自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位媽咪, 如果想放完產假後即離職, 咁是放產假途中遞信(因要一個月前通知), 還是產假前遞呢? 如果遞了信, 餘下的產假會不會無人工?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

2年半前,我係差唔多到last一日放完產假至通知老細,因為人地話,一遞咗信,公司有權响通知期內唔俾你放假,咁就要返工,所以我差唔多到last一日至用電話通知,最壞打算係賠錢。

因為我最終係決定做全職mami,唔係跳糟,所以我叫老細waive咗我要賠嘅人工,老細都冇問題。

後來返人事部exit interview,原來都好普遍,唔係跳糟,多數都冇問題。

如果你有疑問,試吓問人事部啦!

原帖由 森林媽媽 於 09-11-5 13:39 發表
請問各位媽咪, 如果想放完產假後即離職, 咁是放產假途中遞信(因要一個月前通知), 還是產假前遞呢? 如果遞了信, 餘下的產假會不會無人工?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我果時就7日前通知,所以我差唔多放剩8日就返去辭職!!!

侯爵府

好媽媽勳章

講真間間公司都唔同 你最好打番去hr 問好d
原帖由 MINK926 於 09-11-5 15:53 發表
我果時就7日前通知,所以我差唔多放剩8日就返去辭職!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 森林媽媽 於 09-11-5 13:39 發表

我聽過有做hro既媽媽話產假唔可以當通知期
即係一係放完假返多一個月 or 賠錢
當然你公司policy就要問返你地hr囉

子爵府

醒目開學勳章

勞例 : 一定要放完產假計通知期 唔係會扣錢

大宅

Thank you!!!

首頁

尾頁

跳至