家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我喺度住咗快5年,一直都未試過地板出水咁嚴重。話說上年12月度,我樓下個單位裝修,同換埋冷氣,有日裝修佬走時忘記熄冷氣,竟然會令我個地板喺天寒地凍嘅時候出水,抹極都仲有,之後管理處搵返樓下業主返嚟熄冷氣先無再出水。

依家夏天,樓下個個租客成日開冷氣,我個地板又再嚴重出水,最慘個出水位置係小朋友床旁邊,一個2尺x2尺位置,抹極都出水。最驚小朋友上落床會跌親,所以要放塊布喺度,一日起碼抹4、5 次,布要換3條。

同管理員投訴過都無用,佢哋又無權唔比人開冷氣。除咗不斷抹外,都唔知點解決。有無人試過有呢個經驗?有無人可以幫到我,話比我知點解會咁。

男爵府

回覆:磚地板嚴重出水!

因為佢將出風位撥左向上對住天花樣,所以你地下會有水出。我地管理處喺電梯大堂都貼左通告叫人路好咁做。你試下當面同佢傾下,將個實際情況同佢講下,睇下大家可唔可以相就下。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓下冷氣個風口向上吹天花,所以你地會出水

我以前都試過,但管理處話樓下係黑社會,成日話眨人,不過後來搬走左,而家我地板無再出水.

alicecbb  樓下有黑社會咁驚~~  發表於 12-6-12 12:41

伯爵府

畀面勳章

引用:我喺度住咗快5年,一直都未試過地板出水咁

原帖由 細B媽媽 於 12-06-10 發表
我喺度住咗快5年,一直都未試過地板出水咁嚴重。話說上年12月度,我樓下個單位裝修,同換埋冷氣,有日裝修 ...
我有個朋友情況和你一樣,有兩個方法,第一:換木地板,你應該唔會用呢個方法,第二:買部抽濕機返嚟長開。

HLDMaMa  換木地板咪重慘,直倩pok出嚟啦。  發表於 12-6-14 18:37

大宅

回覆:細B媽媽 的帖子

半個鐘頭前抹完又係咁,近排抽濕機壞咗,已經長開風扇吹住都無用。樓下租客養咗隻狗,所以長開冷氣。佢已風口向下喎,但我唔信囉,無理由撻嘢成日出水。

kuku1125  mouth:誇張喎!  發表於 12-6-27 11:32
linglingcandy  佢呃你  發表於 12-6-16 12:16
tszyau2000  wa...好嚴重wor  發表於 12-6-12 17:04

大宅

引用:因為佢將出風位撥左向上對住天花樣,所以你

原帖由 於 12-06-10 發表
因為佢將出風位撥左向上對住天花樣,所以你地下會有水出。我地管理處喺電梯大堂都貼左通告叫人路好咁做。你 ...
有一朝我個女就喺喺間扇低整到下巴,我立即落樓下問佢可唔可以將風口向下,佢就唔開門,只係隔住度門話已經向下,仲話有乜就同管理員講。

禁止訪問

男爵府

引用:半個鐘頭前抹完又係咁,近排抽濕機壞咗,已

半個鐘頭前抹完又係咁,近排抽濕機壞咗,已經長開風扇吹住都無用。樓下租客養咗隻狗,所以長開冷氣。佢已風 ...
用軟工,請佢上你度睇下情況,仲要比佢見到你有小朋係度,我想佢會正視風口問題。
因為我生B前在媽家待產,又係咁,樓下見到個地下以及我(大肚婆),個樣好唔好意思,就係咁解決左。

伯爵府

畀面勳章

引用:半個鐘頭前抹完又係咁,近排抽濕機壞咗,已

半個鐘頭前抹完又係咁,近排抽濕機壞咗,已經長開風扇吹住都無用。樓下租客養咗隻狗,所以長開冷氣。佢已風 ...
我朋友長開抽濕機就解決咗問題,你都係買部新抽濕啦,人地唔合作你都冇符。

