勳章

CalvinMini 發表於 24-9-9 00:59

2017年的產品,應該好難買到了。

好奇想知為甚麼現在用iPhone8 Plus唔失禮?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