母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

下個月返工,由埋身餵轉泵奶,因為之前埋身發燒兩次後奶量下跌至泵奶唔夠bb食,要補奶粉,阿仔10wks,6餐奶150ml。補1→2餐奶粉,因為份工非常忙連午飯都會無了或者得幾個字食,又無多餘房間可以借出泵奶。同老公傾得出結論停人奶,原因真的難以泵奶,怕我辛苦和唔可以放奶。但我真的唔捨得同bb那種難以形容的親密係。唉,好似無人明白我所想。好灰。
每次泵密集2小時都係2安,

男爵府

我都明白你既苦況, 我唸過無數次放棄.
好多人礙於工作性質, 確實無辦法泵奶. 但落決定唔洗一刀切既, 要知道收奶係一件好簡單, 但無得返轉頭既事.
所以我建議你帶住擔憂, 上左班先, 到時先睇下有無辦法.
同埋如果真係唔得, 至少早晚俾BB埋身食下都好, 何解要停呢?

複式洋房

回覆:yamadalei 的帖子

謝謝你,我想過早晚餵,人奶當燕窩阿仔有補品食想法,基於家人覺得bb都3個月,我又忙,怕我辛苦和谷奶放唔切又發燒和乳腺炎

大宅

回覆:morning_star 的帖子

堅持啦早晚埋身;身體会慢慢調節谷奶時間'唔辛苦

大宅

回覆:堅持或是不堅持?

我番工揼唔到,朝朝一早起身揼,放工標番屋企再揼,夜晚我又揼。放工果轉人有少谷但都無咩野。我全揼,本來諗住番工就算,依家都捱到5個月拉,我都係要補兩三餐奶粉,而且阿囡鐘意食奶粉多d,有時都唔知日日趕頭趕命為乜。但見到阿囡大脾仔啖啖肉又實淨,心諗點都有少少我功勞掛?所以一日又一日捱到依家。

JenLau88  我同你泵奶日程時間都一樣!我已堅持7個月,但現在冇乜貨了!  發表於 12-8-20 23:46

別墅

我好仲意同囡囡個種親密感, 唔好放棄, 公司無房唔緊要, 你早晚. 少就補配方奶.

而家我不知不覺都喂佐8個几月, 返工唔谷, 早晚. 當點心俾亞B吃.

起初, 返工亞囡唔飲奶樽都係一星期後褶慣. 公司有人投訴就放棄間公司. 無人阻到我. 想唔想喂, 睇你自己.
i love my baby ~

大宅

引用:我好仲意同囡囡個種親密感,+唔好放棄,+公司

原帖由 dardai01 於 12-08-20 發表
我好仲意同囡囡個種親密感, 唔好放棄, 公司無房唔緊要, 你早晚. 少就補配方奶.

而家我不知不覺都喂佐8個 ...
心聲啊。我都四個幾月啦。日日一早揼,lunch 揼,返屋沖完涼埋身食,夜晚再揼。
之前老公都叫我停,而定下來見女女無病無痛,米之連咁。腰仔頸仔直不甩。近幾日已成日叫baba,間唔時叫媽媽及mummum.唔俾我停奶添啦。我一日一至兩餐奶粉都ok啊

大宅

回覆 morning_star 的帖子

我本身係全埋身媽媽,夠俾個仔食.
而家要返工,個仔四個幾月.每餐都150ml.
泵真係得好少,幾次先夠阿仔一餐食.
而家都係朝早泵一次,跟住個仔埋身.
我就去返工,lunch泵一次.
放工即刻返屋企又泵一次.
如果阿仔要食就一邊埋身一邊泵.
有時唔夠就訓前泵多次.
阿仔都係要中午食一餐奶粉.(因為佢唔食冰奶,之前儲左都無用)
其實我都諗過好多次想停但係又真係唔捨得.
因為抱住佢真係好close好warm.
但係日日係咁追又要洗餐死的確好down.
不過我都仲堅持緊,而家諗住買more milk plus試下會唔會好o的.
因為好想變返全人奶,而且六個月又食糊仔粥仔應該會輕鬆o的~

複式洋房

多謝大家的支持呀!
我都會堅持自己到阿仔六個月。上來bk得到支持感覺更加可以堅持。

複式洋房

回覆:Cajes 的帖子

謝謝你支持,幸好我阿囝喜歡媽媽奶多d

複式洋房

回覆:dardai01 的帖子

那種親密的感覺相信只有餵奶媽媽先會體會,

男爵府

堅持喇,早晚俾佢食,開頭怕谷奶,實在冇時間就用手系TOILET擠下,我大仔果時都系咁,因為覺得就算少都系有得食,都有抗體,到時慢慢身體就習慣咗早晚食就唔擠喇

複式洋房

回覆:hugopigpig 的帖子

我都有食more milk plus

男爵府

回覆:morning_star 的帖子

好明白你的掙扎,我阿b而家五個月,返工都係超忙,仲要飛,但捱下捱下,而家五個月了

男爵府

more milk plus 真係有用?在邊樹買?

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

堅持啦,我返工都仲係人奶,係辛苦D不過同自己BB親D同為咗健康都會餵下去。加油

複式洋房

回覆 JenLau88 的帖子

好像多了小小,多了一安左右^_^。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