自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

警方新界南刑事總區破獲12宗「猜猜我是誰」騙案,均發生在7至8月暑假期間。騙徒隨機致電長者,假扮其兒女及親友,索取「保釋金」。12宗案件受害人均是退休長者(69至91歲),合共損失約110萬元「棺材本」;有人更到珠寶店「熔金」兌錢,被機警職員協助揭發。

行動中,警方拘捕兩名集團骨幹,包括一名15歲少女及一名16歲少年,揭發兩人為「搵快錢」,多次收500至1,000元報酬,受詐騙集團指示往長者家中收取騙款。當中,最高一宗涉款20萬元。而今年上半年,警方已就詐騙案拘捕288人,按年增長32.7%。

希望判重d

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

老人家錢都呃

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

為了五百、一千、去呃人十萬八萬~

為什麼近年、那麼多學生、做電騙的打手?

學校教育出現問題~

家長亦沒有、好好教好子女~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

佢地呃完之後應該覺得自己好醒,而且仲會有一堆人支持佢地
加上未成年,就算拉左後果都比成年人輕好多
社會悲歌

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

waiwaiii 發表於 24-9-25 08:54
警方新界南刑事總區破獲12宗「猜猜我是誰」騙案,均發生在7至8月暑假期間。騙徒隨機致電長者,假扮其兒女及 ...

要入男/女童院好好教育

瑪瑙宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

15、16歲?真恐怖

子爵府

大力大力 發表於 24-9-25 09:01

好大機會連呢班騙徒的父母都係三觀不正的人

子爵府

警方新界南刑事總區破獲12宗「猜猜我是誰」騙案,均發生在7至8月暑假期間。騙徒隨機致電長者,假扮其兒女及 ...

捉到 D 錢都未必搵得返.

個個都怕打籐, 應該列入判刑的懲罰內, 又易記D人又怕, 唔好以為守行為, 綬刑又或者入冊當放假就得; 好過賣廣告, 應該可以減少罪案發生.

珍珠宮

回覆樓主:

我睇到單新聞嚇一嚇。而家 d 細路咩事

珍珠宮

2024年龍年勳章

靚靚C9 發表於 24-9-25 09:11
15、16歲?真恐怖

年青有為、違法達富喎

象牙宮

退休長者(69至91歲),合共損失約110萬元「棺材本」;最高一宗涉款20萬元。
長沙灣區拘捕一名16歲男子,再於上水區拘捕一名15歲女子,暑期工做電騙跑腿 揭發兩人為「搵快錢」,多次收500至1,000元報酬,
騙徒隨機致電長者,假扮其兒女及親友,索取「保釋金」。有3名長者被「呃完又呃」
家長應注意子女行為,
例如有否經常外出,打電話傳訊息時神神秘秘,或突然多了錢使用及購買新手機等。
家長應多向子女溝通灌輸正確價值觀,防止他們誤入歧途。
根據盜竊罪條例,以欺騙手段取得財產罪,一經定罪可最高判監10年。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

十幾歲就去呃人...
幾時呃到老

錢加加    發表於 24-9-25 11:59

伯爵府

大力大力 發表於 24-9-25 09:01

呢啲事件係黑暴時期都睇到晒,原本我吾係好想再提黃人,但好心佢地認清宜家啲學生吾係佢地所想咁單純,為錢,塗鴉拐騙黃賭毒乜都肯掂,呢幾年好多犯罪新聞同青少年有關,仲有剛出嚟做嘢嘅人好多又懶又自我中心又走精面,根本啲黃人自已平時生活都見識過,有幾多真係乜為民為港呀,吾好講係社會生活,係屋企都吾會點幫手做家務啦,仲有有幾何見到帶頭搞事嘅人前身係參加過社會服務活動呀。好心呢到有啲家長醒吓,青少年,大學生,就算出到嚟社會做事多年嘅人都要教育,呢個世界如果真係咁多為國為民嘅英雄,聖人,就吾會咁亂啦

大宅

老人家的錢都呃
良心過唔過意得去

大宅

zitzai 發表於 24-9-25 09:39
我完全唔覺得驚訝,而家後生仔有些真係好自私,你唔會諗到佢地個腦諗乜

別墅

咁呃老人家棺材本,有無人性架

侯爵府

Kuromi1127 發表於 24-9-25 11:47
十幾歲就去呃人...
幾時呃到老

大宅

zitzai 發表於 24-9-25 09:39
唔係呀嗎, 「嚇一嚇」?! 會唔會你後生得滯呀, 幾十年前已經有套戲叫「童黨」, 再唔係「逃學威龍」亦輕輕帶過呢個問題, 其中梁十一兩套都有份做.

男爵府

十幾歲就學人呃錢,仲要係老人家既積蓄,好冇人性

男爵府

15歲16歲就要想搵快錢,其實係唔夠錢洗自己諗辦法?

呢啲歲數嘅年輕人,朋輩影響好重要,但家長嘅教育都更加重要,佢唔夠零用錢,同啲朋友講兩講再教佢哋呢啲方法話好容易冇嘢上身,心郁郁就踩咗落去。

喺呢度都睇過,有家長夠膽死中學生俾$150一個月仲講到好叻咁,一個中學生剩係得$150一個月零用錢,點會唔諗其他辦法搵錢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