自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我哥想買呢个屋苑, 但我mama叫佢睇定d先, 因成30年樓.

所以想問這屋苑的優/缺点. 再决定

謝謝您的宝貴意見!

大宅

好媽媽勳章

我地住左十年有多, 希望幫到你啦.

優點: 間格四正, 實用率高 (接近9成), 環境清靜, 一家大細住客居多, 品流唔複雜.
缺點: 由於位於半山, 一定要經大堂電梯落百福道, 如果揸車就要經天后廟道入, 停車場車位比較窄. 繼園街地盤即將動工, 如果你買近繼園街個邊既樓就會沙塵滾滾囉.

至於交通方面, 去到百福道再行落七姊妹道或者英皇道就有好多車可以搭, 尚算方便; 至於買野就可以去健威花園或者港運城, 而七姊妹道亦有好多茶餐廳同埋食肆, 都幾方便ga.

大宅

我都住左係百福差唔多十年,由租到買,由單身到依家有兩個小朋友,成日都想搬,但睇極其他地方都睇唔啱,因為單位間格實用,用率高,這點係其他屋苑,單位冇得比既地方.
繼園街係就快起樓,但你唔係買對正個幾座,影響唔太大,日頭佢嘈到拆天時屋住都返左公,放假時人地都收工.
樓齡係就係高啲,但銀行今時今日仲可以按到九成,唔擔心啦.
如果比較同區,百福係附近屋苑尺價最平,咁既價錢,買得過啦~

禁止訪問

大宅

消防車可以從繼園街後門入. 單位實用, 清靜. 不過樓底比較矮. 好多樓景, 而且好近. 較暗和焗. 以前在同區真的比較平. 但現在個價好.......貴

禁止訪問

子爵府

我想問而家乜價?已我所知吳單位都成1200呎

大宅

我由細開始住, 個人評語如下:

優點:
環境清靜
唔雜
實用率高

缺點:
樓底比較矮, 令到室內好暗, 日間都要開燈
樓望樓, 我間房2邊window都同對面好近
用料不好, 有漏水情況出現
管理一般

如果價錢不是差太遠, 康怡、杏花等較好.......

洋房

你仍要北角百福花園嗎?我有盤的...請收私人傳訊.

hellojl  謝!但我唔要代理盤! 免佣另計~~  發表於 11-7-24 08:48

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:請問有冇人熟北角百福花園? 有事請教.

二少奶,玩具廠是指開達嗎?如果係就不是百福而是丹拿花園,丹拿比百福貴。

首頁

尾頁

跳至