跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做左2次產檢都係度高,磅重,聽心跳....
照都冇照過bb..咁點知生長健唔健康呢 =.=?

之後會唔會照下架?

複式洋房

政府應該係照oscar及strcuture時先會照超聲波,其餘產檢都係摸肚同聽下心跳。

大宅

不過上次去照oscar,護士話現在太多人了,未必人人有得照結構。我下次個見醫生期係四月,護士話咁即係我無得照結構啦,佢叫我自己去私家睇。

複式洋房

不知是否因為我是高齡孕婦的關係, 還是贊育跟得仔細點? 上次政府照完結構後, 再安排了我五月照多次超聲波, 聽講大部分孕婦除了oscar和照結構之外, 都唔會再照第三次

複式洋房

原帖由 Daygin 於 11-3-21 12:49 發表
政府應該係照oscar及strcuture時先會照超聲波,其餘產檢都係摸肚同聽下心跳。

但我2次都係自己去私家做......

複式洋房

原帖由 rainbow_ho 於 11-3-22 11:02 發表
不過上次去照oscar,護士話現在太多人了,未必人人有得照結構。我下次個見醫生期係四月,護士話咁即係我無得照結構啦,佢叫我自己去私家睇。

我第一次去威記見醫生已經夠期照結構, 但話冇位...所以都係去左私家照

複式洋房

原帖由 hosinai2010 於 11-3-22 15:29 發表
不知是否因為我是高齡孕婦的關係, 還是贊育跟很仔細點? 上次政府照完結構後, 再安排了我五月照多次超聲波, 聽講大部分孕婦除了oscar和照結構之外, 都唔會再照第三次 ...

你真係好呀, 睇尼我都冇咩機會係政府照到!

複式洋房

我又想問...
如想係政府照, 係咪俾錢就有得照架?
聽講聯合照一次都係$60, 唔知點先有得照呢....

複式洋房

原帖由 SUNKI118 於 11-3-23 10:50 發表
我又想問...

唔駛錢架喎, 問題係你個區的醫院有無期

複式洋房

我Week 9 第一次去QE 排期時,遇到個護士好好,
產檢+唐氏+結構,一次過幫我排哂期,
當時我都未知係咩。。。照結構要先俾$60,
但係結構的姑娘都幾冷漠,問咩都唔理,可能佢日日對住幾十個咩都好好奇的媽媽,聽到同樣的問題卦,哈哈,佢只係數齊所有野,佢地沒聯絡等於沒問題,咩都沒話你知!

原帖由 SUNKI118 於 11-3-23 10:50 發表
我又想問...

複式洋房

原帖由 toffeetoffee 於 11-3-24 12:29 發表
當時我都未知係咩。。。照結構要先俾$60,
但係結構的姑娘都幾冷漠,問咩都唔理,可能佢日日對住幾十個咩都好好奇的媽媽,聽到同樣的問題卦,哈哈,佢只 ...

咁都好過冇呀...咁結構後有冇再照呀?

複式洋房

咦我係贊育照結構都唔駛錢架喎, 唔知係咪港島區產婦比較少?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我係屯門醫院生,除左唐氏之外乜都冇
結構姑娘都叫我地要自己搵私家照
之後都冇安排照超聲波lu

複式洋房

照完結構後就沒啦,只係繼續排期約六星期一次產檢..

(((by the way, 其實產檢有咩意義?個醫生只係聽下心跳同摸下個肚,佢未摸到已經話''啱Size呀''...?! 又問我有咩問題,我問佢咩,佢話:係呀?!係咁睇醫生! ....
(我而家咪睇緊醫生!!) 每次同佢地講咩都好似溝通唔到咁....同外星人對話咁,每次都好想笑....)))

原帖由 SUNKI118 於 11-3-24 14:30 發表

咁都好過冇呀...咁結構後有冇再照呀?

男爵府

原帖由 toffeetoffee 於 11-3-24 12:29 發表
當時我都未知係咩。。。照結構要先俾$60
但係結構的姑娘都幾冷漠,問咩都唔理,可能佢日日對住幾十個咩都好好奇的媽媽,聽到同樣的問題卦,哈哈,佢只 ...
e...佢地冇問我收錢喎,我去政府產檢左咁多次都未俾過錢

複式洋房

回覆 toffeetoffee 的帖子

係囉,都唔知去產檢有咩用...
只係多左半日假

複式洋房

回覆 chanjessie0627 的帖子

產檢唔洗$$,只係照結構時要去左繳費處先

複式洋房

回覆 SUNKI118 的帖子

最好笑係,個醫生問我有咩問題,我問左,個醫生佢叫我去睇醫生!

別墅

一般產檢好似唔會幫我地照ultra-sound...

上次去QE產檢, 醫生想聽心跳聲, 但用部胎心機搵唔到, 佢就帶左我去尾房即刻照~ 照到冇問題, 再返佢房做其他檢查...

首頁

尾頁

跳至