跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

馬鞍山靈糧小學 /保良局莊啟程邊間學校好??

考插班生

男爵府

個人覺得 莊啟程^^

伯爵府

christy_siu 發表於 11-7-12 22:38
個人覺得 莊啟程^^

點樣覺得原因

男爵府

課程同派中學都唔錯^^

伯爵府

冇人比多多 d 意見

子爵府

可唔可以等開左學,逐間去問 d 企係門口等放學的家長/小朋友?

你亦可以響門口裝下入面的情況;甚至開放日參觀,親身同校長,老師傾下。

你唔相信人地,咪相信自己對眼囉~

伯爵府

pineapple0983 發表於 11-7-14 10:16
可唔可以等開左學,逐間去問 d 企係門口等放學的家長/小朋友?

你亦可以響門口裝下入面的情況;甚至開放日 ...

mud你咁講野 ga,而家只係一個人比左意見 ...仲係覺得 ja...
我想問 ga 係實意見

子爵府

cindyheng 發表於 11-7-14 16:45
mud你咁講野 ga,而家只係一個人比左意見 ...仲係覺得 ja...
我想問 ga 係實意見
...

我覺得咁講冇乜問題丫~

其實係 e 度有咁多媽咪回應你已經好好,我亦覺得佢地d意見足夠。

所以,如果你仍然覺得 d 回應冇料到,咪親身去學校睇下囉。

e+ 放緊暑假冇野好睇,咁我叫你開學之後先去睇,咁有乜問題呢?

如果你一定要一 d 網上"有料到"的回應,咁你應該去"小學雜談",或者"個別小學"度問囉。我係嗰度間唔中都有對 88/89/91 網既小學比意見。升中派位都有。

但係,如果比我,就會去學校門口親眼睇下囉。網上既野,莊啟程既家長梗讚自己間學校架啦,如果唔覺得好,佢都晨早轉左校啦,係咪?

如果你仍然覺得我冒犯你,sorry 囉!!!

~完~

侯爵府

好媽媽勳章

cindyheng 發表於 11-7-12 22:17
馬鞍山靈糧小學 /保良局莊啟程邊間學校好??

考插班生

我覺得兩間都各有特色, 你要睇番邊間學校既模式會適合自己小朋友多d~

莊係mos歷史都耐, 以前馬循馬主呢d由沙田拆過黎既小學未開校前, 佢都屬馬鞍山龍頭, 成績一直都keep得唔差, 加上保記學校辦學方面向來都幾嚴緊, 我唔會擔心教學&成績方面唔ok, 加上莊都幾投放資源在發展資優生身上, 你可以考慮多幾個方面, 睇下間學校岩唔岩之你小朋友, 不過佢校舍比較舊, 睇你自己會唔會介意~

靈糧, 我對呢間學校認識唔算深入, 只得個表弟讀過, 以前幫表弟補習時, 感覺上課程唔算深, 讀起上黎都冇咩壓力, 不過我表分最後派位都只係一般貨仔中學, 對呢間學校印象一般, 但唔排除近年會好番d, 但我個人就將呢間學校排得比較後~
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

伯爵府

tsznok 發表於 11-7-14 23:31
我覺得兩間都各有特色, 你要睇番邊間學校既模式會適合自己小朋友多d~

莊係mos歷史都耐, 以前馬循馬主呢d ...

多謝你意見

其實我係搬左入 mos 幾個月所以呢區學校好陌生....

侯爵府

好媽媽勳章

cindyheng 發表於 11-7-15 00:07
多謝你意見

其實我係搬左入 mos 幾個月所以呢區學校好陌生....

你打算插小幾呀?

伯爵府

tsznok 發表於 11-7-15 00:08
你打算插小幾呀?

三年級

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:cindyheng 的帖子

如果你仔成績好,不妨考多幾間。

首頁

尾頁

跳至