自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

有何評價?
幾年班
師資如何

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

??????

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

冇人上過??

伯爵府

我都想知喎~~我細細個見同學仔去英國文化協會學英文,好羨慕(我細個好窮),所以我成日同我老公講,第日個仔要去英國文化協會讀英文~~但我老公話佢細個有去過,佢話覺得無咩特別喎~~

依家唔知點呢?我老公知我未死心架

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

我個女係英國文化協會補習英文, 由小三至中2, 中3起轉去現代.... 小表弟亦由小1起跟我囡一起往英國文化協會補英語。

有何評價?
由於機構被公認, 每年有2次成績評級, 都可以的, 但學習範疇非中小學課程, 所以只能當給小朋友另類進修。
小朋友由小接觸外國人, 膽子大了, 起碼說英文就算唔懂都唔會慌失失.... 這是學習日常生活應用的英語, 本人覺很OK啦, 我通常以恒生卡分期付款, 學費都不算太貴。

師資如何
幼稚園和小學的導師普遍較隨和, 師資都可以的。但我囡試過有一年, 老師換過2、3次, 有些老師只作過客性質當兼職.... 那要看你采數了!!

伯爵府

其實我主要目的都係想佢接觸外國老師咋。。。係咪全部老師都係外國人?

原帖由 mable1124 於 10-3-26 13:03 發表
我個女係英國文化協會補習英文, 由小三至中2, 中3起轉去現代.... 小表弟亦由小1起跟我囡一起往英國文化協會補英語。

有何評價?
由於機構被公認, 每年有2次成績評級, 都可以的, 但學習範疇非中小學課程, 所以只能當 ...
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

別墅

一般, 聽可能會有進步, 但唔好期望佢會能講得好, 因為太多小朋友一班, 老師需要用較多時間去處理, 變咗真係學既時間少, 輪候答問題既時間長

別墅

原帖由 Kuri 於 2010-3-26 13:50 發表
其實我主要目的都係想佢接觸外國老師咋。。。係咪全部老師都係外國人?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝各位的回答
請問對寫作有幫助嗎?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

請問你女女在那中心上堂
導師有大分別嗎?

原帖由 mable1124 於 10-3-26 13:03 發表

有何評價?
由於機構被公認, 每年有2次成績評級, 都可以的, 但學習範疇非中小學課程, 所以只能當 ...

男爵府

囡囡和小表弟都是在金鐘上課的。
聽個女講有d導師是走2,3個地點上課的, 但實際情況不太清楚, 因為數年都只在金鐘上課.... 部分資料都是她聽導師自己說的。

原帖由 vet 於 10-3-26 15:20 發表
請問你女女在那中心上堂
導師有大分別嗎?

男爵府

根本上是的, 但記得好似幼稚園至小三/四課程是有位輔導員在旁幫手的, 當然是會說廣東話的.... 情況不太記得了, 但上課主要是英語對話的。

原帖由 Kuri 於 10-3-26 13:50 發表

公爵府

我中學時去British Council 上過, 完全冇用, 因一班成十幾個人, 冇咩機會講, 要聽我日日返學都聽到, 所以我現在幫仔找一啲幾個人的班, 最好係單對單。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

別墅

兩間都冇用, 最好找外藉老師單對單教.

伯爵府

但單對單會唔會好貴呢?依家幾錢堂?

我個仔仲好細,但想問定,有個預算。。。

我曾幾何時諗過第日做交換生的接待家庭架~~其實都唔係旨意外國人會教好個仔英文,但希望佢接觸多D,練得個膽大D,夠膽講啫。

又或者趁暑假送佢去遊學個類~~總之最好識到正正經經嘅外國朋友仔。

原帖由 Honey 於 10-3-26 18:15 發表
我中學時去British Council 上過, 完全冇用, 因一班成十幾個人, 冇咩機會講, 要聽我日日返學都聽到, 所以我現在幫仔找一啲幾個人的班, 最好係單對單。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我揾過單對單
外藉老師冇セ心機教又貴
寫作進步不大

原帖由 acedemy 於 10-3-26 18:23 發表
兩間都冇用, 最好找外藉老師單對單教.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

其實請私人老師或join小組, 提不起小朋友的學習興趣, 都是沒有的。 只靠每星期數小時的課程, 當然不足夠的, 倍他們多看英語影片, 如卡通片等。 多看各類英語書籍 , 我囡囡小時都會買英文漫畫書給她的, 如花生, 加菲貓, 叮噹.... 一路大時, 漸漸她要看全字的小說, 如老鼠記者 Geronimo Stilton, 哈利波特, Twilight..... 接著是全部電影版的英文書籍, 她都會第一時間搶著買。
加強他們的興趣, 父母始終都要多費心機了。

首頁

尾頁

跳至