嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

as above
Thanks!

大宅

好媽媽勳章

我買新鮮淮山煲, 首先切出所需份量, 剩左既用保鮮紙包住再用報紙包好, 再放入雪櫃就唔會變黑. 淮山要刨皮, 用水沖一沖表面既泥, 然後切粒粒, 當粥仔開始滾起就放入淮山粒然後再煲, 煲大約8-10分鐘啲淮山就開始"林", 用spoon壓爛淮山粒再攪勻, 咁就ok ga la.

如果想用乾淮山, 記住浸過夜先至好用, 因為淮山有硫黃薰過, 食左落肚會唔好.

禁止訪問

侯爵府

我想知淮山對咩好架?

男爵府

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

淮生健脾開胃呀, 我BB 3個月果時都已經俾佢飲淮生煲粥的米水佢飲啦, 佢好鍾意飲呀~~
之後到佢可以食糊仔, 大約4-5個月左右就俾佢食淮生粥, 都唔係日日食, 久唔久食下鮮淮生~~
淮生煲出來又香口wo, 我坐月時我媽都成日煲淮生圓肉紅棗粥我食~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 天賜小公主 於 10-9-28 14:55 發表
幾大bb可以食呀?

我個女9個月大已經食淮山粥, 淮山可以健脾開胃, 由其係bb病完之後無乜胃口就最岩, 連續食兩三日已經見效, 唔駛日日食ga! 個陣我係隔個禮拜就俾佢食一兩日, 如果個排見佢無乜胃口或者便便差我就俾多一日, 我個女好鍾意食ga!

題外話, bb仔食百合(新鮮或者龍牙百合都ok)都好ga, 可以潤肺止咳, 寧心清熱, 呢排天氣轉可以將百合入饌, 方法同煮淮山差唔多, 只要將百合搣開洗乾淨, 當粥仔差唔多煲好就放百合入去一齊煮, 壓爛就ok ga la.

伯爵府

我有用乾淮山磨粉煲粥,等我試下'百合粥'先.請問仲有d咩類似既粥可以畀bb食呢?
你好叻!!!d粥好有益!
原帖由 Flo0602 於 10-10-6 17:57 發表

我個女9個月大已經食淮山粥, 淮山可以健脾開胃, 由其係bb病完之後無乜胃口就最岩, 連續食兩三日已經見效, 唔駛日日食ga! 個陣我係隔個禮拜就俾佢食一兩日, 如果個排見佢無乜胃口或者便便差我就俾多一日, 我個女好 ...
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 waiting046 於 10-10-6 23:32 發表
我有用乾淮山磨粉煲粥,等我試下'百合粥'先.請問仲有d咩類似既粥可以畀bb食呢?
你好叻!!!d粥好有益!

bb一歲前我只俾過淮山同埋百合俾囡囡食, 因為係新鮮食材所以我唔驚响製作過程中有唔好既野响入面. bb一歲之後可以試下其他溫和既藥材好似茨實, 蓮子, 杞子, 薏米, 等等, 我會煲淮山杞子茨實蓮子煲瘦肉湯, 冬瓜薏米煲魚湯, 或者老黃瓜赤小豆扁豆煲瘦肉湯, 呢啲湯水都好有益又好味! 湯煲好後隔油同埋唔好落鹽就俾bb飲, 湯渣壓爛放入粥仔, bb好鍾意食ga! 我唔贊成用湯底煲粥, 咁樣會令bb有錯覺粥仔=一定有味, 咁之後當你煲普通粥仔佢就會好抗拒食ga la! 呢排天氣轉乾, 可以煲雪梨雪耳南北杏或者無花果煲瘦肉湯, 都好滋潤ga.

大宅

畀面勳章 陪月勳章

請問新鮮嘅淮山係邊到有得買架..同埋大概需要幾多??

原帖由 Flo0602 於 10-9-28 13:39 發表
我買新鮮淮山煲, 首先切出所需份量, 剩左既用保鮮紙包住再用報紙包好, 再放入雪櫃就唔會變黑. 淮山要刨皮, 用水沖一沖表面既泥, 然後切粒粒, 當粥仔開始滾起就放入淮山粒然後再煲, 煲大約8-10分鐘啲淮山就開始"林", ...

大宅

好媽媽勳章

請問煲淮山粥&百合粥,
仲需唔需要放其他材料,thx

伯爵府

thanks a lot!
原帖由 Flo0602 於 10-10-7 13:56 發表

bb一歲前我只俾過淮山同埋百合俾囡囡食, 因為係新鮮食材所以我唔驚响製作過程中有唔好既野响入面. bb一歲之後可以試下其他溫和既藥材好似茨實, 蓮子, 杞子, 薏米, 等等, 我會煲淮山杞子茨實蓮子煲瘦肉湯, 冬瓜薏 ...
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

大宅

百合蜜棗粥 (適合4-8個月嬰兒)
Ingredient
-新鮮百合1個或龍牙百合3兩
-蜜棗3粒
Method
1. 先將新鮮百合洗淨,切去頭段,掰開一片片,備用(龍牙百合則需於前一晚浸透待用)。
2. 煲粥前半小時,先將兩湯匙米用熱水浸,然後加七至八碗清水及其他材料煲成粥。或以成人吃的飯半碗,注入兩碗滾水煲粥也可。
3. 記住要冷水落米煲粥,同時間一起落百合及蜜棗同煲。

淮山粟子茸粥 (適合8-15個月嬰兒)
Ingredient
-淮山粉1湯匙 (藥才舖有售)
-粟子半碗
Method
1. 先將粟子去殼、去衣,煲熟後再放入攪拌機(可加入適量清水)攪成茸。
2. 將兩湯匙米 (約半杯米) 用熱水浸一小時或以上才用來煲粥。注入約七杯清水入煲內,再加入一湯匙淮山粉。
3. 當粥仔滾至出現一個個泡(即雞眼)時,加入粟子茸再煲一會即可。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 pollycps 於 10-10-7 15:25 發表
請問新鮮嘅淮山係邊到有得買架..同埋大概需要幾多??

街市菜檔有得賣, 記住唔好買錯牛蒡, 佢地個樣好似ga! 淮山幼身啲, 表面有啲"鬚", 一粒粒突起既野同埋帶少少泥, 大約一尺長, 而牛蒡就光身同埋好長 (有啲可以有2-3尺長ga!). 每餐粥仔大約用3-4吋長既淮山已經好夠, 所以買一條淮山可以食幾餐ga la!

原帖由 josiecat 於 10-10-8 00:18 發表
請問煲淮山粥&百合粥,
仲需唔需要放其他材料,thx

淮山無味ga, 所以你煲任何粥仔都可以放入去, 至於百合就帶少少甜味, 通常我煲菜粥就會放百合入去, 咁樣個粥仔會清甜啲同埋無左陣草青味, 你試下!

子爵府

陪月勳章

咁日本的山藥係咪都係鮮淮山? 我見百X有日本產的山藥, 幼幼的, 有鬚.

我屋企附近幾個菜檔我鮮淮山都係幾呎長, 有鬚, 不過唔幼, 佢話係淮山薯. 我上網睇好似係另一種植物, 真CONFUSE.

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆 13# Flo0602 的文章

唔該你呀...^^

男爵府

點解我用新鮮淮山po出來有陣怪味既? 搞到我想作嘔!!!????

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

請問淮山可唔可以加肉一齊去煲呢?

唔好意見由於我唔識煮野, 請指教~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至