樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我用百6萬做本買樓投資(1筆過), 而家2百5萬賣出, 賺左90萬
想問, 我應該點去運用呢d $$再去投資呢?

用晒2百5萬去再入d靚少少嘅?
定用90萬做首期, 出租等租客供?
轉去其他投資工具?

thx

大宅

I have similar question. 2M cash, need to buy a new flat at 4M, should borrow how much (?%) from bank? how to invest the rest $$$?

I prefer buy 1 more small flat (around 1M) and rent out, any comments? how HIGH is the risk?

Thanks.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

你已有屋自住?

原帖由 金門 於 10-4-14 02:52 發表
我用百6萬做本買樓投資(1筆過), 而家2百5萬賣出, 賺左90萬

轉去其他投資工具?

thx ...

大宅

轉去其他投資工具?

thx ...

我個case同你差唔多, 賣樓賺咗筆, 而呢筆$可以full paid買另一層, 不過我選擇咗擘開筆$入咗兩間細單位(mtr沿線, 易租出去d, 同回報好d), 每間畀3成首期, 然後租出去等租客供, 咁樣仲可以有d$留係手邊, 兩層都唔駛供, e+d利息超低(我用h plan), 租金又創新高, 租金cover到供樓之餘,扣埋差餉,管理費都仲有得袋

我唔識投資架, 不過e+租金回報率真係唔錯, d$擺係銀行又冇息, 股票基金我又唔在行, c9仔一名, 又冇興趣成日睇住個市, 租咗層樓出去, 咁呢一兩年咪由得呢兩層樓自己run (租金cover供樓), 自己又唔駛供樓又可以儲吓$,過兩年咪睇吓個市點囉, 好唔好景都好啦, 起碼賺咗租金, 唔好景咪繼續收住租先囉 (如果到時租金唔夠cover供, 因為有租金幫補吓, 應該都唔駛貼好多), 好景升得多0既咪放緊一層套現先囉!

我唔知我呢套啱唔啱架, 純粹我自己個人做法, 同大家分享吓咋,不喜勿插, 唔想同人鬧交

公爵府

轉去其他投資工具?

thx ...

我prefer這個做法,因為樓價始終都係好高,唔好用哂d錢既好處係,即使餘下既錢唔用來投資,touch wood買咗樓之後有d咩嘢問題都可以有錢週轉,等租咗比人後,自己儲返多d錢就可以考慮會買多間,咁我會覺得安全d。

大宅

可否透露你賺左幾多? 可擘開筆$入兩間單位仲要係mtr沿線
其實我係個小c9, 乜都唔識

原帖由 whywhywhy 於 10-4-14 10:51 發表

我個case同你差唔多, 賣樓賺咗筆, 而呢筆$可以full paid買另一層, 不過我選擇咗擘開筆$入咗兩間細單位(mtr沿線, 易租出去d, 同回報好d), 每間畀3成首期, 然後租出去等租客供, 咁樣仲可以有d$留係手邊, 兩層都唔駛 ...

伯爵府

我都賣咗樓, win咗少少, 打算自己租樓, 賣層平平地收租, 等個市回時市入大單位.

大宅

原帖由 金門 於 10-4-14 22:15 發表
可否透露你賺左幾多? 可擘開筆$入兩間單位仲要係mtr沿線
其實我係個小c9, 乜都唔識

我買果兩層細樓,雖然係MTR沿線, 但就梗係唔係市區喇, 係新界(屯門/元朗), 其實成本唔係好多架咋, 你都可以架

我有一層係上年西鐵通車去尖東前買, $12X萬 5佰幾呎, 首期三成,即3x萬, 月供$3xxx, $6000/month租咗出去

另一層上年十一月左右, 個市停左一陣時入0既, $11x萬, 4佰幾呎, 首期三成, 即3x萬, 月供都係$3xxx, $5700/month租咗出去

咁total都係用咗7x萬, 但一個月可以收到$11700租, 我自己唔識投資, c9仔咋, 唔想d$用到咁盡, 又想賺多少幫補吓抗通脹咋, 所以個回報我都覺得好唔錯架喇!

大宅

請問你係咪有相熟經紀? 買時連租約嗎? 怕遇上走數租客, 有水位d盤比熟人選先.
原帖由 whywhywhy 於 10-4-15 13:43 發表

我買果兩層細樓,雖然係MTR沿線, 但就梗係唔係市區喇, 係新界(屯門/元朗), 其實成本唔係好多架咋, 你都可以架

我有一層係上年西鐵通車去尖東前買, $12X萬 5佰幾呎, 首期三成,即3x萬, 月供$3xxx, $6000/month租咗出 ...

大宅

轉去其他投資工具?

thx ...

如果你用90萬做首期, 出租等租客供, 咁點解唔加按90萬跟手出租等租客供? 用2百5萬去做3成首期定full paid?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

借90萬月供3xxx?
o甘少? 分幾多年供?
是否兆康苑?

原帖由 whywhywhy 於 10-4-15 13:43 發表

我有一層係上年西鐵通車去尖東前買, $12X萬 5佰幾呎, 首期三成,即3x萬, 月供$3xxx, $6000/month租咗出 ...

別墅

親子王國15週年勳章

應該是30年還啦。

大宅

原帖由 vet 於 10-4-15 20:41 發表
借90萬月供3xxx?
o甘少? 分幾多年供?
是否兆康苑?

NOT SIU HONG COURT

大宅

原帖由 eggmama 於 10-4-15 16:01 發表
請問你係咪有相熟經紀? 買時連租約嗎? 怕遇上走數租客, 有水位d盤比熟人選先.

係有相熟經紀, 但我唔覺得佢哋會留D筍盤畀我囉 , 係連租約買, 但佢哋安排到我可以上門睇樓

子爵府

whywhywhy
依家你兩個物業樓價有冇升值?
可否pm我是甚麼屋苑?

大宅

咩叫加按90萬跟手出租等租客供?
原帖由 仔仔錫錫你 於 10-4-15 17:20 發表

如果你用90萬做首期, 出租等租客供, 咁點解唔加按90萬跟手出租等租客供? 用2百5萬去做3成首期定full paid?

大宅

1...你用左$7x萬買2層, 係用晒之前賺個筆? 定還有淨做下back up?
2...咁之前full pay個筆錢吐番出來, 而家你點處理呢?
3...我都想買2個單位, 但又怕日遇到租霸

大宅

而家$ 11x萬, $12x萬單位真係唔多, 睇怕真係要去北d

原帖由 whywhywhy 於 10-4-15 22:22 發表

係有相熟經紀, 但我唔覺得佢哋會留D筍盤畀我囉 , 係連租約買, 但佢哋安排到我可以上門睇樓

大宅

[quote]原帖由 金門 於 10-4-17 03:17 發表
1...你用左$7x萬買2層, 係用晒之前賺個筆? 定還有淨做下back up?
2...咁之前full pay個筆錢吐番出來, 而家你點處理呢?
3...我都想買2個單位, 但又怕日遇到租霸

1.都仲有少少係手0既
2.暫時唔會郁住, 會等等, 以備不時之需
3.我之前有個租客好好, 一次過畀一年租, 咁我都減咗D畀佢, 大家都好, 揀客D黎租囉, 如果公務員或一次過交一年租, 我都寧願平少少租畀佢哋架!

大宅

一次過交一年租??
呢啲租客好難揾...............

原帖由 whywhywhy 於 10-4-19 09:59 發表
[quote]原帖由 金門 於 10-4-17 03:17 發表
2...咁之前full pay個筆錢吐番出來, 而家你點處 ...

首頁

尾頁

跳至