婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

searching for a suitable doctor for my family member, I come across the following. Hope to share it with those who 're looking for doctor.
If possible, pls. consult Two doctors (instead of one), ask for a "second opinion". Take care.

http://bbs.allhabit.com/thread-67018-1-1.html

[轉貼]仁安醫院醫生: 羅嘉寶 LAW KA BO 無醫德

我媽咪4X歲人,係2個月前知道自已患左乳癌,屋企人個個情緒都好DOWN ,亦好擔心 ,佢有去睇醫生,知道已經係第二期,亦都係第二間醫院排期做手術,係排期期間,佢去睇中醫,想話係做手術前,驗多次睇下中醫對佢既病情有無作用,於是今日帶埋先前係第二間醫院驗到既報告走去仁安醫院求診,想話照超聲波,睇下癌細胞有無縮細或者有無擴散,點知就係呢個所謂醫生羅嘉寶 LAW KA BO 佢只係好敷衍咁按左我媽個乳房2下跟住我媽同佢講想照超聲波睇下個病情有無好轉或者惡化,個羅醫生就話:你上次都已經照過一次啦再照都無意思,如果要照既話不如打枝萬幾萬既針啦(完全無解釋係咩針,點解打針驗到,超聲波照唔到 ),跟住我媽話因為飲緊中藥,想知道有無效,想睇下個癌細胞有無擴散或者縮細跟住果個羅醫生用D好惡劣既態度同我媽講:我都未聽過話中藥可以醫癌症,就算你去到北京,上海邊到都無可能醫得好你架啦,如果你真係想知道有無好轉,你就打果枝針啦!!(第二次SELL果枝針)跟住個羅醫生繼續講:我睇過你報告啦,你睇下你D毛孔都擴大曬,我睇你都已經到第三期架啦,打果枝針啦(SELL第三次都無解釋)!! 最後我媽借詞話考慮下,去交左$550就走!講真,一個癌病患者,身心都已經受盡折磨,所謂醫者父母心,點解呢個羅醫生可以咁無同情心,用D咁差既態度去對待病人?佢既說話,對我媽咪打擊好大!!我媽一路喊住搭車返屋企 , 果個羅醫生講到好似生癌係罪人咁,生癌係抵死既咁..........全程都只係話比錢打針,打咩針又唔解釋,又唔提議咩方法幫到個病人,咁無醫德既醫生,大家千奇唔好去睇!!!!!!!! 個個都有阿媽生.....覺得D病人咁煩,阻住佢D時間,就唔好學人做醫生啦! 讀書唔修品德,講野似古惑仔咁,有咩資格去醫人? 如果我阿媽就係因為佢講既說話覺得自已無得醫,走去自殺,到時邊個負責?

男爵府

oh, 剛睇完羅醫生check 乳房, 仲book了要做手術, 現在有點15/16 添 ...

(心想: 自己乳房個粒3 cm大的東西, 又不痛, 可能是餵人奶唔清, 積下積下... 積出來, 唔駛做手術掛 .... 她說這粒不是纖維瘤, 又說不知是甚麼, 只說好大粒, 以防萬一, 必須做手術.... 快! 其實, 初時有點抗拒, 我問多點問題, 她有少少不悅, 但她是專家... 只好信她.... ai ya...)

有冇人對羅醫生有何意見? 或分享一下與我病徵差不多的治療經驗?

有朋友叫我睇元朗博愛醫院的乳房專科 (男醫生), 說質數不錯, 又平. 有冇人睇過? 好唔好? 或有何女專科或中醫介紹?

大宅

她真是態度很差,我都轉咗醫生!

水晶宮

我幾年前發現乳房有粒野朋友叫我去睇佢, 入院check佢話係良性籤維廇但都說我割左佢話而家無野唔代表會無事, 仲即刻睇日曆話下星期有期可以即做叫我book埋, 心想我果粒1cm左右又無即時危險洗唔洗咁急'略'我水呀, 同佢講話返去商量下先決定就走人, 之後我都唔再睇佢了.
樓主佢同你媽講中醫醫唔到癌真係離晒譜, 搵中醫醫返好嘅案例都唔少啦

生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

回覆 maozit 的帖子

Moazit, my humble suggestion is - Please consult one more doctor.

瑪瑙宮

如果有D比較嚴重既病,
點解唔搵多個醫生 CHECK 下,
仲有, 中醫係可以醫癌既,
初期同第2期都好大機會醫得好,
但第3-4期就難D,
因我問過幾個中醫都係咁講,
而家D醫生, 有D真係好冇醫德架,
所以問多D人, 搵個好醫生先睇啦.

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

多謝大家的意見!

我只見過羅醫生一次, 她話我個粒好大機會是良性 (雖不知是什麼東西), 不過太大粒, 最好快d 做手術. 抽唔抽組織化驗也不重要, 她最後都會建議我做手術. 初時真有點六神無主, 心想: 若計劃再懷孕, 粒野快點處理好過, 咁大間醫院, 應該信得過. 點知... 原本她 pushing for operation 的技倆, 招招差不多, ai!

好! 走人好過! 找多個專科及中醫睇睇先!

thanks again!

大宅

maozit

..., it's better to consult a second doctor...

男爵府

Jeremy3214 發表於 11-4-20 17:35

Moazit, mu humblie suggestion is - Please consult one more doctor.

請問醫生在那一區?診金$$$$

大宅

topfish 發表於 11-4-24 16:20
請問醫生在那一區?診金$$$$

Topfish:

我妺己轉到陳惠娟醫生檢查,陳醫生是法國醫院乳腺外科顧問醫生,她自己也有診所在旺角中心,診金HK$ 300-350,我學校的醫生說:陳醫生很德,我也覺得陳醫生診症時很細心仁慈。

男爵府

thank you

首頁

尾頁

跳至