自由報料

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

仔仔2歲半~斷斷續續咳左成半年~
次次都好多痰~
試過食化痰素,燉橙...但係都只係好幾日,之後又咳返~
聽bk既mami話食猴棗散/末幾好~
但有d話細b既就食猴棗末,大個d既就食猴棗散~
咁...仔仔應該食邊隻好d??
另外又聽人講過話食蛇胆川貝~

同埋應該去邊間買好d-->余仁生,位元堂,百成堂...好似好多間都有~
大家覺得邊間好d??
唔該晒~

男爵府

位元堂賣猴棗末成千零蚊一盒,

有10支,食左係痾出黎

原帖由 si_princess_si 於 10-6-10 15:53 發表
次次都好多痰~
另外又聽人 ...

子爵府

醒目開學勳章

回覆 1# si_princess_si 的文章

我仔仔細時是食余仁心的, 幾年前是1支$110, 一盒5支要550, 都是因他不識咳疢出來,而讓它痾了出來

大宅

我個bb是食余仁生
如果是細bb,應該食猴棗末,即猴棗成份高,貴好多嗰隻,另外一隻猴棗散是有其他中藥成份,猴棗成份少d,所以平d,因為貴是貴在猴棗成份

子爵府

醒目開學勳章

回覆 4# chanfiona 的文章

agree

男爵府

想問要食幾多次?

原帖由 chanfiona 於 10-6-10 16:19 發表
我個bb是食余仁生
如果是細bb,應該食猴棗末,即猴棗成份高,貴好多嗰隻,另外一隻猴棗散是有其他中藥成份,猴棗成份少d,所以平d,因為貴是貴在猴棗成份

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 si_princess_si 於 10-6-10 15:53 發表
次次都好多痰~
另外又聽人 ...
點解會咳先?
食完好幾日又咳?
原因係咩?

大宅

猴棗末係專治頑痰+咳!
如果你個仔咳左咁耐, 買貴果隻"猴棗末"試下啦, 應該食2-3支就ok! 我阿女食過位元堂都ok!

男爵府

BB 5個月係咪一次半支就得?

咁食2-3次就OK?

原帖由 DorMama 於 10-6-11 10:36 發表
猴棗末係專治頑痰+咳!
如果你個仔咳左咁耐, 買貴果隻"猴棗末"試下啦, 應該食2-3支就ok! 我阿女食過位元堂都ok!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

余仁生的猴棗未可以一支支買, 唔一定要買一pack多支.

男爵府

位元堂都可以,

但位元堂貴過余仁生咁多,

何解呢

有咩分別

原帖由 yeemelody 於 10-6-11 11:18 發表
余仁生的猴棗未可以一支支買, 唔一定要買一pack多支.

男爵府

有冇大人試過, 都work呢?

子爵府

位元堂o既猴棗未唔係要1盒盒買咩
我仔之前咳左成3星期
睇極西醫都唔得
1日2支共食左2盒 (20支)
先清到9成痰

原帖由 hellocat0223 於 10-6-11 11:32 發表
位元堂都可以,

但位元堂貴過余仁生咁多,

何解呢

有咩分別
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

男爵府

唔係呀,

佢話可以一支買,

咁咪要洗成2千幾蚊-.-

原帖由 yy13 於 10-6-11 12:18 發表
位元堂o既猴棗未唔係要1盒盒買咩
我仔之前咳左成3星期
睇極西醫都唔得
1日2支共食左2盒 (20支)
先清到9成痰

子爵府

我問時話一定要成盒買
無散裝喎
同埋因我仔差唔多8歲
1日要食2支 (早晚各1支)
我見1盒都只係食到5日
咪買囉
真係好貴
1盒要$1580
雖然可即時join vip 有85折
不過都好貴
但無計
睇左幾次西醫轉藥都止唔到咳
咳到痴肺
請病假都請左個幾星期

原帖由 hellocat0223 於 10-6-11 12:28 發表
唔係呀,

佢話可以一支買,

咁咪要洗成2千幾蚊-.-
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

大宅

余仁生每支150, 一盒6支有9折, bb時食ok喎, 而家大d我買猴棗化痰散38蚊一支, 每次食5-6日就好, 不過次次都係食完西藥都仲有d咳同埋痰我就會比佢食呢d囉

大宅

余仁生同位元堂都有一支支賣, 我係專門店見過!

我bb都係幾個月果時食過, 佢又係咳左一段時間同埋好多痰, 睇左3次西醫都唔得, 跟住我比佢食左2次猴棗末, 咁就完全好番晒啦! 真係好work!

咁當然個個bb唔同啦, 你可以買兩支試下都無防....

原帖由 hellocat0223 於 10-6-11 10:46 發表
BB 5個月係咪一次半支就得?

咁食2-3次就OK?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 雪~bb 於 10-6-10 20:02 發表
點解會咳先?
食完好幾日又咳?
原因係咩?

我諗因為係佢D痰成日都清唔晒~
次次佢起返咳都聽到佢好重痰聲~

& THX各位MAMI既意見~
我諗如果我真係買既話我會買猴棗末比佢食~

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個女呢幾日都好多痰,食左西藥之後佢就晚晚半夜咳到嘔,將D奶同痰一次過嘔返晒出黎,係就係可以清左D痰,但係洗床單都洗C我 ,佢咁嘔法又驚會對佢個胃同喉嚨唔好喎?
我諗我都要去買D猴棗末俾阿女試下先得喇

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 yy13 於 11-6-2010 13:12 發表
我問時話一定要成盒買
無散裝喎
同埋因我仔差唔多8歲
1日要食2支 (早晚各1支)
我見1盒都只係食到5日
咪買囉
真係好貴
1盒要$1580
雖然可即時join vip 有85折
不過都好貴
但無計
睇左幾次西醫轉藥都止唔到 ...

我岩岩去左位元堂問過,可以散買一支$165。
我買左一盒十支join埋會員,但係我冇即時85折既?我頭先又唔記得左問埋佢添 85折差成2百幾蚊架?
佢淨係送左一張$30coupon同埋一樽杞菊藍莓素(十粒裝)我咋

首頁

尾頁

跳至