大宅

回覆:Haileyng 的帖子

啱啱又投訴管理處,管理員話佢係換咗部分體式,咁如果佢d喉藏咗喺天花嘅話,咁就風口點吹向下都無用。

男爵府

引用:啱啱又投訴管理處,管理員話佢係換咗部分體

啱啱又投訴管理處,管理員話佢係換咗部分體式,咁如果佢d喉藏咗喺天花嘅話,咁就風口點吹向下都無用。

...
D人真係好自私,樓下願意同你合作找出原因及解決方法,就唔洗咁煩。
為有叫小朋友行時小心D。希望你可盡快解決呢個問題。

大宅

引用:Quote:原帖由+細B媽媽+於+12-06-10+發表啱

原帖由 SMKATHY 於 12-06-10 發表
D人真係好自私,樓下願意同你合作找出原因及解決方法,就唔洗咁煩。
為有叫小朋友行時小心D。希望你可盡快 ...
係,我都唔知點解佢明知佢房部冷氣令人咁困擾,但佢都可以全日開住,由得我樓上喺咁出水。昨日星期日,佢無出街,全日開住嗰部機,我唯有唔比小朋友入房,直至黃昏6點,我真係忍唔住,再call管理員,叫佢開廳冷氣,熄下房嗰部啦,成屋起碼3部機 ,點解係要咁自私,長開有問題嗰部。我個女整到下巴唔通係小事,唔通要有再嚴重d嘅意外先肯改善?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

細B媽媽 發表於 12-6-10 20:47

...
一般做冷氣都唔會將喉藏咗喺天花, 就算喉藏咗喺天花一樣要做隔熱. 而分體所有都係風口向下, 所以佢係用分體一定唔係風口向天花問題.可能佢開到好凍.

你試摸吓你地面係唔你好凍? 如果好凍就係, 解決成法如果下面唔合作, 你可以買塊厚膠地墊,一塊塊砌果或者成卷都得, 自製一層隔熱層, 就唔會出水.

子爵府

BK Milk勳章

上年樓上都話我冷氣機風口向上,攪到佢地板濕曬,而管理員落黎睇,我好樂意比佢地入屋,但睇到我風口唔係向上,事實我都唔會向上,但平時只開20度,真係唔明點解

大宅

引用:Quote:細B媽媽+發表於+12-6-10+20:47+啱啱

原帖由 clpapa 於 12-06-11 發表
一般做冷氣都唔會將喉藏咗喺天花, 就算喉藏咗喺天花一樣要做隔熱. 而分體所有都係風口向下, 所以佢係用分體 ...
依家就係我個仔房只有部份地磗涷,而凍嘅地方係垂直於佢裝機位置。

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

細B媽媽 發表於 12-6-10 15:06
我喺度住咗快5年,一直都未試過地板出水咁嚴重。話說上年12月度,我樓下個單位裝修,同換埋冷氣,有日裝修 ...
細B媽媽
每年夏天,我仔女房的地板出水很嚴重,和你一樣整日抹和放乾布,叮囑小朋友岀入小心,不准跑!常向管理處投訴,只會改善幾日,跟着將風口吹向天花板,惨!惨!惨!

今年更甚,長期潮濕,房門框脚發現透明蟻仔行,真頭痕!

C6話中了六合彩,買部冷氣機長期吹向地下,等他感受吓出水................

大宅

細B媽媽 發表於 12-6-10 17:35
細B媽媽,你家的地磚和我家一樣!

大宅

引用:Quote:細B媽媽+發表於+12-6-10+15:06+我喺

原帖由 元元 於 12-06-11 發表
細B媽媽
每年夏天,我仔女房的地板出水很嚴重,和你一樣整日抹和放乾布,叮囑小朋友岀入小心,不准跑!常向 ...
我暫時用咗小朋友嘅遊戲墊墊住間房個地,因我唔想有嚴重意外。我老公今晚放工會拓部新抽濕機返嚟,舊嗰部都抽到壞埋。
今朝都打咗比管理處,我話如果我呢度因為地板濕而有乜意外,我會claim樓下業主,保留追究責任。

大宅

引用:Quote:細B媽媽+發表於+12-6-10+17:35+半個

原帖由 元元 於 12-06-11 發表
細B媽媽,你家的地磚和我家一樣!
你都係咁嚴重?樓下知唔知道?係咪好似我樓下嗰個,一於少理?

大宅

回覆 細B媽媽 的帖子

樓下這家人知,大家都是兩間房,奇怪只是兒童房受冷氣影响出水,上年親自帶小朋友去拍門請求幫忙將風口向平或下,他們應了就算,改善1段時間,惨痛又返嚟!

首頁

尾頁

跳至