自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

簽通告簽到 one one dun dun,有冇人post d 開學趣聞嚟調劑吓 。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都簽左13張通告呀 好在兩隻豬唔係同一日開學...唔係就x2
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

水晶宮

亞仔今日去到校車站鬧情緒...問巨點解...居然話"搭校車冇一個人系巨識既..."mouth:
亞哥仔...你第一日返小學就想全車小學中學同學司機保姆識曬你啊...
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

原帖由 54heima 於 10-9-1 23:28 發表
亞仔今日去到校車站鬧情緒...問巨點解...居然話"搭校車冇一個人系巨識既..."mouth:mouth:" />
亞哥仔...你第一日返小學就想全車小學中學同學司機保姆識曬你啊... ...

真係好好笑,但佢又好 make sense 喎 !

男爵府

畀面勳章

我亞b第一日返學, 放學後佢話聽日唔想返
明明今日陪佢返學都好開心
原來因為早起身, 佢覺得好眼訓, 所以唔想返
所以今晚要早d抖

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

阿仔今日第一日返K1,幫佢放學時同佢個班主任影相,返黎比番阿仔睇,問佢記唔記得個老師係邊個,佢答姐姐,夜晚佢daddy又同佢睇過d相,再問都係答姐姐,唔通因為佢班主任皮膚色黑,似屋企個工人姐姐,所以佢答姐姐,haha

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

趣聞我就無, 但好驚訝仔仔上課的表現, 他答問題的反應好快, 佢係PN直升上K1, 因讀英普班, 有NET的班主任, 我之前一直都擔心佢英語方面的聽講(因我多數同佢講廣東話, 當我用英文同佢講野, 佢通常唔比我講), 但今日見佢好熱心去回答NET班主任的問題時, 我立即放下心頭大石.
,

子爵府

原帖由 Tamama527 於 10-9-1 23:52 發表
阿仔今日第一日返K1,幫佢放學時同佢個班主任影相,返黎比番阿仔睇,問佢記唔記得個老師係邊個,佢答姐姐,夜晚佢daddy又同佢睇過d相,再問都係答姐姐,唔通因為佢班主任皮膚色黑,似屋企個工人姐姐,所以佢答姐姐,haha ...

但呢個姐姐唔幫佢沖涼同餵飯,可能佢會好失望。

子爵府

原帖由 54heima 於 10-9-1 23:28 發表
亞仔今日去到校車站鬧情緒...問巨點解...居然話"搭校車冇一個人系巨識既..."mouth:
亞哥仔...你第一日返小學就想全車小學中學同學司機保姆識曬你啊... ...

Reminds me of Forest Gump... wakakaka

水晶宮

三年前亞仔返K1...開學頭三日系親子適應班家長留系課室睇住巨地上堂...

(屋企住果棟大廈有時會有火警鐘測試...鐘響時我會話比亞仔聽哩個系火警鐘...如果平時響任何室內地方聽到這個鐘聲就代表要走火警...)

好啦...第一日返學...上上下堂小學部果邊打鐘落堂...亞仔本來乖乖地坐響度聽老師講野...一聽到鐘聲即刻好緊張企起身回頭望住我大叫"媽媽有火警啊快d走啦..."
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

我阿仔今日無咩搞笑野,不過我侄仔有。
話說佢兩年前小一,由中文幼稚園升上英文小學,第一日放學後,大家好緊張問佢,第一日返學教左d 咩野? 佢話:都無咩教,全日都淨係上得一堂:英文堂

英文學校用全英語,佢以為上緊英文堂

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我個女第一日返n1班,
離別時我女兒好乖又無喊咁跟著老師行入班房,
但我卻想喊.......

子爵府

謝謝各位分享,攪咗幾個鐘,終於簽完通告,可以去教教豬喇....

洋房

認識一個中學女生由某頂級女校插班某頂級男女直資。 開學第一天回家後, 媽媽問她今天學校生活如何? 女兒說新學校的同學真的很奇怪。 媽媽好奇下追問究竟發生了何事。

女兒回答道: 今天居然有數個同班的女同學走來問她是否新生, 還熱情地帶她四處參觀校舍。

媽媽聽罷, 奇怪道: 有甚麼特別呢? 妳舊校的同學不是這樣對待插班生嗎?

女兒認真地回答道: 當然不會。 我們先不理會她, 以後還會給點面色她看。

媽媽聽後無言。

原帖由 BingJing 於 10-9-1 23:17 發表
簽通告簽到 one one dun dun,有冇人post d 開學趣聞嚟調劑吓 。

水晶宮

原帖由 54heima 於 10-9-2 00:01 發表
三年前亞仔返K1...開學頭三日系親子適應班家長留系課室睇住巨地上堂...

(屋企住果棟大廈有時會有火警鐘測試...鐘響時我會話比亞仔聽哩個系火警鐘...如果平時響任何室內地方聽到這個鐘聲就代表要走火警...)

好啦... ...

子爵府

原帖由 k.kung 於 10-9-14 02:09 發表
認識一個中學女生由某頂級女校插班某頂級男女直資。 開學第一天回家後, 媽媽問她今天學校生活如何? 女兒說新學校的同學真的很奇怪。 媽媽好奇下追問究竟發生了何事。

女兒回答道: 今天居然有數個同班的女同學走來 ...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

嘩, 好想知係邊間頂級女校!

原帖由 k.kung 於 10-9-14 02:09 發表

女兒回答道: 今天居然有數個同班的女同學走來 ...

侯爵府

好媽媽勳章

其實我諗好多間都會甘對d新人
原帖由 w_y 於 10-9-14 09:44 發表

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

1) 話說,我女今年第一年讀全日班。中段時間係要換睡衣拖鞋刷牙訓覺。

老師見我女走來走去搵野,問佢做乜?
女話:搵拖鞋,拖鞋唔見左!
老師話:你咪著住左囉。
我女:係喎! (跟住走左去)

2) 尋晚,我放工返屋企,見到有對用膠袋袋住既白波鞋,就咁放晌鞋架上(每日放學,係工人清書包) ~ 第一時間諗:學校賴尿?但心諗,無理由,明明今日係著黑鞋。

問阿女:唔係。~~ 再問,唔知+唔答。

問工人:著錯鞋返學?
工人:唔係,明明真係幫佢著黑鞋。

工人仍然懵樣話唔知,亦無諗過要理or去find out。咁我問,你fri night洗左對白波鞋喎,咁點解無端端對鞋會飛左去學校,再由阿女晌學校度運返黎?

工人先去鞋櫃度check下,原來,fri 阿女著錯人地對鞋(一模一樣)返黎,個工人(+我自己)都無睇內籠個名,即係工人幫人洗埋。咁尋晚,工人就要洗多次阿女對鞋。

洋房

係一間可以由小學讀到中學的女校, 至於校名就不便公開。

善待新同學在她們眼中居然是很特別的事情, 令人感概。 直資男女校雖然近年成績稍有不及, 但對學生品德培育則更勝一籌。

原帖由 w_y 於 10-9-14 09:44 發表

首頁

尾頁

跳至