跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下葵涌天恩幼兒學校好唔好, 好似冇咩人提過呢間學校咁~

複式洋房

天恩係幼兒學校 (即 n1-n4), 全校四班(每級一班), 全日制, 只有100個位. N1 (即兩歲) 只有 20多個位.

要有位剩, 先會N2 (即K1)收插班生, 而家好多有外傭, 全職返工家長都未必會選全日N1, 所以多數係葵涌村居民讀.

幼兒學校主要以照顧小朋友為主, 自理能力會較高, 但課程相對會較淺, 活動比較多, 返學會開心! 小兒 / 小女多年前都係天恩讀, 而家已經 P.4/ P.3, 而家有冇改變就唔太清楚 !

個來人分享, 雖然好多家長覺得幼兒學校課程淺, 但我覺得 K1-K3 應培養小朋友獨立.自理, 囝囡剛升小一都係全級考80+/150, 但一直不用補習, 每年都能進步數十名 (去年已經追到全級 20+/150), 所以幼稚園同小學未必有太大關係 (考直資小學要面試例外)!

大宅

引用:想問下葵涌天恩幼兒學校好唔好,+好似冇咩人

原帖由 joenray 於 11-11-09 發表
想問下葵涌天恩幼兒學校好唔好, 好似冇咩人提過呢間學校咁~
我囡一歲報呢間,到依家25個月,都冇位。應該唔差得去邊!

大宅

多謝兩位解答~~

大宅

最近聽人講, 今年果度換人換得好勁, 上年好多老師走左, 連姨姨都轉左好多, 所以好奇問下, 想睇下呢間學校的評語...

大宅

環保接龍勳章 BK Milk勳章

我上次去食飯有個WAITESS同我傾開, 話佢個囡讀緊, 自理能力好好, 所以我都報咗名, 但未知幾時有得INTERVIEW (好似話一月), 課程我都知會比較淺, 如果有得IN 先再諗......

大宅

我都同個仔報左,但17個月大先報名,睇怕排唔到N1喇

大宅

引用:我都同個仔報左,但17個月大先報名,睇怕排

原帖由 P師奶 於 11-11-18 發表
我都同個仔報左,但17個月大先報名,睇怕排唔到N1喇
我囡一歲遞表排到依家26個月,前幾日打來話26號K1 interview

首頁

尾頁

跳至