自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

1.第一曰帶兒子去,旱到了半小時,員工唔比我入,又唔比我在出面坐,叫我背住阿B和拿着一個大袋在出面啲街行下,又話唔可以到幼稚園個playground 或坐。

2.第一日忘了着socks 又要我比二+元買,還話我沒看通告。

3.BB病了有sickleave 本來通告話可以補課,但那位大肚的負責同事話一定不可補星期六,而且時間由playgroup 決定,不得更改,我問如果那天去不到,可否再約,她說不可以,那即是沒有補課。
They are really unhelpful.

4. When baby cries in the class, they will ask the parents to take their child out immediately. I think baby crying is very common and don't need to go out immediately.

5. I think it is not worth to join such playgroup at around 220 /lesson (1 hr 15 min) as the tuitor is not kind.There is 20 children in one class. There is even no tissue provided after hand washing or in the classroom as it is common for children having runny nose or crying.

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

綠楊

子爵府

2018復活節勳章

我囡囡翻九龍塘總校時好好, 完全無你講既問題.
Monkey媽媽

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

1. 早咗半個鐘真係太多, 我個仔間幼稚園(N,K1,K2,K3常規課程)只能早15分鐘, playgroup更只是早5分鐘而已. 自己睇時間on time去到就ok.

2. 睇通告的確係家長的責任.

3. 有時都要體諒下人哋, 星期六一定係最多人上, 比你補到, 我可以大膽講質素一定冇平日(少人d)咁好. 想補星期六, 除非你本身係星期六班. 如果係平日班, suppose平日家長係可以, 如果你真係逢一至五只有某一日得, 是否可以同校方講?

4. 小朋友好易受其他人影響, 一個喊開好易連環幾個一齊喊, 就算老師唔叫你走, 自己都唔好意思吧!

5. 師生比例1:20就太太太多了! 冇紙巾咪自己帶定多D, 或者帶手巾仔.

puipuiyan  AGREE~  發表於 11-7-30 02:31
AAG124888  AGREE  發表於 11-7-29 23:45
joeywongmy  AGREE  發表於 11-7-29 12:55
Sumyeema1  like  發表於 11-7-29 12:46
babybaby2007  agree  發表於 11-7-29 00:02
oscarmama  agree  發表於 11-7-28 22:57

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

which branch I don't like Cannan very much....

禁止訪問

回覆:迦南playgroup劣劣劣

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Monkey媽媽 發表於 11-7-28 21:21
我囡囡翻九龍塘總校時好好, 完全無你講既問題.

Agree~九龍塘總校D老師係非常好架

Smiile  對九龍塘迦南印象我都ok喎...不過某間分校就好多特別收費  發表於 11-7-29 14:27
alljodesign  你仔仔x2 又係讀九龍塘總校??  發表於 11-7-29 12:20

大宅

我都覺得方麗娟講得岩, 都知你一肚氣, 明白既!
但我都勁唔鍾意lee間野, 所以上左3個月唔玩囉!
其實我都成日在此聽到d媽咪話果度d老師好好, 我真係好想知佢地點好法囉!
另我都試過唔記得帶襪(又係第一日返), 佢地就提我下次記住啦,
家下要20蚊買對襪, 新例喎!

大宅

迦南有PLAYGROUP架咩...?

大宅

迦南有PLAYGROUP架咩...?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

rio1486 發表於 11-7-28 23:15
我都覺得方麗娟講得岩, 都知你一肚氣, 明白既!
但我都勁唔鍾意lee間野, 所以上左3個月唔玩囉!
其實我都成 ...
同意
我b 以前返playgroup

- 學校都係10分鐘前開大閘, 風雨不改
- 我讀嘅分校係冇得補堂, 其他分校有(不過只限上返平日playgroup), 呢D係學校policy (我當時仲要$400/堂, 1.5hr), 我B病咗都係咁蝕堂, 都冇法架.. ..咁你睇吓平日有冇屋企人/工人姐姐帶, 如果唔得都冇辦法啦
- 而家上playgroup著襪都差唔多係基本要求, 而且係你自己未留意到通告, 有得即場賣襪俾你總好過叫唔俾你上/叫你出去買返嚟

