自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 畀面勳章

見到蘋果資料,心裡有數:
部份中學全套中一教科書售價

學校:聖公會曾肇添中學 書價:$3,776.5
學校:東華三院黃笏南中學 書價:$3,686
學校:保良局第一張永慶中學 書價:$3,410
學校:何文田官立中學 書價:$3,294
學校:東華三院李嘉誠中學 書價:$3,190
學校:趙聿修紀念中學 書價:$3,169
學校:東華三院盧幹庭紀念中學 書價:$2,776
學校:新界鄉議局元朗區中學 書價:$2,483
學校:獅子會中學 書價:$2,255
學校:廠商會中學 書價:$2,103
資料來源:學校書單

我等待派書單,見中一都接近3800, 估計都唔少

titankaine  有無得申請書薄津貼~??  發表於 11-7-9 12:17
newbiee  我囡F.1無買中英字典, 大約2600  發表於 11-7-8 21:16
Hoining  曾肇添$3800我願意比, but廠商會要$2100, 無野吓嘩~呢間只係識happy new year咋喎  發表於 11-7-8 20:26
961123  半學期定全學期?  發表於 11-7-8 09:50
cy101  扣埋中英字典, 可減$4XX, 閒科買舊書  發表於 11-7-8 09:48
我選擇了快樂!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔P3都要3000元,真係好費呀!!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我女三年班都要$1711啦.仲係半個學期..全年加埋都$3000幾.同中學一樣咁貴

ivory0915  me 2 ~  發表於 11-7-8 10:25

我的生命由我主宰.

水晶宮

回覆 celavie 的帖子

我囡升中二, 而家返學校註冊攞書單, 應該都唔平(舊年好似挨近四仟定多少少, 唔係好記得)mouth:

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 畀面勳章

回覆 CINDYC 的帖子

mouth: X 2!

因去年用舊書時花了好多時間塗白同貼LABEL 紙, 好想孩子用新書。
我選擇了快樂!

伯爵府

咁貴? 
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有D閒科, 學校會自己做教材, 咁書費咪相對無咁貴!!!

Lovely媽咪  好彩...我仔個間就係有幾科都用校本教材,所以全套都係17xx  發表於 11-7-8 10:08

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:中學等緊派書單,見中一都接近3800。(附幾間學校書單價)

中學平均都不少於四千蚊

重新起步,為未來努力

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好貴呀!! 我妹妹兩個仔女讀緊中學, 買書都買到窮

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

突然間覺得中學d書好抵....

因為小學都成3000蚊

子爵府

回覆:蘇樂B 的帖子

我都覺呀小學一年計成$3000,中學仲有得分期供添而小學就無啦

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

嘩,我無買幾年書姐..
乜貴左咁多架..
我最後幫個中五細佬買書都係3-4年前
1500蚊咋(成個學期)~

自己讀小學時,D書都係7百零蚊成個學期..(八十中)

到我小朋友讀書,可能要成皮嘢先買到

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真係好貴.

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我朋友個女入左香島~~~中一佢計過要37XX!!! 嚇C佢~~~~

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係咪全個學期??

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

開學後還有雜巴NOUN費用,都唔小野

伯爵府

好媽媽勳章

其實記者應該要break down條數, 睇下買左d乜野書
可以比較下, 唔同學校老師究竟要學生買甚麼書

(可惜, 香港無乜記者有智慧去追查呢樣野, 只係用d最表面, 最simple的數字來報道)

cissie  agree  發表於 11-7-8 19:06

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

F.1 上下學期共$6000 有九折$5400
剛好政府$6000 有剩幾百蚊汁下.

Hoining  好貴呀  發表於 11-7-8 19:13

大宅

首頁

尾頁

跳至