家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

我隻儲蓄基金話分2part, 第1part供28個月,但30年都唔郁得,之後第2part就隨時可以攞得。最初sales話每月只係收6蚊美金管理費,又話轉基金又唔駛手續費。
點知現在睇真正月結單,完來第1part的基金每年要收4.5%乜乜管理費同1.2%乜乜行政費,加埋成5.2%。
如果基金每年得個5點幾%回報,等如白白俾舊錢AIA用咗30年。超搵苯。
最慘係如果基金0增長,每年累積扣5.2%,唔駛20年,就扣到1蚊都冇。

個sales話唔駛驚,基金點會升5.幾%咁少呀,閒閒地20幾%啦,我會幫你睇住嘅。
但我發覺D基金開始頭個1,2年就升百幾%,之後都係跌番百幾%,有鬼20%咩。D基金經理就袋袋平安。

大家有冇發現同樣問題。

琥珀宮

引用:我隻儲蓄基金話分2part,+第1part供28個月,

原帖由 happy-amylee 於 12-07-10 發表
我隻儲蓄基金話分2part, 第1part供28個月,但30年都唔郁得,之後第2part就隨時可以攞得。最初sales話每月只 ...
供咗3年先有第一張真正月結單俾你睇,之前個d睇唔到管理費?第一part扣完管理費而家淨番幾多%?上咗賊船無辦法,第一part已經供完,咁第2part可以唔供嗎?

公爵府

回覆 happy-amylee 的帖子

上咗賊船無辦法 x 2

quit asap

別墅

回覆 happy-amylee 的帖子

快啲跳船吧, 千祈唔好買基金儲錢, 大多數蝕, 我老婆個份基金保險買咗十年有多都係蝕, 唔好再踩落去了, 如要儲錢又想穩陣都係買純儲蓄保險好, 再唔係自己買公用股都好

複式洋房

木土土 發表於 12-7-10 09:17
供咗3年先有第一張真正月結單俾你睇,之前個d睇唔到管理費?第一part扣完管理費而家淨番幾多%?上咗賊船無 ...
A公司既投資單,分兩個戶口,最初供款期既保費就向最初供款戶口 (28個月),之後既就係延續供款戶口。
麻煩既地方係個客想暫停唔交保費,或者想退保時既保單價值計算方法。以卓智投資計劃為例:
http://www.aia.com.hk/ch/resources/010a4f804890ee98b0b6bcf239f692a9/HKAIA_fi_investment_tapb_chi.pdf

如果想暫繳,應收既費用就會向延續供款戶口度扣。而當延續供款戶口價值扣盡,保單就自動中斷。如果向最初供款期停繳,保單自動失效,然後計算最初供款戶口價值,扣除資金提取費用率後 (30年單頭兩年100%),剩番就係拎得番既錢。

如果個客話退保,保險公司就會按保單繳交年期 (28個月最初供款應該係30年單) 計算資金提取費用率,而資金提取費用率係向最初供款戶口度扣。即使張單行左一半 (15年),保險公司仍要收50%資金提取費用率向最初供款戶口度扣,即係最少唔見一半。

換言之,如果供2000蚊一個月,28個月最初供款 : $56000

如只計算最初供款戶口價值,假設基金回報每年有9%,但計劃要扣除行政費 (每年4.5%最初供款戶口價值),外加投資組合管理費用 (每年4.5%最初供款戶口價值) ,等於每年扣除6%戶口價值,即只有3%回報。一直滾15年,最初供款戶口價值應該有 37391 (1-12個月保費) + 36302 (13-24個月保費) + 11748 (25-28個月保費) = 85441。如果退保,最初供款戶口價值要俾50%資金提取費用率 ($42,720),即係最初供款戶口重係要蝕 $13,280。

男爵府

引用:我隻儲蓄基金話分2part,+第1part供28個月,

原帖由 happy-amylee 於 12-07-10 發表
我隻儲蓄基金話分2part, 第1part供28個月,但30年都唔郁得,之後第2part就隨時可以攞得。最初sales話每月只 ...
AIA手續費出名貴,我個agent(親戚)夠話幫我睇實啦,過左海就神仙,你如果啱啱買我勸你三思,仲未遲,唔好好似我咁慘進退兩難

I love my dear husband and dear daughter.

