婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想生BB熱投 畀面勳章

唔好睇葵涌廣場的朱佩娟女醫生, 對病人的態度好差

因為我和先生有計劃生bb, 但喺我的period好唔準,成三個月都無, 勁擔心, 而且年紀漸老,上星期六我去睇佢

可能佢睇好多period唔準的cases, 多到麻木晒, 同我話"如果過多三個月都八月都無period, 你再番黎睇我, 兩,三嗰個月無period都算正常ar, 你現階段唔需要做任何野" (佢都唔知我幾擔心_

跟住佢話"如果你26歲都驚無得生,咁36歲無洗生la "

咁我話"年紀愈大懷孕成功率會漸漸減低"

佢又話"我覺得你喺有病, 你個思考模式有病, 你有咩科學証據話年紀愈大懷孕成功率會漸漸減低" (喺,我喺無科學証據援引反駁佢, 但呢d都喺老生常談)

咁我又話, 但我已經三個月無period wor, 咁佢又話:"如果你好有$, 我咪轉介你去婦科檢查, 你中意驗血又好, 驗LH, FSH又好, 驗埋輸卵管有無閉塞都好"

"你知唔知醫生最寶貴喺邊?唔喺專業知識?喺時間, 你問左我咁多問題,我要收您貴d"

ar anita 醫生, 麻煩您代入patient 的角度諗下, 無period我不知幾擔心, 你不單止無confort patient, 而且對病人的態度好差lor, 完全做唔到仁心仁術, 做醫生唔喺為左earn money lor

大宅

我7~8年前都睇過佢, 我係睇皮膚, 又唔覺佢咁差wor, 當時我好唔開心, 佢仲安慰我, 同我傾咗好耐, 不過, 事隔多年, 宜家佢對病人態度有冇變到就唔知喇...

原帖由 solterayu 於 10-6-2 11:46 發表

因為我和先生有計劃生bb, 但喺我的period好唔準,成三個月都無, 勁擔心, 而且年紀漸老,上星期六我去睇佢

可能佢睇好多period唔準的cases, 多到麻木晒, 同我話"如 ...

洋房

她的態度簡直係10個差.唔駛咁串呀嘛.

每次M的變化都會令人好擔心,亦代表咗身體的變化.佢咁講我先覺得佢冇常識呀.不過,我記得我有次去政府睇婦科,有個不知所謂的醫生,態度同你那個有得fight,我做足功課去問佢問題,佢竟然話我:[你啲知識都唔少啦,其實唔駛問我啦,我出面大把病人等住我呀.]我老公話當時真係想升佢一巴掌.有冇搞錯.

反而我覺得你若果想計劃生BB,不如直接去睇婦科,唔好晒錢睇普通科,始終普通科的家庭醫生,並非婦科專長,佢有好多嘢都未必解答得到.況且你對懷孕有好多疑問的話,專科醫生才可以解答到你.一般普通的婦科醫生,在旺角,尖沙嘴那些,consultation fee大約3- 4百不等,不計藥費.但佢地係專科,起碼會解答到你的疑問.
btw,雖然我都覺得你咁後生,不用太擔心.但醫生真的不可以用這樣的態度跟病人說話囉.希望你冇事,快啲中獎啦.

原帖由 solterayu 於 10-6-2 11:46 發表

可能佢睇好多period唔準的cases, 多到麻木晒, 同我話"如 ...

大宅

我印象中那位朱醫生是皮膚科的, 不要浪費$$$及時間, 還是找婦科醫生好一點.

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Gift@20100101 於 10-6-3 15:24 發表
我印象中那位朱醫生是皮膚科的, 不要浪費$$$及時間, 還是找婦科醫生好一點.

幾年前我揾過佢做彩光, 做完三次treatment, 效果都無大分別! 但就waste 咗我$7,500
有一次我大便後有小小血, 叫佢寫紙refer我睇專科驗吓, 佢就串我話 " 小小野就話去驗吓, 咁成個香港嘅醫療制度就崩潰架啦!" 頂!
之後無再睇佢!!

男爵府

想生BB熱投 畀面勳章

佢間診所寫住婦科, 都又寫住皮膚科, 診所玻璃門口仲貼左話可以做婚前檢查, 婦科檢查.... ...... 點知道會喺咁呢?

男爵府

想生BB熱投 畀面勳章

原帖由 小師妹 於 10-6-3 17:15 發表

幾年前我揾過佢做彩光, 做完三次treatment, 效果都無大分別! 但就waste 咗我$7,500
有一次我大便後有小小血, 叫佢寫紙refer我睇專科驗吓, 佢就串我話 " 小小野就話去驗吓, 咁成個香港嘅醫療制度 ...

小師妹, 我梗喺唔會再佢la, 不過寫呢嗰post, 都喺希望其他姊妹blacklist 佢, 睇其他有口碑的婦科醫生啫

首頁

尾頁

跳至