夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

今天睇新聞得知杏兒和Bosco分開了, 女的話佢自己冇第三者 (我信); 男的話因緣盡了!

我離過婚 (因小3), 現在有一段和結了婚冇分別的關係 (他年他大但未結過婚也冇兒女)

想講的是作為現今的香港女性, 如果把男女之情睇得太重, 沒有在心態上有健康和平衡的生活, 我覺得被男方傷害的機會好大, 大到發生的可能性接近 100%.
因為
….

這幾年人在社會的觀念變得好隨便, 不論男女!如果冇細路仲好d.
你地睇下有邊個男的愉食明食會覺得對原配唔住, 當小3的又是一大推道理話自己冇破壞人地家庭, 冇另小孩冇左爸爸
…..
等等等等;

我想同大家分享我過得比 ex和當年的小3 ( ex current wife) , 是因為心態正確的改變. 變了, 就活得有自信, 心靈滿足, 所以生完兩件(同前夫)
和受了甘大的 傷害後, 個樣由謝曬變番仲有小小吸引力 仲找到現在的
bf.

我的生活雖然辛苦 (working mother of two), 但經齊獨立, 可獨立照顧兩囡, 工餘時和囡做d 開心活動, 我喜歡 diy 手工皂¸唇膏, skin care .
仲有和大自然接足就唔小得.

平時囡睡了我會睇中意的書 (有自然療 , 玄學
音樂等), 有時仲會做下義工, 義賣, 幫下d有事 d 朋友
….. promote
環保,
素食等
….

, 心思就不會全放在身邊的c6 , 佢冇甘大壓壁感, 又會覺得自我感覺自由d.
就算佢要去找小3, 我也唔會冇佢唔得.

而且我真係好 enjoy 現在冇6299 之類的問題, 100%用自己的意思去帶大囡囡, 冇甘多閑人講34.
好自在.
我男友
又未正式結婚 我要去邊做乜佢都唔可以唔比, 感當然佢都有一樣的自由.
如果佢要利用這些自由去做d對我唔住的事我也不會太傷.
畢竟男女的雖要不一樣, 但當女仕門做到能睇開d, 個男人 feel 到你冇佢都 就自然會緊你多d.

這只是我在這十年間 (結婚生小孩 遇小3 離婚到現在的bf)
的小小生活體驗和 becoming self-sufficient experience, 希望同大家分享.

各位大婆, 正當的女仕 (I mean 非小3), 大家努力活出真實的自己.
祝大家生活富足.

Cutemom0808    發表於 12-9-18 12:40
chocochip    發表於 12-9-18 00:14
pat222    發表於 12-9-11 15:35
Nancy20090615  Total agree~  發表於 12-9-10 14:56
wcpcelia  add oil  發表於 12-9-9 17:57
小白2000    發表於 12-9-8 12:34
huilok    發表於 12-9-7 18:27
牛牛兒    發表於 12-8-3 16:42
Ocean11    發表於 12-7-31 10:13
tracytang    發表於 12-7-30 11:43
961123    發表於 12-7-27 20:50
es26   good  發表於 12-7-27 11:48
myc70    發表於 12-7-27 11:18
MyTulip    發表於 12-7-26 23:36
stevekit  認同~  發表於 12-7-26 13:19

大宅

相當同意..............講得好,女人有時真係要經過呢D苦練至學會愛自己

caca11  過程真系好苦, 不過事後個人真系唔同曬, 進步到另一景界!  發表於 12-7-26 12:04
This is the dark side of me

子爵府

BK Milk勳章

我覺得好可惜啦..Bosco& 杏兒分開, 希望真係為左”宣傳”啦….

呢句[個男人 feel 到你冇佢都得佢] 我都幾認同~
我想返起以前十幾歲時, 就有一個諗法,
就係, 將來結婚, 我點都要有能力養到自己, 換句說話來講, 就係無男人養都唔駛死~
我係一個普通家庭長大, 只係覺得一個人最起碼能自食其力, 唔好過份依賴別人.
有得依靠, 有人照顧, 固然係好, 但呢d野唔係必然, 無保證.

伯爵府

有時又會覺得有d c9 會好似偵探咁每日都check住c6既所有行踪呀,電話呀,自己會唔會覺得好辛苦呢? 好似無咗自己咁?

樓主您都講得好啱,不是為他人而活,為自己令自己開心快樂而活!

我自己係呢板睇咗好多好多夫親之間相處同埋好似越來越多另一半有外遇,係大家感情薄弱咗定係太多誘惑呢?

有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

大宅

回覆 chowchow2012 的帖子

同意, 你睇下在bk這版面的ftm, 好多時做到慘過bun bun, 仲要比c6 complaint, 真系 bunbun都不如呀!
而家d男人冇 appreciation, 冇良心的佔大多數, 所以做女人的一定要自己曾值, 由其有囝囡的, 有個高班媽媽會安全d.

子爵府

回覆 caca11 的帖子

樓主你這番話必然經過很痛苦的體驗感受到的。試問誰人在結婚時會想到婚姻原來不是一生一世的,就是因為太依賴了身邊的人,所以忘記了自己曾經都可以很快樂地自給自足地生活。你這番話無疑為很多還在苦海中浮沉的人帶來一點啓示,人真的不能把所有心思都傾注在另一個人身上,就算是子女,也不能想把全部心思放在仔女身上,以期望他們日後可以回報同樣的愛和關注,這反而會帶給他們和自己很大的壓力,因為有期望的愛和給予,最終有可能令對方想逃,也令自己失望。最重要是學懂如何好好愛自己!

mc <()>

男爵府

回覆:不要把心思全放在c6處!

