婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係一結婚就同6299及佢個大女(已嫁, 生埋女, 一家三口), 仲有老公未婚ge細佬妹住, 一食飯就一枱人(12人食飯), 我依家有咗bb, 但99煮ge野都唔啱我食, 唔係我唔鍾意食, 而係d嘢成日都有孕婦禁食ge野(完全唔理我), 又唔煲湯(我未嫁時, 阿媽差不多日日都有煲湯), 我記得佢個大女有咗bb果時, 我仲同佢個仔拍緊拖, 佢成日都有煲特別湯水同煲保藥比佢果女飲, 仲成日對佢個女噓寒問暖, 但99問都無問過我有無唔舒服, 有咩想食, 食完飯後仲要洗埋一大堆碗筷, 洗足半個鍾)我依家仲輕過未有bb之前, 我離外家又遠, 一星期先至番去一日, 食一次飯, 阿媽見到我次次都肉赤話我瘦咗, 叫我要好好照顧好自己同bb, 我又唔敢同阿媽講話我無啖好食, 驚佢擔心, 我真係好驚自同bb唔夠營養, 點算?

水晶宮

有冇能力搬走?

or搬番自己屋企住……!?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

呢d就係新抱同親女嘅分別!但係你又唔駛太在意佢做唔做呢d事,始終佢係無義務去煲湯整補品俾你,你唔care就唔會覺得難過!

我嗰時大肚同你一樣,同6299住,99煮埋嘅嘢又係大肚婆唔食得,次次我都食唔飽,唯有係自己買定d麵包零食匿喺房食,同埋飲鮮奶補充營養!當時我又無隱瞞我無啖好食喎,我媽咪知道反而我次次返去(都係一星期一次),又煲湯又煮重我米(次次返去食都好似放監咁 ),仲要次次煮多俾我攞走食多餐!其實我嗰時都唔係重好多咋,不過健康無事就ok啦~最緊要心情開朗,咁對bb好重要!

複式洋房

唔係一定靠 99 或媽咪嘅 (我媽咪過世很久了). 我大肚時都唔係成日有湯水, 我去鴻x堂買湯卷囉. 仲有唔係中式嘢先補, 驚唔夠營養飲孕婦奶粉囉. 仲有 d 人話子好, 我去買杞子亁食. 買 d 嘢可以喺公司焗水飲嘅, 例如紅棗之類囉.
唔好計較住啦, bb 喺自己嗰肚度, 自己諗 d 開心方法去安慰自己先啦.

如果太累唔想洗碗, 叫老公洗得唔得 ?

原帖由 mandymimi 於 10-7-14 18:17 發表
我係一結婚就同6299及佢個大女(已嫁, 生埋女, 一家三口), 仲有老公未婚ge細佬妹住, 一食飯就一枱人(12人食飯), 我依家有咗bb, 但99煮ge野都唔啱我食, 唔係我唔鍾意食, 而係d嘢成日都有孕婦禁食ge野(完全唔理我), 又 ...

男爵府

wyeth冷知識勳章

如果怕身體唔夠好的話,最好就係食維他命,可以要返唔夠既營養,比較只會令自己唔開心,無意思,最重要自己錫自己

大宅

d 碗叫你老公洗啦!!!!

大宅

叫你老公洗最好 99對自己唔好 最緊要老公好 如果真係好頂唔順 返自己媽咪到住下 不過我都無煲湯比自己飲 只係食d有營養d既野 其實補湯唔洗飲太多 只要食d有營養既野就得 反而生完就應該補多d

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

你C6點解唔幫手洗碗??呢D野唔駛叫都識自動自覺啦...如果佢地唔煲湯水俾你飲, 我都建議去鴻x堂買湯卷, 你大緊肚, 唔好咁辛苦喇...

複式洋房

其實自己一個唔開心,不如同你c6傾下啦.....依家大住肚仲可以自己買下野食,甘坐月o個時,行動唔方便甘點算呀....

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

甘多人住1間屋

子爵府

好媽媽勳章

人比人比死人...何妨個個係佢個女...佢唔煲湯咪自己煲囉...唔識煲咪睇書囉...唔一定要靠人嘛...D碗咪叫你老公幫手洗...自己老婆大肚...點都要幫輕下...

