自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120627/16463192

【本報訊】候任特首梁振英被屋宇署踢爆山頂裕熙園住所有六處僭建後,即時拆走僭建物圖息風波。不過本報發現,根據裕熙園公契,原來屋苑所有業主均有權使用梁振英5號屋對開的游泳池、陽台、公用花園及行車通道,但梁振英卻在通道僭建鐵閘,多年來獨霸這些屋苑公家設施,使之成為梁家私人遊樂場。
記者:張岳弢、梁德倫、馬志剛、雷子樂

本報翻查裕熙園公契,共享空間( Reserved Area)一項顯示,所有住戶都有權自由使用以下設施:4及5號屋旁的行車通道、社區花園( Communal Garden)、游泳池( Swimming Pool)及陽台( Deck),公契以黃色顯示,而這些設施最多也只能在各業主達成共識後交由屋苑經理負責管理,例如日常維修及使用方法等。記者再翻查梁振英於1999年向發展商購買4號及5號單位的買賣合約,當中所附的建築圖則也沒有顯示他同時買了上述設施。 屋宇署竟容許繼續霸佔 大律師陸偉雄確認,一般公契會以黃色顯示屋苑的共享設施,而在樓宇買賣合約中則會以粉紅色標示小業主所擁有的範圍,故根據梁振英的買賣合約圖則,他無權獨佔這些共享設施。然而,在今次被踢爆的僭建醜聞中,梁振英一直在4號屋旁的車道加設鐵閘,原來不僅屬僭建,而且變相剝奪了1至3號屋的業戶使用這些設在5號屋附近的屋苑公用設施的權利,花園及泳池等設施多年來成為梁家私人遊樂場。
不過,屋宇署似乎並無發現這一點,候任特首辦昨仍表示,分隔梁宅及裕熙園其他洋房的大閘會補辦手續保留,即容許梁家繼續霸佔屋苑公用地方。記者昨向候任特首辦查詢,至截稿前未獲回覆。
梁振英昨早7時許離開大宅,登車往機場上京,未有回應傳媒提問。而工人在上午10時許到場繼續清拆,至中午完成工程後離開。約11時,候任特首辦主管羅范椒芬前往巡視,至下午1時左右離去,無回應記者。候任特首夫人梁唐青儀中午坐車出入大宅時,也沒有透露工程進展。至下午2時左右,社民連立法會議員梁國雄到場抗議,要求梁振英辭職。

4號屋的僭建雜物房已清拆,但梁振英無開放大門以示無僭建地庫。

沒開放4號屋大門證清白 至下午3時半,候特辦安排記者入內拍攝,但每家傳媒只限一名記者入內,而且視察時間只限10分鐘,拍攝地點亦只限已清拆的4號屋僭建雜物房和5號屋車位上蓋。現場所見,4號屋約40平方呎的僭建雜物房、5號屋停車位的僭建玻璃圍欄及金屬支架上蓋已拆走。屋宇署人員黃昏到場視察,候特辦表示,六項僭建四項已清拆,車位下方約200呎僭建空間因不清楚結構,須與屋宇署商討如何處置,而其他僭建物,拆卸後已全部運走棄置。
此外,雖然候任特首辦前晚否認4號屋也有僭建地庫,但梁營昨並沒開放4號屋大門讓傳媒視察以示清白。有熟悉屋苑狀況的人士堅稱,4號屋的確有「半層」地下層是僭建,「位置係向玻璃屋方向,係半層喺地下嘅 lower ground,同樣約200呎」。消息人士稱,該半層僭建在十多年前已存在,梁振英肯定知情,「後來有冇填返,就不得而知」。

子爵府

畀面勳章

講真, apple daily 講 gei 野我唔會信到十足, 但HK確實又需要呢類的報紙

如果HK無 apple daily , 我地又真係好難見到D高官 and 建制派的真面目

好矛盾

Zen0  agree, SCMP個單,  某D 報紙連報導都無  發表於 12-6-27 12:56
nelnelhk  我睇開蘋果/爽報/AM730  發表於 12-6-27 11:44
meow~meow  最緊要保持理智,不要被人利用就ok.  發表於 12-6-27 09:25
meow~meow  我都有睇apple, 東方、成報、信報..唔矛盾,人係需要有分析能力。  發表於 12-6-27 09:23
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

子爵府

maisyraymond 發表於 12-6-27 08:35
講真, apple daily 講 gei 野我唔會信到十足, 但HK確實又需要呢類的報紙

如果HK無 apple daily , 我地又真 ...
其實除左蘋果,今日明報果單大獲,話梁振英講大話
我覺得咩報紙都好,睇完先判斷邊段真邊段假

記者、報紙、編輯都有自己的立場同睇法,絕對不可能做到客觀中立

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:講真,+apple+daily+講+gei+野我唔會信到十

原帖由 maisyraymond 於 12-06-27 發表

如果HK無 apple daily , 我地又真 ...
睇完apple再睇東方再睇明報。
之後自己中和

五夠時間就睇蘋果跟住自己降key4度

Keroro_stephen  我估信四成左右啩  發表於 12-6-27 14:10
meow~meow  點降法?  發表於 12-6-27 09:26

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

peoplepower 發表於 12-6-27 08:39
其實除左蘋果,今日明報果單大獲,話梁振英講大話
我覺得咩報紙都好,睇完先判斷邊段真邊段假

天眼"話"個棚唔係買入時有架

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 回覆:peoplepower的帖子

我相信梁振英有潛建。

不過我更相信呢幾年長毛都擺佔公屋,月入幾萬住公屋,講市民講話擔心幾年後失業,幾年又幾年。。。

nelnelhk  佢個幾萬用來開辦事處請人架。。。  發表於 12-6-27 11:45

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

政客, 不論背景, 都係信唔過的!

