想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

惡露清後奶奶"鄧"左鹿茸雞肉湯我飲, 話補返...
但我媽咪就好反對, 話呢D野唔係人人都受到架, 兼且夏天唔適宜飲, 太補太熱氣喎!!
我都有照飲, 飲完的確有些少怪, 胃LA住痛左1分鐘, 跟住肚痾左一次....
請問究竟應唔應該飲架?? mouth:

想問問幾時可以運動返? 例如游水, 做GYM等等..?
&... 同老公行房 ? :(
p.s. 我係8月31號做完手術

thanks

子爵府

好媽媽勳章

唔好飲呀....要等惡露乾淨先好補, 唔係既話惡露又排唔清。
要做運動最好等3~4個星期後(最好係醫生check 過子宮無問題) 先開始運動。
行房可以等小X後一個月就OK。
2009年6月3日這天....我失去肚裡的愛女。

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

好媽媽勳章

依家最好食黑木耳黎清惡露。

マリン媽媽永遠愛妳!!

男爵府

原帖由 bibifa1225 於 09-9-17 22:22 發表
唔好飲呀....要等惡露乾淨先好補, 唔係既話惡露又排唔清。
要做運動最好等3~4個星期後(最好係醫生check 過子宮無問題) 先開始運動。
行房可以等小X後一個月就OK。 ...

係呀, 我D惡露已經清晒先飲架....咁係咪無問題? 同埋想知要飲幾多次至較好...

即係10月先可以開始運動 & Dodo啦...

子爵府

好媽媽勳章

如果清晒惡露既話就無問題既, 但問題在於你飲完胃LA住痛左1分鐘, 跟住肚痾左一次....
我覺得唔好飲囉, 可能d湯水唔岩你飲。

d 人話要補一個月...最少都要補12日, 但我自已無補過囉。

係!! 不過最好等醫生check咗子宮先, 同埋最好等黎咗第1次m先開始啦。
西醫話小X後第2~3次m先好正式開始試....之前都要用condom。 運動大約3~4個星期後就可以做架啦。 當然要識可以止啦。

マリン媽媽永遠愛妳!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 momotam168 於 09-9-17 22:33 發表

係呀, 我D惡露已經清晒先飲架....咁係咪無問題? 同埋想知要飲幾多次至較好...

即係10月先可以開始運動 & Dodo啦...

你不如睇中醫調理下仲好, 可以就你身體狀況, 睇下合唔合飲鹿茸.

男爵府

即係你唔受得鹿茸囉

運動方面如不是太劇烈ok, 游水最好等1個月後
原帖由 momotam168 於 17-9-2009 21:58 發表
但我媽咪就好反對, 話呢D野唔係人人都受到架, 兼且夏天唔適宜飲, 太補太熱氣喎!!
我都有照飲, 飲完的確有些少怪, 胃LA住痛左1分鐘, 跟住肚痾左一次....
請問究竟應唔應 ...

男爵府

原帖由 bibifa1225 於 09-9-17 22:39 發表
如果清晒惡露既話就無問題既, 但問題在於你飲完胃LA住痛左1分鐘, 跟住肚痾左一次....
我覺得唔好飲囉, 可能d湯水唔岩你飲。

d 人話要補一個月...最少都要補12日, 但我自已無補過囉。

係!! 不過最好等醫生check咗 ...

ok, 我都係飲返d花膠湯之類算喇... 可惜, 我唔可以2-3月後試, 因為我有葡萄胎成份....

thanks

男爵府

原帖由 miffymiffy 於 09-9-17 22:40 發表

你不如睇中醫調理下仲好, 可以就你身體狀況, 睇下合唔合飲鹿茸.

哎呀, 個中醫要等到29號先可以睇第一次呀... 又唔想而家週圍睇一個先喎!!! 我............硬係多多問題在身邊的

男爵府

原帖由 gkk 於 09-9-17 23:01 發表
即係你唔受得鹿茸囉

運動方面如不是太劇烈ok, 游水最好等1個月後

我自己都覺得係, 所以上星期去左bkk都只可在池邊睇住老公游水, 但係我個西醫醫生就話做乜都無問題, 真係激死

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 momotam168 於 09-9-17 23:23 發表

ok, 我都係飲返d花膠湯之類算喇... 可惜, 我唔可以2-3月後試, 因為我有葡萄胎成份....

thanks

當然打好身體底子最為緊要啦~ 慢慢黎 , 唔好急.

瑪瑙宮

原帖由 momotam168 於 09-9-17 23:25 發表

哎呀, 個中醫要等到29號先可以睇第一次呀... 又唔想而家週圍睇一個先喎!!! 我............硬係多多問題在身邊的

而家抖下先啦, 好快就 29號啦

男爵府

西醫虽然係咁講, 但中醫及傳统亦不可不信
原帖由 momotam168 於 17-9-2009 23:27 發表

我自己都覺得係, 所以上星期去左bkk都只可在池邊睇住老公游水, 但係我個西醫醫生就話做乜都無問題, 真係激死

男爵府

ok... thanks so much ....
我會努力的..

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 momotam168 於 09-9-17 23:23 發表

thanks

唔緊要...我地一齊養好身體, 有好身體bb隨時都會再返黎。

マリン媽媽永遠愛妳!!

男爵府

momotam168,

我唔知你小產既詳情啦, 不過我都想同你分享我既經驗.
我係中期小產, 所以跟足人地坐月一樣, 過左12朝, 惡露都未完全清晒就開始補身, 黨參, 人參, 鹿茸我都有食, 食完都無問題. 不過媽媽去買藥材時, 個職員就叫佢暫時可以唔駛煲鹿茸住, 因為天時暑熱, 可以唔駛補得行.

補完坐月之後, 我就走左去睇中醫, ec都話我咁樣補無問題, 因為我都仲係虛, 不過跟住食佢d藥, 可以唔駛特別再去補, 佢會幫我調理.

另外, 我小產後3weeks, 我都有去睇婦科檢查, 我問醫生可唔可以游水同浸溫泉, 佢就話唔可以住, 要6weeks之後先得, 但普通運動(跑步, 踩單車等等)就無問題.

至於dodo, 因為之前覺得沖涼時, 陰道有少少嗱嗱地, 醫生話係正常, 係荷爾蒙未正常返, 未有分泌先會咁. 所以我都唔敢亂黎, 等第一次m後先敢dodo.

其實好多野都因人而異, 所以小心起見, 你可以多d問醫生/ec意見囉, 希望幫到你啦

原帖由 momotam168 於 09-9-17 21:58 發表
請問究竟應唔應 ...

男爵府

原帖由 寶寶龍 於 09-9-18 00:36 發表
momotam168,

我唔知你小產既詳情啦, 不過我都想同你分享我既經驗.
我係中期小產, 所以跟足人地坐月一樣, 過左12朝, 惡露都未完全清晒就開始補身, 黨參, 人參, 鹿茸我都有食, 食完都無問題. 不過媽媽去買藥材時, 個 ...

係呀, 多謝你既分享呀 :) 我都係等m黎完先游水穩陣d...

男爵府

哎呀, 我星期三又要出發去泰國, 本來打算M黎完先游水, 但而家又去可能今次忍唔到!! 已經手術完廿幾日, 可以落水未呢??

首頁

尾頁

跳至