自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

發表於 5 天前 |只看該作者

同c6講,好想去福崗幾日,自由行。跟團一來貴,二來俾領隊導遊嘅小費夠我地喺日本買嘢。而且又唔想俾人限住去邊度行,逗留幾耐,每餐食D咩。

c6問我,你識睇同聽日文?點問路同叫嘢食?喺日本識英文無用,普通話只能幫到少少。日本搭的士出名貴,但地鐵個圖咁複雜點攪?我答唔出亦無信心攪得掂。

但咁多人都係咁去,唔通個個都識日文,究竟點做到?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

worthy 發表於 24-10-18 06:00
同c6講,好想去福崗幾日,自由行。跟團一來貴,二來俾領隊導遊嘅小費夠我地喺日本買嘢。而且又唔想俾人限住 ...

現在有様叫翻譯機/手機apps 、自由行完全一點難度都沒有~

現在同大力嫂自由行、在東京幾天過兩日飛去青森睇紅葉~

最簡單是用 Google 翻譯~

.
attach0/tmp/phpeoCwGv
attach1/tmp/phpRhm5Sj

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同c6講,好想去福崗幾日,自由行。跟團一來貴,二來俾領隊導遊嘅小費夠我地喺日本買嘢。而且又唔想俾人限住 ...

其實今時今日去日本真係唔洗識日文
基本上一本旅遊書一部電話一張數據咭同$就得
好多店舖已經可以煲冬瓜溝通
餐廳manual好多時都有中英日版或看圖識字
除非你去D小店

福岡好多香港人,到時問人都得

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

日本食店歺牌、多數都有相、如果無、翻譯機/APPS 也可翻譯文字、放心日本好方便~

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

福岡的士好抵搭
我7月時去U爸taxi仲有迎新,1500yen 2程

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果行得太攰、又想搭的士返洒店、Google map 提供路線、也能估計搭的士價格、都幾準~

另外留意定酒店時、洒店房間面積、因為日本有些洒店超級細、連旅行喼也不夠位打開~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

回覆樓主:

去日本基本不用日語可,又基本在日本左右是香港人多

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

福岡超簡單,地鐵得幾條線,唔難,你搵幾個景點,之前做吓功課,上網搵定路線,搵吓餐廳,完全冇問題

Google map + 手機,去日本已經冇難度
唔夠經驗就之前做多啲功課

去到真係要溝通就俾手機圖片+google translate +身體語言,指手畫腳,乜都掂,完全唔使識日文

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

C6耍你

伯爵府

即係你地之前每次去旅行一直都跟團?

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

簡單英文溝通到,再唔係用手機翻譯,點菜時用Google 拍照功能,即時翻譯成中文字。搭的士可以用手機出示想去的地方的相/名/資料,大部分遊客景點司機都識去。

象牙宮

福岡地鐵好簡單,
而家開多左條新線,
係行得遠小小,都好方便,
唔識路又怕的士貴,
買張全日車飛,
幾百yen 可以遂個站附近行下遊下,
唔識日文可以用電話翻譯,
基本上好多店都有中文餐牌或點餐機,福岡周街係香港人,
唔識肯問下都可以,
我地成日見人唔識買車飛,
超市唔識用自助機都教唔小,
而家yen 平機場搭的士市區都好平。
唔敢街問,上bk 大把人問,
福岡去過7-8次,
就係貪近去hea 幾日,正。

珍珠宮

回覆樓主:

BK 真係一個温暖嘅地方, 睇完大家回答多咗信心。我唔怕事前做好多功課,只怕做得唔足夠。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

侯爵府

啲男人真係冇乜解難能力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

我諗你老公最擔心係搭車,之前自己帶小朋友都驚唔識路,我會帶埋地圖沿路問下車站或路人,最緊要唔怕羞其實一定問到路,仲有搭多1,2次就容易掌握到,再唔係上youtube打keyword 揾片

珍珠宮

忌廉寶寶 發表於 24-10-18 07:02
即係你地之前每次去旅行一直都跟團?

去過一次東京自由行,我同兩個仔,大仔日文好好的。同C6去過大阪係跟團嘅。另外一次去名古屋我自己由香港飛過去,當時阿仔地同朋友自駕遊,我中途加入玩咗幾日。去沖繩幾次係坐郵輪去。

珍珠宮

annie133 發表於 24-10-18 07:32
啲男人真係冇乜解難能力

懶到一個點,越老越怕事。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

侯爵府

worthy 發表於 24-10-18 07:40
懶到一個點,越老越怕事。

我覺得好多男人,冇咗女人生存唔到,屋都發霉

侯爵府