寶石宮

政客, 不論背景, 都係信唔過的!

水晶宮

其實有時真係僭左, 我接受到架. 前提唔影響人地, 又唔會危險, 肯即時改正, 唔好搞3搞4, 我ok的。唔好諗住講大話, 又賴人地, 又呢又路。 但係呢d, 霸埋其他人既地方, 真係唔係好得囉...

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

又係生果報?信唔過………報導下某立法會議員月人幾皮嘢,依然死霸住公屋單位,要全面(追擊)果隻,最小連續三十日頭版跟進我就話佢有公信力!

gemiling  你睇埋明報先啦!  發表於 12-6-27 09:51
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

子爵府

rabbit75 發表於 12-6-27 08:55
又係生果報?信唔過………報導下某立法會議員月人幾皮嘢,依然死霸住公屋單位,要全面(追擊)果隻,最小連 ...
我就覺得一單還一單,依閱下的邏輯,明報都唔見得有公信力

如果我轉貼文匯大公,你又點睇呢?

nelnelhk  而家蘋果同好多報紙都有動新聞啊, 有視頻的  發表於 12-6-27 11:46
meow~meow  最信得過係電視新聞台,有眼睇,有耳聽,可以自己判斷。  發表於 12-6-27 09:28

子爵府

2018復活節勳章

mrs.so 發表於 12-6-27 08:47
我相信梁振英有潛建。

不過我更相信呢幾年長毛都擺佔公屋,月入幾萬住公屋,講市民講話擔心幾年後失業,幾 ...

原來可以用咁既理由擺公屋, 個個有樣學樣, hahahha
Monkey媽媽

翡翠宮

Re

peoplepower 發表於 12-6-27 09:03
我就覺得一單還一單,依閱下的邏輯,明報都唔見得有公信力

如果我轉貼文匯大公,你又點睇呢?

你哋都識得講(一單還一單)?希望你地都識得把呢個(道理)用系第二件事上………
答返你嘅問題先……我只睇東方,之後再睇蘋果……其他報章不會經常睇……

meow~meow  加多句:靚兔出名民x聯。  發表於 12-6-27 09:30
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350

大宅

Monkey媽媽 發表於 12-6-27 09:09
點解到而家仲有人話長毛霸佔公屋?
佢可以住公屋既理由,係因為佢每個月都捐佢份糧俾指定既機構,只係剩返萬幾蚊俾自己。所以佢只係需要俾雙倍租。

一個咁出名,政府咁憎既如果真係濫用公屋,你認為政府會唔做野?

係做依d 咁無聊既指控之前,唔該了解下個事實先啦。

Monkey媽媽  邊個最無聊, 無建設性, 大家都好清楚.  發表於 12-6-27 09:20

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

翡翠宮

Re

Monkey媽媽 發表於 12-6-27 09:09

9月9日之後,阿梁生可以名正言順(住)公屋囉!

Monkey媽媽  yeah  發表於 12-6-27 09:18

男爵府

lochin1989 發表於 12-6-27 09:14
點解到而家仲有人話長毛霸佔公屋?
佢可以住公屋既理由,係因為佢每個月都捐佢份糧俾指定既機構,只係剩返萬 ...
因為長毛搞事,長毛撐雙非撐外傭出賣港人利益所以佢做乜都係衰架
成人每日應進食400g蔬果

公爵府

回覆 rabbit75 的帖子

樓上有POST話佢捐款, 咁佢繼續捐可以名正賢順住

公屋一人單位既入息上限佢已經超過, 萬幾元先, 萬頭OR萬尾, 二人單位都係萬頭多啲先可以合資格

唔啩得行入領匯既停車場可以咁多靚車月租, 唔啩得咁多人可以交雙倍租, 個個學長毛捐款就可以富戶住公屆屋, 黎招絕, 難為了基層市民...

大宅

mrs.so 發表於 12-6-27 09:22
回覆 rabbit75 的帖子

樓上有POST話佢捐款, 咁佢繼續捐可以名正賢順住

咁佢事實上既收入係只有萬幾蚊喎。
交雙倍租既住戶的確係唔需要搬走架喎。

佢唔係不定期咁捐款,係簽左約每個月都要捐款。所以佢繼續住真係名正言順合法合理架喎。

公爵府

回覆 lochin1989 的帖子

新國民你真係了解長毛, 多謝你既合理解釋, 多謝!

Keroro_stephen  係, 無錯, 長毛真心為港人, 一人一票支持佢做特首(請問咁樣嘅post收到幾錢?)  發表於 12-6-27 14:14
nelnelhk  有晚11:00係街佐敦見到長毛一個人抱住好大碌banner同好多海報, 佢認真做野架  發表於 12-6-27 11:48

首頁

尾頁

跳至