跳至

首頁

尾頁

大宅

今日有老師打左黎話收我個女讀上午班~
大家對呢間幼稚園有咩意見?

別墅

我都係尋日收到學校電話, 話收我囝囝下午班, 我已經 reject 左, 因為參觀完間學校, 發現有一個嚴重問題, 就係無分男女洗手間, 雖然小朋友仲細, 但都唔可以咁囉, 所以我唔會讀呢間 lu

子爵府

MINI1601, please check PM.

別墅

回覆 hagupit 的帖子

講問你地幾時in 架, 我今個星期六先in, 佢地一路in 一路收生ga?

別墅

我上星期日 in 架, 尋日就收到通知啦!
你有無改過期呀! 正常唔會一路 in 一路通知咁攪笑架喎

大宅

其實好我個大女係元朗讀緊間好好既幼稚園都係冇分男女洗手間~
除左呢樣, 究竟間幼稚園好唔好呢?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我有位朋友以前係康盈做過
佢話有部份老師冇牌,大約三分一
一走鬼(教署觀課),就即刻大執位
大多數都係1對20-30個
上午n班會好d,都有一個正教,兩三個part time冇牌助教
下午就只得個正教
n班就奉勸唔好讀,因為d細路太多,又冇人手睇,打交基本上唔太大礙都唔埋
未戒片就唔好諗住幫你戒埋,佢地尤得個小朋友痾係片度,連廁所都慳返唔駛去
通常畢業果d揀聖愛德華多,貪佢程度淺,讀李兆強果d你預咗英文一定唔及格,甚至0分都試過,信唔信由你,不喜勿插,至在分享

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

呢間好差ga

別墅

^曾小姐^ 發表於 11-10-30 12:20
我有位朋友以前係康盈做過
佢話有部份老師冇牌,大約三分一
一走鬼(教署觀課),就即刻大執位
咁呢間學校都幾離譜喎, 我去 in 時, 佢地 d 老師一個又叫我囝玩住等, 跟住另一個見到囝囝想除鞋, 即刻又叫佢唔好除, 好快到, 所以每一個感覺已經唔係幾好.
in 完去參觀, 除左一個課室有老師在場之外 (因有設置兩個遊戲), 其他課室都無老師在場, 又已經有問題啦! 我去咁多間幼稚園, 間間嘅課室一定會有老師在場架啦!
而洗手間又男女共用, 所以收左我囝, 我都 reject 左

男爵府

2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實佢又未系講得甘差....阿女上年IN N, 一IN 完就即刻通知收, 我貪佢近屋企, 所以阿女今年都系度讀N....

洗手間系冇分男.女, 但系佢地系會將男仔同女仔分開去, 阿女都未戒到片, 但系佢放完學返屋企條片都冇濕, 即系佢地系會帶小朋友去洗手間...

佢系校舍舊D, 阿女讀左個零月, 我暫時都覺唔系太差, 都OK

大宅

畀面勳章

MINI1601 發表於 11-10-27 11:45
我都係尋日收到學校電話, 話收我囝囝下午班, 我已經 reject 左, 因為參觀完間學校, 發現有一個嚴重問題, 就 ...
洗手間無分男女, 我未了解之前, 都覺得點解唔教小朋友分ga~? 之後問咗好多親朋好友, 好多都答我宜家唔同以前, 無分ga~啦, 但會分前後男孩子先女孩子後, 所以單憑這點, 我都唔覺有咩唔好!

但如果係n班真係最好近屋企! 我自己小朋友唔係讀這間, 但我睇到關於無分洗手間問題, 路過答下咀, 因為我之前都係咁諗!
平平安安.....順順利利!

侯爵府

karen0128 發表於 11-11-1 11:53
洗手間無分男女, 我未了解之前, 都覺得點解唔教小朋友分ga~? 之後問咗好多親朋好友, 好多都答我宜家唔同以 ...
唔係架,我個fd話如果時間太趕,有d女仔未去完,老師都會帶d男仔照入去

別墅

呢樣嘢一定啦! 同埋小朋友好多都係好急先話要去洗手間, 唔通裡面有另一性別小朋友, 佢就唔比佢痾由佢賴咩, 根本無可能.
所以我都唔明點解咁多 mama 唔 care 呢樣嘢, 我就十分介意啦!

別墅

我IN完都收到OFFER PM, 不過我會REJECT, 感覺老師質素麻麻,大肌肉訓練地方好細好少設施, 我個女都好似唔多喜歡E間學校咁,佢入到去完全唔答老師問題,連玩具都唔肯玩,IN完出去問返佢又識答晒

別墅

因為康盈有 N 班,所以上午好多都應該留返比佢地.
但係呢間學校讀緊 N 班嘅家長, 又幫小朋友搵其他學校讀 K1, 如果間學校好,家長就唔使轉校啦!唔通 d校服唔使錢咩。

別墅

我都係報n班ja,入到去感覺真係麻麻,小朋友直覺唔騙到人,算喇,雖然間學校係好近我,不過無辦法,考慮其他遠少少

大宅

回覆:mamalihome 的帖子

雖然收我個女收上午,不過我都冇交留位!

侯爵府

MINI1601 發表於 11-11-7 00:25
因為康盈有 N 班,所以上午好多都應該留返比佢地.
但係呢間學校讀緊 N 班嘅家長, 又幫小朋友搵其他學校讀 K ...
咁又唔係喎,我個fd話通常朝早n班起碼有成3分2都轉去第二間讀k1

男爵府

BK Milk勳章

又唔好講到咁差...我個女今年都係到讀N班架...
有四間都收左佢...我最後揀左哩間。佢讀左個幾月你係感覺得到
佢唔係你地口中咁差既...我都會聽人講亦都知有唔好既地方...但
佢啲老師係細心會關心小朋友架...女女係果到個幾月都已經識得
唱好多歌好享受唔會話唔返學...哩啲係我地有眼睇既...佢N班對住後面我都有企係窗出面聽下入面情況...你係FEEL到入面啲小朋友係玩得開心...
我個女係入面坐唔定架...但佢每次都係用耐性去叫佢返去坐我未聽過有煩躁既聲音...
另外我都有報金麗始終羊群心態嘛...報名考第二間係好正常吖..依家啲KG成年前報我個女讀左個幾月都未知個教學佢WORK唔WORK報多幾間做BACKUP係唔出奇架就好似N班一樣...當然如果佢今年係學校個情況係唔好我會轉如果係好咪繼續留低對小朋友都好架...

侯爵府

ivykinder 發表於 11-11-8 01:41
又唔好講到咁差...我個女今年都係到讀N班架...
有四間都收左佢...我最後揀左哩間。佢讀左個幾月你係感覺得 ...
你提起呢樣,我個fd以前都向我提起過
佢話d老師都曾經叫佢地,會有家長係窗望入黎,或者趴上黎睇,叫佢小心d
佢話間幼稚園唔係話唔好,只係人手冇,個主任又刻薄,又識做人,一個老師做兩個人既野,點會有咁多時間去睇小朋友吖
佢地d老師真係好慘

首頁

尾頁

跳至