跳至

首頁

尾頁

子爵府

想問沙田呂明才小學好唔好??

如題
:-D

民房

Re: 想問沙田呂明才小學好唔好??

呂小係沙田區首選,不過,少過20分應該冇機會。與其不知被派往哪裡,不如報同區質素較佳的胡素貞上午或梁鉅鏐上午。這兩間學校質素相若,胡素貞勝在交通方便,但仍未知何時轉全日制。梁鉅鏐則環境優美,更會在2007轉全日制。

民房

梁鉅鏐今年獲教統局撥款英文科專科專教,多了英文專科教師。

民房

原來今年教統局只會撥款給指定的學校,該校才可額外增聘專科專教的老師。
我唔記得聽邊個講,話今年所有學校都獲教統局撥款,多聘一名教師,因為要推行專科專教。
唔知係我理解錯誤﹖抑或這是兩項不同的撥款!

大宅

『梁鉅鏐』是否真的於2007轉全日呢??????
因有朋友問過該校的主任, 回覆說:仍不知,不肯定?
孰真?

民房

據知,梁鉅鏐校董會已一致通過上午部2007轉全日制

別墅

joyluck_lady 寫道:
呂小係沙田區首選,不過,少過20分應該冇機會。與其不知被派往哪裡,不如報同區質素較佳的胡素貞上午或梁鉅鏐上午。這兩間學校質素相若,胡素貞勝在交通方便,但仍未知何時轉全日制。梁鉅鏐則環境優美,更會在2007轉全日制。

[size=medium]請問兩間的校址大約在那裡呢??

男爵府

胡素貞在第一城, 梁鉅鏐在賓景花園那邊.

民房

我個女讀梁鉅鏐上午,佢讀得好開心。校風幾好,派位又好,仲有逢星期二週會黃副校長會教通識,教的東西很有趣,我個女個個星期二都話我知。佢地9月30日上午7:30有國慶升旗睇,仲有步操管樂團同唐詩表演,家長可以去參觀,有時間可以去睇。

別墅

我想多口問句,各媽媽你們最初有否考慮bb讀國際學校或私校呢? 其實我想了解下各mama怎樣幫自己的bb舖排讀書的問題。(因我bb現在15個月了)我住廣源的。

你們的bb初初讀那間幼稚園的呢?? 有冇讀幼兒園呢....

好多的問題....

民房

環境運輸及工務局局長廖秀冬博士於本年7月到訪梁鉅鏐小學上午校,對該校工作讚不絕口,亦是她唯一到訪的沙田區小學。

大宅

沙田呂明才小學係咪真係好難入 ? 我女得15分係咪冇機 ? ?-( ?-(

知唔知讀邊間幼稚園機會大的 ? ?-( ?-(

民房

由於衹得一次入表機會,而一些受歡迎的學校又不限制收表數目,明知機會不大的家長就無謂浪費這自行選校的機會了。因為入了表就差不多等於放棄了自行分配學位

民房

我覺得冇20分無謂搏呂小。因為就算俾你搏到都要全級頭50名才可升呂中。如果在沙田區的中上小學考到頭50名,又使咩入呂中,大把英中揀啦!上年梁鉅鏐小學上午部有個女仔考全級90名都入左協恩。

別墅

tungtungma814 寫道:
沙田呂明才小學係咪真係好難入 ? 我女得15分係咪冇機 ? ?-( ?-(

我都想知!!! 還有讀邊間幼稚園入讀梁鉅鏐小學機會大的呢??
請問沙田廣源的龍岡xxxx小學又好不好呢???
其實,我最想知沙田那間幼稚園好些就真??因我囡囡現在才15個月大,首先要想好入那間幼稚園才可諗將來讀那間小學呢??? (真的漫漫長路... :-( )

男爵府

joyluck_lady 寫道:
我覺得冇20分無謂搏呂小。因為就算俾你搏到都要全級頭50名才可升呂中。如果在沙田區的中上小學考到頭50名,又使咩入呂中,大把英中揀啦!上年梁鉅鏐小學上午部有個女仔考全級90名都入左協恩。

協恩小學第90名都唔包上到中學, 梁鉅鏐小學上午部咪好勁 ?-( ?-( d 人死淨協恩小學, 咪係傻瓜 ?-( ?-(

當年派位, 無揀但又派我去, 我唔去, 咪 係 super 大傻瓜 ?-( 死, 会唔会有比天收, 因我逆天而行 ?-(

PS: 利益申報: 程度好與否, 我真唔知, 但肯定唔係最受歡迎. 不過, 受歡迎又未必最好. 自已衡量

男爵府

ww_so 寫道:
[quote]
tungtungma814 寫道:

我都想知!!! 還有讀邊間幼稚園入讀梁鉅鏐小學機會大的呢??
請問沙田廣源的龍岡xxxx小學又好不好呢???
其實,我最想知沙田那間幼稚園好些就真??因我囡囡現在才15個月大,首先要想好入那間幼稚園才可諗將來讀那間小學呢??? (真的漫漫長路... :-( )[/quote]

截至05年8月30號, 梁鉅鏐小學 05/06 P.1 收得90+人'炸'bor, 又個別升 P.2/P.3 轉左去一呂, 直資小學. 洗唔洗咁早鎖定呢間 ?-(

大宅

咁請問沙田官小又點睇呢?
My Blue Sky 我的楠楠和天天 想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。 咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

民房

要了解一間學校,應先到其網址看看
梁鉅鏐網址:http://202.82.17.67/html/index.html

民房

梁鉅鏐的國慶活動竟然上了10月1日英文報章南華早報頭版,另有七大中文報章刋登,非常罕見!

http://202.82.17.67/html/say/2005-10-01/index2.htm

首頁

尾頁

跳至