自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問BB申請特區護照係咪一定要同時申請埋兒童身份證?

申請兒童身份證係咪好似大人咁,响入境處影埋相?
如是,咁係咪要帶BB親身去申請,唔可以郵遞申請特區護照?要另外再交相嗎?仲要交D咩資料呢?
(唔好意思,响入境處個網揾唔到呢D資料!)

大宅

係要同時申請身童身份証架!
但係小童身份証無相,護照先有相!
bb點都要去一次,一係申請時去,一係拎証時去!
因為佢地要對bb個樣!

原帖由 littlecook 於 11-3-19 16:37 發表

如是,咁係咪要帶BB親身去申請,唔可以郵遞申請特區護照?要另外再交相嗎?仲要交D咩資料呢?
(唔好意思,响入境處個 ...

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

原帖由 littlecook 於 11-3-19 16:37 發表
Yes, passport and HKID at the same time.

No, you prepare for your own passport photo.

如是,咁係咪要帶BB親身去申請,唔可以郵遞申請特區護照?
You may apply for the passport by post but bring your bb to meet the Immigration officer when you collect the passport and HKID.

要另外再交相嗎?仲要交D咩資料呢?
Yes, photo is required. For details, please check at
http://www.immd.gov.hk/chtml/hksarp.htm#b

(唔好意思,响入境處個 ...

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

THANKS!
咁請問申請特區護照同埋兒童身份証,係咪用同一張相,交2張就得?
另外,費用係咪只需交特區護照費用?
小朋友如一路都唔申請特區護照,到几大先申請兒童身份証?如果依家BB時申請左,係咪到時都要再辦手續?

大宅

1.都話左兒童身份証係無相咯,你交的相只係for護照用!
2.費用我記得好似申請特區護照時,佢幫我仔做埋身份証,
無另外俾費用!(話時話,香港身份証係唔駛錢架喎,除非
你唔見左要補領)
3.兒童身份証好似係11歲要領(沒記錯的話)

註:你咁多問題唔明白同想問,我覺得你直接打去政府度問就最update!唔會帶漏野嘛!

原帖由 littlecook 於 11-3-19 23:31 發表
THANKS!
咁請問申請特區護照同埋兒童身份証,係咪用同一張相,交2張就得?
另外,費用係咪只需交特區護照費用?
小朋友如一路都唔申請特區護照,到几大先申請兒童身份証?如果依家BB時申請左,係咪到時都要再辦手續? ...

子爵府

thanks!
諗住今日星期六無得問,咪上嚟問吓大家先囉!咁會起碼攞到個ROUGH IDEA先.
'如果你為一名並未持有香港永久性居民身份證的兒童申請護照,請額外提交一張彩色相片。'我係指額外呢張相,唔係申請特區護照呢張,我見申請身份証上都有個位貼相,應該係呢張啩.

原帖由 seven7 於 11-3-20 00:35 發表
1.都話左兒童身份証係無相咯,你交的相只係for護照用!
2.費用我記得好似申請特區護照時,佢幫我仔做埋身份証,
無另外俾費用!(話時話,香港身份証係唔駛錢架喎,除非
你唔見左要補領)
3.兒童身份証好似係11歲要領(沒記錯 ...

大宅

咁可能係佢申請表要用喎,你咪帶定幾張去囉!
不過,你睇下身份証個張相有有咩特別要求喎,係咪可以
同護照用同一張!

不過,你帶小朋友去照相時,同佢講係要來咩用途,佢地會
識幫你照的!

原帖由 littlecook 於 11-3-20 00:40 發表
thanks!
諗住今日星期六無得問,咪上嚟問吓大家先囉!咁會起碼攞到個ROUGH IDEA先.
'如果你為一名並未持有香港永久性居民身份證的兒童申請護照,請額外提交一張彩色相片。'我係指額外呢張相,唔係申請特區護照呢張,我見申 ...

伯爵府

我記得2年前申請特區,佢送埋(一定要)BB 無相ID CARD, 帶2張相, 1張FOR PASSPORT,1張FOR証明相中人係BB,響表﹠相中簽名証明(簽名人唔係父或母),我叫我媽幫我簽,你上網PRINT埋張FORM好喎!。。。除飛你小朋友有學校手冊(有相),咁好似唔洗填呢張表。

另外,因我要去TRIP,亞仔張相太BB,我最近去UPDATE亞仔張相,即係換passport(到期日無變,就免費),當時我無手冊響身,都係要2張相,1張for passport,1張for表格証明相中人係亞仔(我自已可以簽名)

子爵府

你可以去郵局攞form,你相部影相,你同佢講係申請特區護照用,佢會知要求.
兩張相一樣就得.
可以郵寄去,取證時帶埋bb去.
收到通知信後,上網預約取證,到時唔使10分鐘就有得攞,好方便.
有咩題可以再問我,我11月攞完,同bb去完台灣.
不過如果你去旅行,你要預番bb申請時間係要耐d,大人2個星期,bb要做埋身份證所以好似要多一個星期.

子爵府

謝謝各位詳細解釋!
我大概知道點做啦!

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

3張相呀, 1張passport, 1張身份証, 1張身份証明既聲明, 我arm arm上星期拎完~~~

男爵府

請問申請passport時, 係唔係會自動幫你整埋身份証嫁? 定係要再去邊度申請身份証呢?

原帖由 fatdenden 於 11-3-20 13:54 發表
3張相呀, 1張passport, 1張身份証, 1張身份証明既聲明, 我arm arm上星期拎完~~~

大宅

自動整埋架,因為申請passport要身份証,所以佢地會幫你做埋的!唔駛分2次

原帖由 Mbaby 於 11-3-20 16:02 發表
請問申請passport時, 係唔係會自動幫你整埋身份証嫁? 定係要再去邊度申請身份証呢?

首頁

尾頁

跳至