派對情報

跳至

首頁

尾頁

大宅

見大家都好努力幫bb整生日banner,
我都想試下,
已經download左photocap,但係唔知點入手.
可以講下點做嘛?

例如, 首先cut bb既相出來, 再加入底圖之類.
高像數既圖幾大為之高呢?
張banner既size係電腦入面又點set呢?
唔知有無高人可以指點下呢?

大宅

I want to know too

大宅

這有教大家如何用, 去底, 排相等等, 先看看.
PhotoCap教學

大宅

唔該晒你!
咁o岩, 我又係睇緊教學篇呀,
去背景有D概念, 不過好似無關於整banner既size.
請問你知道嗎?

大宅

岩岩學左退地同合成, 加效果之類.
但試set個輸出呎吋是3' x 6'就因為唔夠memory
所以做唔到.
同埋我唔知輸出要用邊類file.
有無高人指教下呢?

大宅

你不要用actual size 來做, 好身ram, 分分鐘hang機.
我上次整比老公生日, 就大約你的size, 好似4X蚊.
我比jpg 檔佢.

你default 按比例如 1' X 2'. 到時佢放大就OK.
不過印banner 好似要200-300dpi, CMYK 色.

你睇清楚間公司要求先.

原帖由 江美淇 於 09-9-4 01:12 發表
岩岩學左退地同合成, 加效果之類.
但試set個輸出呎吋是3' x 6'就因為唔夠memory
所以做唔到.
同埋我唔知輸出要用邊類file.
有無高人指教下呢?

大宅

唔該晒你解答我呀, monchhi-mama!
但係又出現一個問題勒,
以前都知道好似要轉
CMYK
色,
o係Photoshop見過可以set.
但係我係Photocap搵唔到呵.
係我睇漏定係無呢樣野呢?
又希望你指教下勒.

大宅

我見過有post 有人話photocap轉唔到CMYK, CMYK印出黎是深DD. 唔多覺大分別.

我用photoshop所以一早set定.

我試過比左個RGB佢. 佢話要CMYK, 跟住我話唔知禾. 個哥仔就幫我轉左.

大宅

咁我又搵個photoshop試下先, 唔該晒!

大宅

monchhi-mama,

唔好意思, 我又有野想請教,
而家個file係CMYK色, 4x6比例, jpeg檔.
1.09M大小.
呢個file既size可以嗎?

首頁

尾頁

跳至