2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家有聽過咩野 古靈精怪禁忌/諗法...分享下呀
我前日比老爺笑死....事源已經踏入14week,前日至同老爺講有左,佢第一句就問"龍定蛇呀"?我老公答"龍尾蛇頭"。點知我老爺竟然話"排龍尾唔好呀,蛇頭好D,揾到錢呀"。O左咀囉

別墅

但係可能係小龍女...haha

大宅

古靈精怪禁忌/諗法...

總之比佢激死!!!!

別墅

haha... ... 雖然我同老公都有宗教信仰!
但從生肖的動物上睇,都想bb係蛇!! haha... ...

老實講,生龍如果第時個細路成績唔好/平平,會比生係其他生肖的小朋友讀書更辛苦。家長撲學校都辛苦啦!!

當然最重要都係健康!!

katehk  學年係計1月1日起。但我地生龍B都係2013年學年,同蛇仔爭。已經好SO。  發表於 12-8-7 10:34

大宅

引用:haha... ... 雖然我同老公都有宗教信仰! 但

原帖由 miemie6 於 12-08-07 發表
但從生肖的動物上睇,都想bb係蛇!! haha... ...
我都係咁話,健康最緊要

複式洋房

引用:大家有聽過咩野+古靈精怪禁忌/諗法...分享

原帖由 2013大貓 於 12-08-06 發表
大家有聽過咩野 古靈精怪禁忌/諗法...分享下呀
我前日比老爺笑死....事源已經踏入14week,前日至同 ...
你老爺好Yeah, 講爛gag! Hahaha...

男爵府

回覆:古靈精怪禁忌/諗法...

龍蛇仔女都唔緊要,最緊要健康平安!

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:haha...+...+雖然我同老公都有宗教信仰!+但

原帖由 miemie6 於 12-08-07 發表
只要你係過咗2013出世,已經唔駛同班龍嘅爭學位,學年係計新曆嫁嘛

大宅

引用:Quote:原帖由 2013大貓 於 12-08-06 發表大

原帖由 PurpleLove 於 12-08-08 發表
你老爺好Yeah, 講爛gag! Hahaha...
係囉,吹脹

大宅

引用:龍蛇仔女都唔緊要,最緊要健康平安!

原帖由 OwlDriver 於 12-08-08 發表
龍蛇仔女都唔緊要,最緊要健康平安!
認同

公爵府

回覆:古靈精怪禁忌/諗法...

會唔會有好多龍仔留班或遲一年入學影響到蛇仔呢?

男爵府

Mrs周 發表於 12-8-10 00:15
會唔會有好多龍仔留班或遲一年入學影響到蛇仔呢?
其實都會有影響,學校一定收左d大龍b先,所以好多小龍應該要等第二年先入到學!

複式洋房

回覆:OwlDriver 的帖子

乜D學校唔係睇小朋友的出生年份 instead of 甚麼生肖㗎咩?

公爵府

引用:乜D學校唔係睇小朋友的出生年份+instead+of

原帖由 PurpleLove 於 12-08-10 發表
乜D學校唔係睇小朋友的出生年份 instead of 甚麼生肖㗎咩?
加埋雙非本地2012年出生率起高,d學校可能會爆

複式洋房

回覆:Mrs周 的帖子

oic

大宅

古靈精怪禁忌/諗法...

究竟可不可以食豆腐花同飲豆漿呢?

大宅

引用:Quote:Mrs周+發表於+12-8-10+00:15+會唔會

原帖由 OwlDriver 於 12-08-10 發表
其實都會有影響,學校一定收左d大龍b先,所以好多小龍應該要等第二年先入到學! ...
睇情況,政府學校一定係睇年份,但係私校只要有$$就讀得。

我自己就係一個例子,我2月尾出世,但同早一年果D人一齊讀。相反我細佬細我14個月,4月出世,入唔到私校要讀政府學校,點知唔收要Repeat一年高班。

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

有人話食豆腐花同豆漿比較涼, 要小心。但外國亦相信若豆漿+鈣都 okay, 特別對唔飲牛奶的媽媽來講。而豆腐花亦係選硬身的, 因有較多鈣, 但不而多吃, 終歸係石膏粉來的。若要吃豆腐花同飲豆漿, 最好不要凍吃了。
我自己呢? 豆腐花不大有興趣, 但若當日沒有飲牛奶或半夜肚餓, 就飲鈣x 寶, 唔洗番熱, 即飲即瞓。

2013大貓 發表於 12-8-11 22:34
究竟可不可以食豆腐花同飲豆漿呢?

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

sbux 發表於 12-8-8 16:19
只要你係過咗2013出世,已經唔駛同班龍嘅爭學位,學年係計新曆嫁嘛
我個B 都係龍尾蛇頭, 我和C6 都唔介意, 最緊要佢健康快樂, 反而原來成日比人問(特別係長軰) 就好像有所虧欠的。而家會答: "等阿B 自己揀幾時出世, 我話唔到事~"
反而, 真的擔心咁多龍B 在前, 係報讀學校、醫療方便會唔會都要爭 ...
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

男爵府

引用:Quote:sbux+發表於+12-8-8+16:19+只要你係

原帖由 ho-liday 於 12-08-27 發表
我個B 都係龍尾蛇頭, 我和C6 都唔介意, 最緊要佢健康快樂, 反而原來成日比人問(特別係長軰) 就好像有所虧欠 ...
只要你2013年1月1日後出世就唔使同龍B 爭喇,明嗎?所有學校制度係計新曆嫁,唔會理你立咗春係咪仲係龍B 事

首頁

尾頁

跳至