跳至

首頁

尾頁

大宅

如果上午班唔夠位, 學校究竟根據什麼來取決邊個小朋友讀上午班呢? interview ge 表現 / 交表格ge次序 = interview ge次序=先到先得?

禁止訪問

大宅

我覺得係interview ge 表現, 我個女0802 出世, 我都係10月19日先寄表去, 10月24日 interview, 10月28日已收到取錄信讀N1上午班, 10月27-30日內要辨理註冊手續.
N1上午班只收28人, 分2班.

大宅

如果係ge話, 咁今年收生咪應該只有am / full day class 而冇pm class law
原帖由 margelee 於 09-10-29 23:58 發表
The teacher said they may not offer pm class next year, they will put all students in am or full day class.

I think they interview bb when bb is 1.5 or very close to 1.5 yr old.

大宅

咁你囡囡interview ge 時候有冇比時間小朋友warm up 同埋問咗咩問題呀?

我囝囝interview 時好求其, 一入學校就即刻interview, 老師又冇乜同小朋友warm up, 又無問家長平日小朋友ge情況

原帖由 JR1 於 09-10-30 00:09 發表
我覺得係interview ge 表現, 我個女0802 出世, 我都係10月19日先寄表去, 10月24日 interview, 10月28日已收到取錄信讀N1上午班, 10月27-30日內要辨理註冊手續.
N1上午班只收28人, 分2班. ...

大宅

S-kwok,
我亞B是上年interview, 現在讀全日N班, 我記得佢地interview, 沒有難度也沒有特別要求, 叫小朋友玩下, 問下家長幾條問題而已, 我去之前也沒有什麼warm up, 點解要warm up? 最多不是同bb講要同老師講早晨/bye bye/唔咳.

妳可以講是"求奇" , 但我覺得ok, 唔通想老師一定要問一些難問題考bb? 如是, 妳應該找私人幼稚園如九龍塘那一些.

雖然這幼稚園不是什麼名校, 但勝在佢地師生比例低, 可以較貼身照顧小朋友.

大宅

我去到還有3-4個小朋友等緊interview, 咁老師叫我地係個禮堂處一路玩玩具一路等interview, 輪到我地interview, 老師放左3件玩具係table, 問我個女鐘意邊件? 女女用手指指住其中一件, 老師就問女女件玩具係怎樣玩? 女女就捉住我隻手去果件玩具度,我就示範一次玩比亞女睇, 亞女跟住我照玩2次, 老師又比包餅比亞女, 睇下佢反應, 跟住就我問老師關於N1的問題, 成果過程10分鐘到.
咁你囝囝有冇被取錄?

大宅

佢地都收左我個囡呀~ 我覺得環境,老師都幾好喎~ 囡囡讀既機會好大~~!

>>係架個INTERVIEW好快, 不過以一個未到歲半既小朋友黎講, 已經好足夠.

複式洋房

my daughter 0807, will enter this kindergarten next year.

Any other classmate present?

首頁

尾頁

跳至