自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有關體檢中心的陷阱(長篇慎入)

我同老公每隔幾年都會做詳細體檢,今年上網見到有間公司個Plan幾全面同優惠,咁就試下去呢間,一開始各樣都冇問題...

做到中途有個姑娘定職員不停叫我加埋驗(乳房同子宮癌抗原)$1400合共兩項,話橫掂你都抽左血,可以係血裡面化驗埋,為健康著想一次過驗埋,點點點.... 有事先來驗已經遲啦!唔係驗身來做咩?
我最後都拒絕左,因為我印象中記得單靠驗血來驗這項目唔係咁準確,加上我覺得佢有掠水成分。 後來做完乳房同子宮超聲波,已經即時有初步報告。話我右子宮有一粒小小的腫囊(不知係好定壞), 穩陣起見最好都係驗埋癌抗原去驗。
我覺得去到呢個位,應該好多人都比佢嚇一嚇會加驗埋。但佢咁樣,更令我覺得明白,原來驗身平價吸引客來,最後係呢個位加咩加物賺錢.....當然我都係無加驗啦!

後來都覺得無野既,做完下午回家,我老公又收到佢電話promo同一個驗身Plan,價錢平左300.... 咁我上網追問佢,佢即刻 delet 左我,難怪網上一個差評都無!
後來我上網查呢間野原來係黑店,仲上過東張(請看下面條 link) ,點解當時會查唔到,因為上網個名叫<MD醫博健康>,網上無任何差評,因有都比佢delet哂,去到診所門口個名叫<化驗寶>,開比我張收據個名又叫<LHC永康體檢中心>,改幾亞百個名,就好似D美容院咁,做衰左之後又變名,咁你一開始就查唔到佢係黑店.........

同埋現場有些似化驗所,驗身設備都好簡單,幾間房,幾個姑娘,唔知係咪姑娘都成問題,但肯定係冇醫生囉!我仲未攞報告,預左佢講肯定話我呢道個道有問題.....叫我加野!

以往我幾年都係去開工聯會驗,價錢唔算最平,但起碼穩陣,老實。今年真係鬼揞眼去左呢間........雖然佢最尾都坤唔到我錢,但係都駛左時間囉!

我本來都唔想打一大篇野,但最後佢滅我聲的行為,我覺得一定要打出來,之前肯定唔知幾多個人中招....啞子吃黃蓮,有苦自己知!

D人真係好無良心,客人比錢驗身仲要比佢嚇餐死....賺埋呢d攞命錢!

#MD醫博健康有限公司
#化驗寶
#LHC永康體檢中心
(全部同一間黑店)

坊間的體檢公司大部份都係咁,如果唔係今次搵到呢間,我都學唔到野!

https://youtu.be/PAIlMRCaZI4?si=ai4a6Cf-3Sz7h2ih

大宅

借問你個 body check 大約幾錢
包d咩

珍珠宮

2024年龍年勳章

謝謝提醒
希望每天開心渡過 ;-)

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

所以有時唔好貪平

大宅

TMC3012 發表於 24-9-12 23:03
所以有時唔好貪平

係呀,寧願貴小小,隱陣d。。。。

大宅

KATHY3706 發表於 24-9-12 22:46
借問你個 body check 大約幾錢
包d咩

我果個係女士Plan A$1980, 兩人同行折左1780, 下午佢再send比我老公1480....

海鮮價到爆,唔好去!你上佢fb睇,好多圖...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

有人開post講過中過招,呢種手法用平價錢引你上去。

大宅

cecelc 發表於 24-9-12 23:13
有人開post講過中過招,呢種手法用平價錢引你上去。

之前查唔到佢個名,上網個名同去到個名唔同架!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ccbbchai 發表於 24-9-12 23:12
我果個係女士Plan A$1980, 兩人同行折左1780, 下午佢再send比我老公1480....

海鮮價到爆,唔好去!你上 ...

我見私家果啲體檢有啲plan都唔貴(當然項目少啲), 但我會覺佢地多設備啲。

大宅

ccbbchai 發表於 24-9-12 23:12

海鮮價到爆,唔好去!你上 ...

體檢公司銷售手法 以平價招客 之後又不停說你加咩 加咩
所以不如去私家醫院做體檢 起碼有醫生解釋化驗報告
同埋用醫院化驗所標準
我早於5年前在佐敦一間體檢中心做體檢
試過我報告高度 比我原本高度少左10 cm
即BMI 一定錯 佢地仲怪我 人地問左你高度 你晤 check 我話就算我check左 你入錯 我又點會知
所以我以後都晤去 無信心 無服務 態度仲要佢錯 講到你錯

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

謝提醒

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

ccbbchai 發表於 24-9-12 22:31

我同老公每隔幾年都會做詳細體檢,今年上網見到有間公司個Plan幾全面同優 ...

原來東張上埋.....

男爵府

我都中咗招,由$1989攪到3k幾
之後仲係咁嚇我發癌要驗乜驗乜加多1萬
我唔肯就求其叫我走,報告都好求其
再體檢會揀去醫院

侯爵府

謝謝提醒

男爵府

回覆樓主:

借位問,邊間做body check好

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我都借位,想知

大宅

好彩睇到哩個POST

大宅

好彩睇到哩個POST
早排我都有問佢價錢, 見佢1980個PLAN幾抵
因為懶又拖左幾日, 好彩未BOOK多謝你提醒

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ccbbchai 發表於 24-9-12 22:31

我同老公每隔幾年都會做詳細體檢,今年上網見到有間公司個Plan幾全面同優 ...

多謝你提醒,避免其他人中招

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 秋思 的帖子

唔嫌遠+唔反感北上﹐可以去港大深圳醫院做。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