家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我阿爺現在 102 歲,想搵護老院或老人院可幫手照顧他,聽人講可申請支助,可在那裡申請?九龍灣區邊間比較好呢??

大宅

我最近有類似煩惱,如果你想找私家,咁一般你有錢就可以了

想申請支助,你可以打電話去問社署(電話︰2343 2255),佢會問你有冇社工跟開,如果冇,佢地會轉介你去長者地區中心,你要自己打電話去約時間做評估

電話談話中,社工會問你一些問題,你要答得有技巧(我答完先知!),否則佢就會話位長者未必適合入住老人院

e.g. 長者本身的意願(你答唔想就……)?、長者有冇兒孫? 有殘疾或者長期病等?

p.s. 如果評估結果係可以入住老人院,你可以等政府護老院,但可能等到去左都未輪到,所以社工會問你想唔想買位住私家(政府出錢買位),但你自己一定要睇清楚私家的環境先(你最好有心理準備!) 一般政府或者有教會背景的會企理好多

珍珠宮

我最近都幫老父士搵過老人院真係煩到......最後亞爸走了
不過唔係間間老人院都有買位,你可以試吓申請老人綜援,除咗床位有津貼/尿片/milk /其它有醫生證明都有津貼,當然你對答要有技巧.

大宅

好媽媽勳章

我啱啱經一間機構搵咗間老人院俾我hb個姨媽,唔錯,可以試吓

複式洋房

原帖由 eeboos 於 09-8-24 14:11 發表
我阿爺現在 102 歲,想搵護老院或老人院可幫手照顧他,聽人講可申請支助,可在那裡申請?九龍灣區邊間比較好呢??

(1)你嘅煩惱係指邊方便?邊間老人院好?申唔申請到支助?還是送唔送亞爺入老人院?
(2)本人個人經歷,一生遺憾。就是將我亞爺送了去老人院。
(3)你亞爺願唔願意去老人院?你亞爺係唔係自願下入老人院?
(4)你係咪覺得自己無晒時間?去邊都要掛住佢先、又擔心佢?
(5)人能夠活到102歲已很少有。但人能開心活到102歲就死而無憾。
(6)人好自私,我相信你都是人地嘅父母,小孩子就賴屎賴尿、照護起居飲食、供書教學、有病都要請假去照護,但係換轉是老人家,很多人都做不到的百般可護。
(7)我唔想見到嘅;老人家屈死、後生抱憾。
(8)想清楚先,,,,

大宅

我老爺現在住緊觀塘區這間"基督教聯合那打素護康院"的私家位, 整体環景幾好, 同時老爺亦正在輪後政府護老院,

你可先預約參觀以下護康院是否合適

基督教聯合那打素護康院, Tel:35867300
(九龍觀塘協和街130號基督教聯合醫院J座陳國本大樓)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

http://www.hkelderly.com.hk/index.aspx?mode=Button1

你嘗試打去問, 是免費提供資料的.

禁止訪問

別墅

我老公既阿媽住呢間:
http://www.antitb.org.hk/FreniCare/zh/
佢係呢間住咗五年,今年五月已經仙遊,佢89歲入住,今年94唔係度,呢幾年我覺得呢間老人院照顧得佢好好,佢本身有老人痴呆症,我地無人係屋企照顧到佢,有次差d唔見咗佢,所以送咗佢入去呢間。呢間d姑娘好細心好錫佢,唔會似出面有d私人老人院,一個姑娘照顧十幾個老人家,你可以考慮吓,不過當時我老公申請政府資助,一個月只是要付二三仟元。

複式洋房

原帖由 sevenko71 於 09-9-7 17:12 發表
我老公既阿媽住呢間:
http://www.antitb.org.hk/FreniCare/zh/
佢係呢間住咗五年,今年五月已經仙遊,佢89歲入住,今年94唔係度,呢幾年我覺得呢間老人院照顧得佢好好,佢本身有老人痴呆症,我地無人係屋企照顧到佢,有次差d唔見咗 ...

是否社署老人院?
請問你地當初申請左幾耐先至有位比你奶奶入住呀?
知唔知用咩途徑可以快D有位呀? 我奶奶申請左2年都仲未有位, 我就來發顛啦!!

複式洋房

原帖由 qtt 於 09-8-25 15:16 發表
我老爺現在住緊觀塘區這間"基督教聯合那打素護康院"的私家位, 整体環景幾好, 同時老爺亦正在輪後政府護老院,

你可先預約參觀以下護康院是否合適

基督教聯合那打素護康院, Tel:35867300
(九龍觀塘協和街130號基督 ...

請問1 個月幾錢? 洗唔洗申請架?
我奶奶老人痴呆越來越嚴重!

別墅

原帖由 Vinchoy 於 09-9-7 17:32 發表

是否社署老人院?
請問你地當初申請左幾耐先至有位比你奶奶入住呀?
知唔知用咩途徑可以快D有位呀? 我奶奶申請左2年都仲未有位, 我就來發顛啦!!

係呀,係社署資助既,我地當初都等咗年幾兩年架...係搵社工幫手既。佢地計我地入息後可申請政府資助,每個月計埋什費都係比二仟六蚊左右。呢間老人院真係好好,佢係灣仔半山,空氣好,而且D姑娘好鍚D婆婆,當佢地係細路仔咁,我呢幾年我同我老公都好放心奶奶住係個度,我唸都係呢個原因,我奶奶先可以活到九十四歲咋。
唸唸吓,真係要SEND 張thank you card 比佢地先得。

複式洋房

原帖由 sevenko71 於 09-9-8 12:29 發表

係呀,係社署資助既,我地當初都等咗年幾兩年架...係搵社工幫手既。佢地計我地入息後可申請政府資助,每個月計埋什費都係比二仟六蚊左右。呢間老人院真係好好,佢係灣仔半山,空氣好,而且D姑娘好鍚D婆婆,當佢地係細路仔咁,我呢 ...

咁你奶奶係咪好快就有位呀?再等左幾耐呀?
其實點為之合資格呢?

大宅

>基督教聯合那打素護康院

問左要過萬,簡單講,有政府級數的私家院舍都要過萬,如果有申請綜援,一般都住唔到,就算你肯貼個差價,轉頭社署就會查你,原來長者仲有人養,咁就要扣綜援金,你話係咪好諷刺呢!

首頁

尾頁

跳至