跳至

首頁

尾頁

民房

請問冬姑頭 & Drum-stick 到了溫哥華未?

Hi, 如你們到了, 可否分亨一下找學校的資料? 考慮緊靜係比個仔一個先去Van, 放在親友家中, 他們住Burnaby , 但又唔舍得,兒子已14歲了, 還是不會主動讀書,所以好担心,想找一間好 school, hope we can share some information here, or anyone can help? Thanks

民房

Re: 請問冬姑頭 & Drum-stick 到了溫哥華未?

Hi bluemoon,

我是住在多倫多的,不大熟識温哥華的學校,在加拿大讀書比較輕鬆,功課不多,在寫作方面,老師不會限制學生的字數,只會給予comments ,令學生信心加強,學校生活不黑板,相信小朋友來這兒會主動讀書。

找一間好的學校真的很重要,尤其他自己一個到温哥華讀書,容易學壞,我在這兒都見到有些學生在 lunch time 的時候,在學校附近的 pizza 店門外食煙。
:wave

民房

Re: 請問冬姑頭 & Drum-stick 到了溫哥華未?

Thanks for sharing, I'll will think about it carefully.

大宅

Hi, bluemoon

我仲未去溫哥華, 會係今年8月至過, (好驚最尾果個月唔捨得走)

其實主唔主動讀書, 咁你個仔係香港會唔會主動讀呢? 我諗如果你個仔係主動果隻, 而你既親友又能好好照顧佢, 相信冇乜問題. 至於學校方面, 都係我令我頭痛, 點樣至選到一間好學校呢? 以下是我小小愚見, 你可以參考下,其實你可以上網睇下學校考公開試既成績, 同埋選擇一間近屋企學校, 因為太遠, 長途跋涉, 冬天都幾辛苦. 因為不清楚你兒子英文程度, 去到可唔可跟到課堂, 都要小心處理, 因為如果一過到去揀一間非常top既學校, 佢自己都未適應到生活, 功課上又轉晒nicam, 佢要時間適應喎? 因最怕你地唔係佢身邊, 再係功課上未習慣, 同埋驚你個仔已經14歲, 會"監介"怕羞唔主動講英文同主動識朋友, 便對讀書產生唔到興趣.

你可以分兩頭做事, 一方面叫你親戚留意下附近d學校, 可以入去參觀下同放學時間係學校留意下學生d品行. 另一方面你可以去加拿大教育中心免費"知"詢, 係上環信德中心, 果到d職員好nice好樂意幫你分析, 仲可以提供升學/學校資料比你. 你亦可以透過佢地幫你個仔揀學校, 不過係同佢地有聯系既學校至得, 佢地係非弁利, 收費唔會貴

我自己都係去此中心"知詢"同埋聽左我家姐比既意見, 第一年過到去先比我個仔讀間公校(因公民免費), 等佢適應了之後, 成績可以既話, 再幫佢轉好d既學校(私立或公校).

希望可以幫到你喇

民房

Hi, 冬姑頭,

多謝你的意見, 我會打電話去問下加拿大教育中心。

我個仔就係唔主動讀書,所以至咁擔心。

Thank you very much :-P

首頁

尾頁

跳至