跳至

首頁

尾頁

複式洋房

升中選校(大埔區)

子女預備升中或現讀中一的家長,可否分享一些大埔選校策略?

例如組別,面試tips,校風及準備等。

thanks

伯爵府

Re: 升中選校(大埔區)

我都想幫你(我個仔讀緊中一,不過唔係大埔區)。
不如你講下你個小朋友既情況先,如依家讀緊邊間小學?成績如何?你想佢入邊間?我再睇下識唔識答你(或者我可以幫你問下我個friend,佢個女依家讀緊莫壽增中一)。

複式洋房

Thank you.

他現讀田小(運頭塘),成績是拉curve。即使96分亦可能得B grade. 小五下學期不是太好,名次接近100 (該校80以內可升讀第一組別)。

現正期待他可在小六第一次考試可拉回成績。"莫"及"迦"不敢想。如他的成績可追回,或會參加大抽獎。如只能保持上次,唯有報直資,以免去了第三組別。以大埔為例,聽聞學位較多,可否試band 1尾的學校?

想知有沒有校風較好及pure的學校,因他容易受人影響。其實他讀書都ok,不過常不小心影響分數。那間第二組別頭的學校好?劉梅軒好嗎?

thanks so much for your help.

男爵府

請 CHECK PM 喇 :-P :-P

快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

伯爵府

首先你不用太擔心,照我所知因為大埔區係出生率低既重災區,所以其實舊年開始大埔區既所有Band 1學生已經全部都入得晒大埔區既Band 1中學,而今年更加係應該有位剩,即係話就算個學生係屬Band 2成績(最好係Band 2頭)都好有機會入Band 1既中學(咁緊係唔好咁貪心揀莫同迦)。你個仔既情況其實應該屬Band 2(唔知屬頭定中,但一定唔係屬於Band 3)
我建議你不妨可以試下Band 1既羅定邦(6間英中之中呢間比較易入),就算第一論入唔到,抽籤時都要將呢間排第一,如果抽籤又抽唔到都可以試下去敲門(因你個仔間小學屬大埔區數一數二,考區內既英中比其他小學既機會大)或者救恩也不錯,其次既選擇係孫方中等,至於劉梅軒,我覺得程度較低,你個仔讀呢間好似徙左。至於直資都可以諗,不過如果入到羅同救就唔好諗直資囉。

複式洋房

Thanks Daddycheung.

咁你知不知道救恩的收生要求? 孫方中要普通話,我的兒子未能應付。

直資要在大攪珠前選好,所以我現在不能不擔心。

伯爵府

Sorry!我不太清楚救恩的收生要求(應該不會有太高要求?因是中文中學,它不會是大部份區內Band 1家長的心水之選)。只是在去年曾經與其他家長(不只一位)傾開,他們也說有子女入了此校,覺得此校不錯,最重要是校風純樸,是6間英中以外的首選。其次我個Friend個女個班主任,都曾經向我個Friend推薦此校,所以我覺得你不妨一試。
以下是此校的網址:
http://www.kyc.edu.hk/

複式洋房

Thank you.

羅的學生出入會被隔壁的慧遠影響嗎? 有朋友的兒子去年讀中一,但今年要留級。功課緊迫嗎?

謝謝你的幫忙。

伯爵府

我兒子的補習老師有個學生在羅讀,她今晚會來,我可以幫你問問她此校的情況。不過我個人覺得,你兒子間小學是出名谷,所以田出生的學生,基本上去邊間中學都無問題。還有,我兒子個同學去年本來自行揀了王,但入不到,但大抽獎時,入了羅(第五志願),所以我覺得此校較易入。
至於慧遠,也不是一個問題,因為我有個朋友識得此校的副校長及老師,她說此校是全大埔No.1(最尾數上),此校今年中一只有1?人,全校得?x人,如無意外出年此校會被殺。

複式洋房

再一次唔該哂。

如果可以請問問他的校風。

伯爵府

我剛剛幫你問左,她說此校功課及測驗也不多,但她認為如果小朋友較為定性會較好,因為此校有很多notes, 上堂時時常要做notes,如果小朋友唔留心上堂,返到屋企就要不停補做。她問我你小朋友的英文程度如何?如果不太好,揀救恩較好。此外她說此校校風很好。

複式洋房

Thanks a lot for your help.

他英文都ok - 我個人認為。但專注力稍弱,會密切留意此2校的消息。不過要待11考試後才決定直資或官津。

德信和培基好嗎?

你住大埔嗎? 小朋友在那裏補習呀?

thanks

伯爵府

我也是住大埔,補習老師是來我家補的。
我妹妹的朋友之前是在德信教英文,其後去了培基。去年我也有與他通電話傾談這2間中學,他的結論是培較好,原因如下:
因德是男校,學生較活潑好動,而培則學生較乖,因此校的收生要求較高(操行要有B或以上)。至於成績也是培較好,因培本身有小學在沙田,此校在區內算很Top, 他們最Top那班會去拔萃那些,其次會入培中。而德小本身在佐敦區屬Band 2, 最Top那些會入華仁,其次才入德中。加上培屬基督教,全校老師也是教徒,老師較有愛心。

複式洋房

Thank you.

複式洋房

daddycheung

請問你會點排"孔郭", "圓玄"及"救恩"?

你的小朋友在那裏讀書?學校好嗎?

THanks.

HPChingchingma - pls check pm

伯爵府

ecmun,

我當然會把救恩排第一,其餘2間不太認識,但睇返去年小學派本中學天書,圓的會考成績較好。
還有,我剛睇返本書,找到救的收生要求:面試分2次,各50%。第一階段,學業及品行30%,課外活動及校內服務10%,校外學術以外活動的經驗及表現10%。第二階段,面試表現,理解力,分析力,表達力25%,溝通技巧25%。
我兒子入了優才書院(直資學校,在將軍澳),此校很好,但唯一不好的,是地點太遠及程度很深。

複式洋房

Thanks a ton!

民房

i am a student in 迦密柏雨中學.i think 劉梅軒 is quite good~

複式洋房

可以具體說說嗎?

Thanks

民房

因為我阿媽同我揀學校嗰陣問過好多人,其中有d家長個女或仔喺嗰度讀都話ok~ :-P
ansonlee 寫道:
i am a student in 迦密柏雨中學.i think 劉梅軒 is quite good~

首頁

尾頁

跳至