[url=http://lilypie.com][img]

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

其實有時, 真係唔好諗住靠人, 就算係自己奶奶 / 媽媽, 都唔好諗住對方一定要咁做. 其實佢地係無責任咁做的. 大肚係你自己, 唔係佢, 所以, 要做都自己諗掂佢.

洗碗的話, 覺得辛苦, 咪叫老公幫下手咯. 而且佢d 家姐同細妹唔使做架.?

徧心, 就係人都會, 你呢單, 都唔算離譜, 話晒對手係佢個囡, 當然係徧心d. 但我奶奶卻對細囝徧心. 兩兄弟做同一樣野, 大仔(我老公)做, 就鬧到狗血淋頭; 佢細仔做, 就同佢搵晒藉口幫佢落台... 兩個都係佢個仔, 但天地分別. 我仲r 晒頭啦~

伯爵府

好媽媽勳章

其實有時, 真係唔好諗住靠人, 就算係自己奶奶 / 媽媽, 都唔好諗住對方一定要咁做. 其實佢地係無責任咁做的. 大肚係你自己, 唔係佢, 所以, 要做都自己諗掂佢.

洗碗的話, 覺得辛苦, 咪叫老公幫下手咯. 而且佢d 家姐同細妹唔使做架.?

徧心, 就係人都會, 你呢單, 都唔算離譜, 話晒對手係佢個囡, 當然係徧心d. 但我奶奶卻對細囝徧心. 兩兄弟做同一樣野, 大仔(我老公)做, 就鬧到狗血淋頭; 佢細仔做, 就同佢搵晒藉口幫佢落台... 兩個都係佢個仔, 但天地分別. 我仲r 晒頭啦~

伯爵府

好媽媽勳章

複式洋房

果個係女,你係心抱.點同呢?
你會不會對姪自好過好自己D仔女呀 ?
總之一句,別人5一定要對你好.但你要善對自己.

男爵府

點解要同人比呢
果個係佢個女, 無得比
如果我係你, d 碗叫老公洗
d野唔啱食, 自己食咗先返
湯咪自己煲囉
煲唔到, 買囉
我大肚一樣要自己做
煲湯, 煮飯, 清潔, 仲要返工
自己 take care 自己, 好過受人恩惠呀

水晶宮

辦法總比煩惱多
大肚婆情緒易波動大家都明
其實好多野都在乎溝通
不如你試下問99
可唔可以買個電子壓力煲擺系巨廚房
你負責買煲湯材料&煲埋湯
家撐買大D湯可以大家一起飲
因為你大肚想多D湯水&營養
有一大煲湯仲可以幫輕99煮飯功夫
你都要體諒99每日要處理十幾口人食物唔容易架
甘樣又討好婆家人又解決到自己想飲湯既問題
唔好諗甘多
你唔開心對BB都唔好
99錫自己仔女是人之常情
你唯有睇開D
用積極樂觀的態度去解決問題
同老公兩個比心機做也努力儲錢
有朝一日搬出去
希望在明天
少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 54heima 於 10-7-16 09:34 發表
辦法總比煩惱多
其實好多野都在乎溝通
不如你試下問99
有一大煲湯仲可以 ...

但你咁樣同奶奶講的話, 樓主奶奶分分鐘會話佢: "我而家煲既湯唔夠營養咩?" " 係咪話我d 湯唔好飲, 有問題先?"

因個位始終係人地阿媽, 有時做仔同阿媽講, 一唔鍾意, 個阿媽都會諗埋一邊. 何妨係新抱??

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 54heima 於 10-7-16 09:34 發表
辦法總比煩惱多
其實好多野都在乎溝通
不如你試下問99
有一大煲湯仲可以 ...

但你咁樣同奶奶講的話, 樓主奶奶分分鐘會話佢: "我而家煲既湯唔夠營養咩?" " 係咪話我d 湯唔好飲, 有問題先?"

因個位始終係人地阿媽, 有時做仔同阿媽講, 一唔鍾意, 個阿媽都會諗埋一邊. 何妨係新抱??

首頁

尾頁

跳至