自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

而家d工多唔多無薪休息日?即未過試用期休息日無薪,招聘時月薪話15000,即系第一個月出糧唔會有萬5?

子爵府

月薪冇聽過。係全公司放定固定休息日冇薪?

子爵府

zitamamama 發表於 24-9-23 17:45

佢講緊試用期內公眾假期扣錢

大宅

勞工法例係試用期內公眾假期係可以無薪金嘅,但係返工一個禮拜放一日嘅假期就必須有薪。如果唔係個個揀最多假期嗰個月做試用期,起碼放咗¼之後就話唔做,公司咪毫無保障囉?

珍珠宮

zitamamama 發表於 24-9-23 17:45

一個月的固定休息日,比如一星期放一日休息日,唔系講法定假期,紅日

珍珠宮

TakTakYee 發表於 24-9-23 18:07
勞工法例係試用期內公眾假期係可以無薪金嘅,但係返工一個禮拜放一日嘅假期就必須有薪。如果唔係個個揀最多 ...

我就系指一個禮拜放一日嘅假期,原來可以系無薪,以我返過嘅工,即使無做滿3個月就走,休息日都系有薪,但聽人講可以系可以無薪

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hellomiki 發表於 24-9-23 18:18
我就系指一個禮拜放一日嘅假期,原來可以系無薪,以我返過嘅工,即使無做滿3個月就走,休息日都系有薪,但 ...

返滿6日就有一日假、就算做一星期都有~

有錯請改正~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

休息日,例如星期日,不論服務左幾耐,休息日無薪不犯法。

未做滿3個月,期內的勞工假日, 例如中秋 重陽放假,僱主可以無薪俾僱員。做滿3個月,中秋 重陽....僱主就必須有薪予僱員。

大宅

有得咁計??

珍珠宮

parrotking 發表於 24-9-23 18:34
休息日,例如星期日,不論服務左幾耐,休息日無薪不犯法。

未做滿3個月,期內的勞工假日, 例如中秋 重陽 ...

我意思就系呢種,未過試用期休息日可以無薪!請問假設月薪15000為例,過左試用期先有15000,試用期內出糧其實系無15000嗎??扣休息日日數嘅錢,照比例出糧?即系第一個月薪可能只有12000-13000?

珍珠宮

chajas 發表於 24-9-23 18:34
有得咁計??

上網睇真系可以,未過試用期休息日無薪,唔犯法,所以搵工真系要問清楚d

公爵府

一直以為休息日係有薪,真係長知識.

珍珠宮

大力大力 發表於 24-9-23 18:23

有錯請改正~

咁放果一日休息日,有冇錢?上網睇原來可以無薪休息日,公司可以咁玩唔犯法,唔了解嘅咪好易中伏?系我個人角度,對方話幾錢人工一個月月薪就系果個數,休息日都系有薪,無諗過有公司話無薪休息日,我都唔太識,所以系到問下大家

珍珠宮

heilok 發表於 24-9-23 19:02
一直以為休息日係有薪,真係長知識.

same

珍珠宮

大力大力 發表於 24-9-23 18:23

有錯請改正~

法例系呀,6日就有一日假,但原來可以系無薪

男爵府

hellomiki 發表於 24-9-23 19:07
咁放果一日休息日,有冇錢?上網睇原來可以無薪休息日,公司可以咁玩唔犯法,唔了解嘅咪好易中伏?系我個 ...

如果係月薪制,休息日無薪,咁當計平均日薪就用工作日來計算,例如當月有31日,五個休息日冇薪,即係$15,000 ÷ 26日;休息日有薪,咁就用整個月嘅日數,例如當月有31日,休息日有薪,即係$15,000 ÷31日。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hellomiki 發表於 24-9-23 19:08
法例系呀,6日就有一日假,但原來可以系無薪

如果真、是就長知識了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

牛年勳章

hellomiki 發表於 24-9-23 19:01
我意思就系呢種,未過試用期休息日可以無薪!請問假設月薪15000為例,過左試用期先有15000,試用期內出糧 ...

做過嘅公司都只係試用期內扣節日嘅紅假。估唔到連每星期放嘅1日例假都扣得?計到咁絕

珍珠宮

sogreen 發表於 24-9-23 19:20
如果係月薪制,休息日無薪,咁當計平均日薪就用工作日來計算,例如當月有31日,五個休息日冇薪,即係$15,0 ...

假設休息日無薪,未做夠一個月,返左14日就辭職,其中12日返工,放左2日休息日,即系15000÷26×12?

goldpiglet    發表於 24-9-24 03:13

子爵府

2024年龍年勳章

hellomiki 發表於 24-9-23 18:18
我就系指一個禮拜放一日嘅假期,原來可以系無薪,以我返過嘅工,即使無做滿3個月就走,休息日都系有薪,但 ...

僱傭條例規定連續工作6日就要有一天休息日,至於果休息日有冇人工,就要睇你份合約,即是取日薪還是月薪,日薪無論做多久,除勞工假期有薪外休息日系無人工,月薪休息日就有人工,不過,試用期休息日有無人工,就要睇當時簽合約點寫啦,因為僱傭條例工作六日要放1日假作用是不要做壞身體,至於有冇錢就要睇公司合約,即好似舉例有啲公司病假1日都會有人工,有d公司就無人工

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