婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

要睇皮膚專科, 醫生refer jor我去睇謝梓華. 想請問有無sister睇過呢位醫生呢?

謝謝!

伯爵府

原帖由 PJ 於 11-2-17 09:15 發表
要睇皮膚專科, 醫生refer jor我去睇謝梓華. 想請問有無sister睇過呢位醫生呢?

謝謝!

謝梓華是謝天華的弟弟,乜他唔係美容醫生?他好像是美容為主呀!

大宅

我2個仔都有睇佢,細仔6歲腳板生疣,大仔13歲青春豆,很細心又関心小朋友。

禁止訪問

複式洋房

20190402 update

近日機緣巧合接獲幾個幼童家長朋友查詢,亦睇到濕疹群組有小朋友皮膚情況嘅圖片好嚴重,覺得不安。

對於過敏,理科太太講得好過好多唔少皮膚科醫生(https://youtu.be/n_zK5PPg6bw,忽略了小節,堆積起來,問題是可以很嚴重的。不過最重要的,要找出致敏源,通常情況嚴重的,塵蟎不會是唯一的致敏源,要搵埋另外的真正兇手(致敏源),否則做多少護理、保濕、飲食調節、環境清潔也是徒然。

找不出真兇的話,捱好多年,見盡各種皮膚勝手、皮膚專科醫生都不得要領。即管皮膚科醫生自己也有過敏,他的情況和你的小孩不同,他約略用類固醇可以把皮膚狀況修復,你的小孩若比他更敏感,找不到最重要的一個或多個致敏源,不斷用類固醇治標的話,情況會很嚴重的。其他濕疹康復者介紹的方法,也未必適合你個人。

如果情況嚴重,記得要睇敏感科醫生。問我的,我全部推薦中環太子大廈鄥醫生 (Dr Adrian Wu),因為我唔識得其他可靠嘅私人執業敏感科醫生,皮膚科醫生,我真的不敢介紹。

himhim-ma

大宅

他是無國界醫生香港辦事處前任主席,很熱心,一有災難即刻出發去幫人。

首頁

尾頁

跳至