伯爵府

CUT左佢啦
我係超唔信保險D人
成日話有幾多幾多回報, 又話供幾年唔洗供
D AGENT仲專搵熟人笨
其實有錢不如個個月買人仔, 少少地有2%回報
少係少D, 不過總好過比人搵笨
我除左依個方法, 仲有個A/C係不動產, 每月出糧就入2000
係緊急儲備, 好過醫保年年加保費, 又多限制

水晶宮

Cut 吧

別墅

Cut la

複式洋房

purple_onion 發表於 12-7-11 00:31
Cut 吧
我個人認為向未清楚當事人現時張單既情況 (保費多少? 供左幾耐? 揀左咩投資選擇? 帳面賺蝕? etc.) 而第三者隨便叫人cut 單係比較不負責任。目前當事人只係覺得產品收費問題。Cut 單真係無可奈何既最後決定。
樓主介唔介意透露下你投資左向邊幾隻相關基金? 現時保單價值如何?

伯爵府

cut cut cut......

別墅

回覆:買咗AIA的儲蓄基金3年,現發超搵苯:(

其實基金儲蓄未必太差,相比股票風險低。但需要時間性去表現反應回報。我儲下儲下已經2年多,都有錢賺。咪當多一個投資戶口。但切記要比較吾同公司計劃及基金表現及收費,因為每個人需要吾同。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

信AIA?咪盞掉錢落咸水海!我C6買左份人壽,買個時話供九年唔使供,滿左九年又話基金表現唔好張單蝕錢,要繼續供,但係要供幾耐個AGENT都答唔到!而家睇返張單,供左8XXX美金,退保只可以攞返5XXX,唔見左一半!
I 大蚊豬   

男爵府

fionlei88 發表於 12-7-11 11:46
信AIA?咪盞掉錢落咸水海!我C6買左份人壽,買個時話供九年唔使供,滿左九年又話基金表現唔好張單蝕錢,要繼續供 ...

me too... 我cut唔到,因為親戚成日見費時面左左,唉! 之前佢叫我加保我話諗諗之後我話唔買佢即刻變面....真係好現實ga! 如果話cut單,真係會返面!
I love my dear husband and dear daughter.

複式洋房

引用:Quote:木土土+發表於+12-7-10+09:17+供咗3

原帖由 bsbterry 於 12-07-10 發表
A公司既投資單,分兩個戶口,最初供款期既保費就向最初供款戶口 (28個月),之後既就係延續供款戶口。
麻煩 ...
"投資組合管理費用 (每年4.5%最初供款戶口價值"

打錯,應該係1.5%

複式洋房

引用:信AIA?咪盞掉錢落咸水海!我C6買左份人壽,買

原帖由 fionlei88 於 12-07-11 發表
信AIA?咪盞掉錢落咸水海!我C6買左份人壽,買個時話供九年唔使供,滿左九年又話基金表現唔好張單蝕錢,要繼續供 ...
事實上,保單上既收費反而唔係重點。重點係結構問題。

好多投資單都係分初期戶口同延續戶口。初期戶口既價值係退保先可以拎,中途提款只可以向延續戶口度拎錢。如果個客提前中止保單,初期戶口又要扣戶口價值一定比例既費用,下下都成個戶口既價值黎扣,客人好難儲到錢。

大宅

回覆 ELJCHL 的帖子

其實可唔可以唔經那個親烕AGENT 去CUT 單呢?
佢問起點解CUT 單...到時話無錢供唔起咪算囉...
可以省卻一些尷尬

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆 ELJCHL 的帖子

我唔會理佢,一定會cut單,最憎人唔熟唔食!
I 大蚊豬   

大宅

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+ELJCHL+於+12-7-11+13:08+編輯

原帖由 ELJCHL 於 12-07-11 發表
換轉係我…同佢講:我 cut 咗張單,每月保費入落你戶口,當係生活費咁俾你咪仲實際

大宅

畀面勳章

我都上咗賊船無辦法 x 3, 保險買左一定唔好cut,如果唔係蝕死
我比個agent厄左啦...話轉單其實是cut 左之前張單,開張新單比佢...之後重走埋佬之前供左4年錢就無晒.....好多錢供一年......

首頁

尾頁

跳至