跳至

首頁

尾頁

男爵府

本人個仔就黎要報K1, 但我對天水圍既學校唔係咁熟悉 , 所以想請教一下各位資深既家長們, 天水圍有咩小學係好既呢? 入了小學之前你地的小朋友又係讀那一間幼稚園架呢?

因太擔心小朋友將來升學問題 ,想請教各位指點一下,謝謝

男爵府

???冇人回應?

伯爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

不如我話你知, 近2年都到開足5班小一嘅小學比你知....

天主教小學
官立小學
天水圍循道衛理小學
英業小學
伍冕端小學
潮陽小學
伊利沙佰正校
伊利沙佰分校

*以我所知係呢幾間,有錯請更正!!
     [em:14: ]

大宅

呢八間,只有潮陽沒有聯繫中學,其他都有聯繫中學。

聯繫中學優點﹕
---升中較有把握

聯繫中學缺點:
---有部分小學水準普通,d人揀佢係因為聯繫中學不錯。

侯爵府

2024年龍年勳章

可否告訴以下小學聯繫那些中學 ?

原帖由 mamafufu 於 10-9-23 20:57 發表
呢八間,只有潮陽沒有聯繫中學,其他都有聯繫中學。

聯繫中學優點﹕
---升中較有把握

聯繫中學缺點:
---有部分小學水準普通,d人揀佢係因為聯繫中學不錯。 ...

男爵府

天主教小學 - 天主教崇德英文書院 (聯繫)
官立小學 - 趙中, 元中, 官中 (聯繫)
天水圍循道衛理小學 - 天水圍循道衛理中學(一條龍)
英業小學 - 鄧少棠中學 (聯繫)
伍冕端小學 - 順德聯誼總會翁祐中學 (一條龍)
潮陽小學 - 無
伊利沙佰正校 - 伊利沙伯中學 (一條龍)
伊利沙佰分校

大宅

畀面勳章

原帖由 jadepearl 於 10-9-25 12:03 發表
可否告訴以下小學聯繫那些中學 ?

伊利沙伯中學舊生會小學,伊利沙伯中學舊生會小學分校~有一條龍中學:伊利沙伯中學舊生會中學、伊利沙伯中學湯國華中學

天水圍天主教小學~有聯繫中學:天主教崇德英文書院、天主教培聖中學

天水圍官立小學~有聯繫中學:趙聿修紀念中學、元朗公立中學、天水圍官立中學

元朗公立中學校友會小學,元朗公立中學校友會英業小學有聯繫中學:元朗公立中學校友會鄧兆棠中學

順德聯誼總會伍冕端小學有一條龍中學:順德聯誼總會翁祐中學

天水圍循道衛理小學有一條龍中學 :天水圍循道衛理中學
小魔怪係2004年11月28日出世la~~~9個月先識坐定定~12個月先識爬爬 ~14個月先識放手企~16個月先學扶o野行~17個月識行la

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

請問東華三院好唔好呀!thx!
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

伯爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 多可靚媽 於 10-10-7 18:16 發表
請問東華三院好唔好呀!thx!

係李x海定姚x之??
李x海就麻麻la...校風差, 聽聞入面有童黨...
     [em:14: ]

子爵府

原帖由 於 10-9-25 19:44 發表

伊利沙伯中學舊生會小學,伊利沙伯中學舊生會小學分校~有一條龍中學:伊利沙伯中學舊生會中學、伊利沙伯中學湯國華中學

天水圍天主教小學~有聯繫中學:天主教崇德英文書院、天主教培聖中學

天水圍官立小學~有聯繫中 ...

想問以上所有都是英中嗎

大宅

只有崇德及趙聿修係英中,所以天天及天官小年年都爭崩頭。

原帖由 KATRINE 於 10-10-10 16:59 發表

想問以上所有都是英中嗎

首頁

尾頁

跳至