女性要獨立自主,有自己興趣,唔好冇左個男人會死咁!

huilok    發表於 12-9-7 18:28

大宅

回覆 green1apple 的帖子

『不是為他人而活,為自己令自己開心快樂而活!

我自己係呢板睇咗好多好多夫親之間相處同埋好似越來越多另一半有外遇,係大家感情薄弱咗定係太多誘惑呢?』

只要為自己而活, 人就不會迷失在"活著為了 fulfill c6的得寸進尺的慾望裡". 感人就自然有吸引力!

我都覺得 d 外遇問題去到失控的地步了. 原因我稔樣樣都有d lor!!

大宅

回覆 mc 的帖子

痛苦是因為當年唔白里d道理. 明了就冇事啦!
心意也真的不能放在小孩或任何人身上, 道理是一樣的.
我兩囡都好睇我頭, 但我最希望佢地將來可自己 take care 自己, 不要做群腳 ....

子爵府

其實係因為不懂如何愛, 愛一個人唔係要將自己全部心思放晒喺佢身上, 而應該了解如何做才能令對方覺得開心

好多人就係只係做一d自己認為對對方好嘅事就係愛對方, 走錯晒方向而不自知...

其實維繫所有關係都不外乎溝通与關懷, 有良好溝通先知道應該點做

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

回覆 yikaho 的帖子

某程度上是對的.
不過要怎樣才能使另╴個人永遠開心呢...
這樣不就掉進了為他人而活, 活著為了滿足別人的慾望嗎!
人, 很易貪得無厭, 人的慾望是無止境的.

男爵府

見到你宜家生活得咁開心真系鄧你高興,妳要繼續堅强落去呀

caca11  唔堅都唔得啦, 都辛苦嫁, 不過好過受人氣丫麻!  發表於 12-7-26 14:42
面具戴太久,就會長到臉上,再想揭下來,除非傷筋動骨扒皮。——魯迅。

複式洋房

女人真係吾易做
好贊同樓主的說話
男人真是不可靠的
大家一齊加油
我們是有能力令自己快樂的
即使沒有男人

子爵府

caca11 發表於 12-7-26 13:00
回覆 yikaho 的帖子

某程度上是對的.

當然最基本條件係相愛

如果對方愛自己, 就唔會一味苛索, 對嗎?

如果相愛, 就會相對平衡, 有各自空間, 有共同空間

caca11  agree.  不過我就冇福份遇到里d公平對我的c6了!  發表於 12-7-26 14:43

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

男爵府

引用:回覆+chowchow2012+的帖子 同意,+你睇下在

原帖由 caca11 於 12-07-26 發表
回覆 chowchow2012 的帖子

同意, 你睇下在bk這版面的ftm, 好多時做到慘過bun bun, 仲要比c6 complaint, 真 ...
非常同意,那些ftm嘅C6縱使口裡沒明言,但心裡睇死老婆、仔女無咗佢哋唔得,所以always complain & no appreciation lor.

caca11  所以千其唔好比d男人睇死.  否則會賤過地底泥.  發表於 12-7-26 15:08

男爵府

引用:回覆+caca11+的帖子 樓主你這番話必然經過

原帖由 mc 於 12-07-26 發表

樓主你這番話必然經過很痛苦的體驗感受到的。試問誰人在結婚時會想到婚姻原來不是一生 ...
「人真的不能把所有心思都傾注到另一個上身上」說得太對了!這樣不但迷失了自我,更令對方(可能是丈夫、子女、男女朋友)透不過氣來;況且,一旦關係有變(子女長大,有自己的圈子、生活),結果呢?最傷、最痛、最失落的必然是自己。

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

同意呀, 其實不論已結婚定未結婚都好, 都唔可以把心思全放左男朋友同老公身上, 由其是一d倚賴性強的女人, 就算分了手或離了婚都好, 都要自強同為自己而活.

男爵府

所以,作為一個已婚女性,最好keep住返工。好處多不勝數,如 1. 手頭有錢,想買乜都得 2. 有錢➡有安全感,自己養得掂自己、父母、仔女 3. 有工作,自信心都大啲,講嘢都大聲啲,有啲99成鬼日以為媳婦駛佢個仔好多錢 4. 擴闊生活圈子,唔駛成日困住自己 5. 有動力扮靚,喺屋企扮俾邊個睇呢

pat222  無錯...絕對要keep住戰鬥力喔~  發表於 12-9-11 15:40
caca11  講起d 99 又是另一頭痕的題目.  好在我吾駛再面對   發表於 12-7-26 14:46

男爵府

同意, 最同意係"個男人 feel 到你冇佢都 得 佢 就自然會緊你多d"
同埋我都好同意你的想法, 因為成個人生充實咗,
所以TOUCHWOOD個男人就算有第二個, 我都唔會咁傷,
因為我唔係以佢為中心黎自轉, 我一向都係咁樣諗的!!
樓主加油, 支持你!!

caca11  thanks.  發表於 12-7-26 15:05

大宅

回覆 littlemilky 的帖子

真實只有感樣做先可以keep 任有吸引力, 這不是從外表的吸引力, 而是那份無形的自信比倒–個人的吸引力.
所以仲系活在被c6出賣的jm們, 唔好再睇唔周, 終日苦腦地worry, 不如找d開心事情黎做下好過啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至