自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞囝今日派回中文默書, 佢同我講得97分唔合格, 我呆一呆問佢滿分係幾多? 滿分是110分, 100分才算合格, 他說是老師講的@@, 一升4年班要求嚴了咁多?好大壓力呀><

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

名校黎架.........?

大宅

仔仔有冇聽錯?100分先合格

珍珠宮

好媽媽勳章

係咪精英班?
我個女之前讀個間學校, 一升上四年班就係咁, 100分為滿分, 80分都叫做唔合格要重默 真係好大壓力.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

老師要求高...

原帖由 森林媽媽 於 10-9-27 16:24 發表
亞囝今日派回中文默書, 佢同我講得97分唔合格, 我呆一呆問佢滿分係幾多? 滿分是110分, 100分才算合格, 他說是老師講的@@, 一升4年班要求嚴了咁多?好大壓力呀> ...

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

唔係掛97分唔合格?你亞仔有冇聽錯

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

唔係名校, 剛開學時班主任已經講會好嚴, 因是精英班, 但係默書要100分先合格好可怕, 因我未收工, 要返屋企簽名時再看清楚, 不過已問了幾次, 亞囝都話係老師講。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

真係好大壓力呀.

侯爵府

精英班真係唔易捱喎!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 森林媽媽 於 10-9-27 16:33 發表
唔係名校, 剛開學時班主任已經講會好嚴, 因是精英班, 但係默書要100分先合格好可怕, 因我未收工, 要返屋企簽名時再看清楚, 不過已問了幾次, 亞囝都話係老師講。 ...

你應該無聽錯, 我個女之前讀個間都係咁, 唔係名校, 但因為係精英班, 所以要求高.
辛苦左半年, 結果要幫女女轉校, 因佢頂唔順個種壓力.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁佢轉校時幾多年級呀,唔係了解清楚先入讀既咩......
原帖由 newbiee 於 10-9-27 16:39 發表

你應該無聽錯, 我個女之前讀個間都係咁, 唔係名校, 但因為係精英班, 所以要求高.

侯爵府

咁你囡囡轉校後係咪都讀精英班??

原帖由 newbiee 於 10-9-27 16:39 發表

侯爵府

好媽媽勳章

可唔可以要求學校唔比個小朋友入精英斑ka ? 而家我女小1咋, 已經有壓力啦, 邊個話讀書不是求分數, 甘求咩ar

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 jamieconnie 於 10-9-27 16:41 發表
咁佢轉校時幾多年級呀,唔係了解清楚先入讀既咩......

一至三年班都讀得好開心架, 係升上四年班先至開始有精英班. 又唔係名校, 入學個時邊個會諗到三年後會咁......

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁唔可以話唔讀精英班架,咁而家轉左校有無好d呀
原帖由 newbiee 於 10-9-27 16:47 發表

一至三年班都讀得好開心架, 係升上四年班先至開始有精英班. 又唔係名校, 入學個時邊個會諗到三年後會咁......

侯爵府

咁可唔可以要求唔入精英班?
原帖由 newbiee 於 10-9-27 16:47 發表

子爵府

好媽媽勳章

得79分咪死得?????
mouth: mouth:
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Super-Man 於 10-9-27 16:42 發表
咁你囡囡轉校後係咪都讀精英班??

梗係唔係喇!
我搵過一間更普通嘅學校比佢, 而家佢讀得好開心, 成績雖然無以前咁好, 不過, 如果要我二選一, 我情願要健康快樂嘅女女.

大宅

之前1-3年班都無講過4件班會咁?
我再打比亞囝問, 佢話97分係普通班是合格, 但精英班要100分 這是開學後第一個默書, 我聽完亞囝報告, 乜都唔緊講, 唔想再將壓力加大! 今次默書是課文其中一段+兩課書詞語+10個ABB疊詞+成語, 佢衰係詞語, 因我們只溫了課本後面的詞語, 不過老司出了幾個是是課本佈而不在課本後面的詞語。即下次默書要溫晒兩課書

首頁

尾頁

跳至