大宅

wyeth冷知識勳章

引用:Quote:rio1486+發表於+11-7-28+23:15+我都

原帖由 kiki.kiki 於 11-07-28 發表
同意
我b 以前返playgroup
Agree, 我之前帶阿b去上playgroup 都係五分鐘前先比入,我見過有次有個阿媽沒帶socks,真係比人叫佢返落街買。其實所有playgroup的rules都差不多啫。

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我就只覺得小朋友一喊就要佢離場唔多合理。小朋友可能只得2-3歲,喊係正常。除非返左4-5堂都喊到停唔到就真係要請佢走lu。

另外 一對二十的playgroup 真係太多人。
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

男爵府

畀面勳章

珍珠宮

溋溋 發表於 11-7-28 23:57
我就只覺得小朋友一喊就要佢離場唔多合理。小朋友可能只得2-3歲,喊係正常。除非返左4-5堂都喊到停唔到就真 ...

咁小朋友喊會影響其他人進行緊嘅活動, 家長有冇抱小朋友行埋一邊, 唔好太騷擾人, 定係由得佢响同學仔當中喊?? 如果真係喊得好大聲, 出一出去係會好D
換轉係另一個小朋友喊, 你係其他家長, 會覺得點先??? 將心比己, 你都唔想有個B係咁喊影響上堂嘅氣氛架, 有時BB喊得大聲, 其他人都聽唔到老師講野, 仲有, 一個喊, 有D小朋友會驚, 好可能喊埋一份, 到時就大合唱....

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

kiki.kiki 發表於 11-7-29 00:06
咁小朋友喊會影響其他人進行緊嘅活動, 家長有冇抱小朋友行埋一邊, 唔好太騷擾人, 定係由得佢响同學仔當中 ...
你講的都有道理,但我未見過。其實我覺得最理想的方法,是請家長離開,小朋友好快唔喊。我女自細返PLAYGROUP,當然時常遇過大哭不止或是百厭到極點的小朋友,我女兒也沒被影響,從沒跟住喊,而且我見小朋友喊D家長都唔想,佢地都唔開心,仲要呢個時候請佢地走,傷害更大,我會教女兒忍讓,始終這世界很大很多不同的人,避得一時唔避得一世。

而家我女兒大個,識同我講上堂的情形。原來大多數的興趣班,如有小朋友喊,在課室內,老師是不會理會的,把哭鬧的孩子擺在一旁,沒人理會。女兒說大多數的人很快不哭一起玩了,直至家長接回又再哭。所以不要以為把哭的趕走便成呢!

伯爵府

如果我B哭,我都會主動抱佢埋一邊或離開個ROOM一陣.唔知你B哭成點?但番得PG既一定細,SO一個哭會影響埋其他都哭....咁就唔好啦!
襪....當我第一次去某地方玩時,無要同佢地買....我以後都隨身帶一對! (AND 衫一套).....
至於20人,的確太多....係咪計埋家長??? 如果10+10都OK喎!
紙巾....點都應該要有D比大家隨手有用嘛!.....不過,我自己都一定帶多幾包!

珍珠宮

溋溋 發表於 11-7-29 00:20
你講的都有道理,但我未見過。其實我覺得最理想的方法,是請家長離開,小朋友好快唔喊。我女自細返PLAYGROU ...
如果係小朋友自己上堂, 冇父母一陪, 老師係會叫佢地坐埋一邊, 的確, 小朋友好快就會唔喊...相反, 如果家長响度裝裝吓, 俾小朋友見到, 就一定收唔到聲
不過如果係要家長一齊上嘅playgroup, 當有小朋友喊, 老師唔會請個家長自己出去, 係會請家長同小朋友一齊出去, 安撫情緒, 再入嚟玩過

我B細時試過, 有小朋友上堂喊, 佢都開始扁咀想喊, 我要即刻同阿B講野引開佢注意, 先冇喊出嚟....我有朋友個仔都會係咁, 見有人喊, 佢都好易會喊埋一份

珍珠宮

溋溋 發表於 11-7-28 23:57
另外 一對二十的playgroup 真係太多人。
呢個又真係太多......

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

kiki.kiki 發表於 11-7-29 01:01
如果係小朋友自己上堂, 冇父母一陪, 老師係會叫佢地坐埋一邊, 的確, 小朋友好快就會唔喊...相反, 如果家長 ...
原來係咁既....原來係我未遇過呢D PLAYGROUP....

首頁

尾頁

跳至