單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

如係mk仲好~
有否介紹??
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

大宅

回覆 rainlamrainlam 的帖子

一般離婚都要7500.如想有D特殊要求,你可同律師講,佢會同你講價錢.我係搵'丫茶茶'.

侯爵府

畀面勳章

回覆 Heartless819 的帖子

要7500咁貴架~~~~~~
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

大宅

rainlamrainlam 發表於 12-3-7 01:39

要7500咁貴架~~~~~~
唔貴架啦,我都搞左14000.有律師,你的利益會有保障,如:分家產

侯爵府

畀面勳章

下~唔係呀
好貴呀你~
咁點解有d律師樓只收4~5千既

大宅

rainlamrainlam 發表於 12-3-7 01:44

下~唔係呀
公價來的,正如大家會搶生意一樣,比個價低D,你坐低左同佢傾,冇死錯人.

大宅

Yip Tse Tang about $5000

Heartless819  我就係找呢間.  發表於 12-3-7 12:33

侯爵府

3年前双方傾掂所有野(子女管養權贍養費,)當時律師收我4500蚊快靚平!!而家不清楚有否加價!你有需要我可Pm电話給你打去問下

大宅

引用:3年前双方傾掂所有野(子女管養權贍養費,)

原帖由 babytszkin 於 12-03-07 發表
3年前双方傾掂所有野(子女管養權贍養費,)當時律師收我4500蚊快靚平!!而家不清楚有否加價!你有需 ...
點解唔去法援?平好多!

複式洋房

回覆 ann2228 的帖子

如果律師攪是否大家都不需耍出庭呢 ? 需要時間又多久 ?

大宅

回覆:粉红傻豹 的帖子

Sorry!我不太清楚。

大宅

回覆:rainlamrainlam 的帖子

我$3500攪掂晒,主要傾好贍養費及撫養權,有咩資產自己分配好先,大家無乜野要爭,各自去律師樓簽名,唔使再見面,唔使上庭。乾手淨腳。大約4-5個月就出到「絕令」kakakakaka........

男爵府

Fanny0707 發表於 12-3-7 14:26
我$3500攪掂晒,主要傾好贍養費及撫養權,有咩資產自己分配好先,大家無乜野要爭,各自去律師樓簽名,唔使再 ...

我想問膽養費同撫養權係咪相方傾好先, 再同律師講?

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

$4,500

咩都吾駛傾...冇子女......雙方既......都係 mk wo....
應當一無掛慮,只要凡事藉着禱告、祈求和感謝,將你們所要的告訴上帝。
上帝所賜那超越人所能了解的平安(註),必在基督耶穌裏,保守你們的心懷意念。

大宅

回覆:lawmiki 的帖子

係呀!分居滿一年,相方同意,你做呈請人,準備相方身份證資料,相方聯絡地址及電話,結婚證書正本,出生證明書,你有冇職業,收入幾多(口述可以,不需要證明。)律師行會問除左你之外有冇其他人幫你照顧子女,最好是但話你亞爸亞媽,等個法官知道子女照顧及生活有保障,就多數唔使你見法官,子女贍養費相方協議好,唔係隨便任你寫,如果對方唔簽名,你寫天文數字都無用,你有冇定自己贍養費,如果冇,你要同對方講好,一定要寫$1比你或更多,如果將來知道佢有錢,你都有權同佢攞多d $$。呢d係我個case嘅情況,希望比到大家做參考。

公爵府

Fanny0707 發表於 12-3-7 15:25
係呀!分居滿一年,相方同意,你做呈請人,準備相方身份證資料,相方聯絡地址及電話,結婚證書正本,出生證 ...

請問係咪一定要經律師搞?自己填2D & 2C 交表有咩分別?贍養費咪一定要填實數? 如果填男方收入的X%可唔可以?如果我哋係相同地址但分房瞓會唔會唔算分居?

男爵府

我無揾律師自已去灣仔家事法庭千零蚊搞掂,係以分居兩年單方面申請,雙方同意,亞女撫養費乜費佢一毫子都唔洗,我獨自養個女,我知自己好傻

大宅

引用:Quote:Fanny0707+發表於+12-3-7+15:25+係呀

原帖由 SmileFoReVeR 於 12-03-07 發表
請問係咪一定要經律師搞?自己填2D & 2C 交表有咩分別?贍養費咪一定要填實數? 如果填男方收入的X%可唔可 ...
請問係咪一定要經律師搞?(不一定)自己填2D & 2C 交表有咩分別?(相方唔想見面,或者很難相約時間,所以交律師做)贍養費咪一定要填實數? (咁佢應承幾多$就寫落去囉)如果填男方收入的X%可唔可以?(唔清楚,最好你到時問吓人)如果我哋係相同地址但分房瞓會唔會唔算分居?(係可以當分居,但如果要申請學生資助,最好有分居通知書做證明(律師樓收$500左右)。

侯爵府

ann2228 發表於 12-3-7 09:36
點解唔去法援?平好多!
哦…因為當時社工邦我搞緊公屋吹我椤離婚文件,而且法援要填文件出文件又慢!糸律師到我只簽名己ok!3個月出埋絕對離婚令連我社工都話好快

侯爵府

畀面勳章

回覆 Fanny0707 的帖子

咁呀b係咪跟你,咁你贍養費拎到幾多??
咩叫絕令??
好似話離婚要等分居一年,係咪會有人check(有冇分居)架??

首頁

尾頁

跳至