自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

其中一種一定要百合.加其他6種色架花.

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

七色花沐浴係泰國野,吾識吾好亂沖.

如果真係好黑,要去衰氣,就用碌柚葉,黃皮葉,芙蓉葉,柏葉(即係扁柏)煲水沖涼,要煲到出味,最好去花墟買,好多其他既花檔賣既都係冇味的,因為佢地會落d化學野在d碌柚葉上,等佢保持綠d,冇味既係冇用的.

男爵府

原帖由 belinda1314 於 11-1-27 11:25 發表
係咪唔用得玟瑰同菊花劍蘭呀?

無人試過?

唔可以用拜山既花,要有白合(係個藥引咁既意思)

男爵府

原帖由 Radar 於 11-1-27 11:26 發表

如果真係好黑,要去衰氣,就用碌柚葉,黃皮葉,芙蓉葉,柏葉(即係扁柏)煲水沖涼,要煲到出味,最好去花墟買,好多其他既花檔賣既都係冇味的,因為佢地會落d化學野在d碌柚葉上,等佢保持綠d, ...

同意,七色花沐浴係泰國野,吾識吾好亂沖。
我前幾日先問過一個大C有關7色花既野,成個過程唔係只係7色花沖涼7日,重有其它野加埋係水入面,另外要念住經去浸浴既,重要女士係有禁忌‥‥‥。

無咩必要,唔好亂浸,用碌柚葉煲水沖涼都可以去唔好既野。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

芙蓉葉 << 即係咩 ? THX
原帖由 Radar 於 27-1-2011 11:26 AM 發表

如果真係好黑,要去衰氣,就用碌柚葉,黃皮葉,芙蓉葉,柏葉(即係扁柏)煲水沖涼,要煲到出味,最好去花墟買,好多其他既花檔賣既都係冇味的,因為佢地會落d化學野在d碌柚葉上,等佢保持綠d, ...

伯爵府

我仲係做女果陣時沖過一次, 係過年前, 老豆整比我沖架, 好似得我一個沖添呀~ 我老豆信泰國佛架, 屋企有安佛像供奉, 我見佢用個碗裝住d花架放係神枱到唸經架, 唔記得左擺左幾多日啦, d 花係老豆叫阿媽去買架, 有七種色, 我記得有蘭花, 菊花, 即係去廟見到果d花不過係七種色(係泰國廟人地拎去敬佛果d).

點解全家得我一個沖? 我諗果年我黑仔啦(事業上), 原本可以係大公司長做, 我係比現任公司 secondment過去架, 點知果間大公司因為d 大客走左, 我只係做左兩個月就要係我做開的公司接收我啦, 但我係second 果間公司又同我現任公司講我壞話, 咁我老細咪好唔滿意我, 但我又迫住係返做開的公司做野, 因為經濟唔好唔想無左份工(過多幾個月就結婚啦, 老公果時先岩岩找到工)~

我覺得果陣時都幾黑架, 原本諗住可以去大公司做, 點知突然經濟環境唔好無左個機會~

沖左七色花水之後, 其實我覺得果年叫做好d咁, 其實都難捱, 要睇老闆面色, 當然佢對我唔係咁好, 但我果年結婚, 所以都叫做開心, 係工作上有d不如意, 不過過多一年老細都幾睇重我, 有得升職加人工咁, 我覺得呢d係運掛, 都唔關七色花水事, 因為我只係沖左一次都無再沖啦~

禁止訪問

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

芙蓉葉係花墟有得買,係一盆盆細葉既植物,可以去花墟問下,要一盆盆買,煲時將d葉剪下放入煲內來煲,如果吾係太黑,只用碌柚葉,黃皮葉都得,好方便,但一定要買有味既,同埋一定要煲到出味先得.

首頁

尾頁

跳至